REKLAMA
Witam
Posiadam samochód Fiat doblo 1.9D 63KM, z 2001 roku i mam wielki problem, otóż bierze wielkie ilości oleju wlałem około 2 litry oleju do silnika i po przejechaniu około 500km wziął około 1,5 litra tak kilka razy dolewałem do pełna około 2 litry i przejechałem może 500- 600 km i już na miarce jest minimum, nie wiem co może być przyczyną bo wcześniej nie brał. Przebieg na liczniku jakieś 180tys. km, pracuje równo nie ma problemów z odpalaniem jeździ jak przedtem jak jeszcze nie brał nie wiem co jest przyczyną, zaczął brać około 2tys km temu, zaraz po wymianie rozrządu, i oleju i filtru oleju czy można było coś uszkodzić przy tej wymianie? co może być powodem takiego zużycia? bierze coraz więcej ostatni raz wziął nawet około 3litry na 500km, nie przesadzam!
Nie ma żadnych wycieków na silniku wszystko czyściutkie ja wydechu typowa sadza dla diesla nie jest jakaś taka oleista jak np. w dwusówie. Proszę o jakieś porady co mogło ulec awarii bo bierze więcej niż widzi jazda była różna na początku spokojna po mieście, a ostatnie 1000km taka w trasie dawało się mu w palnik bo wiadomo tylko 63KM. Bardzo proszę o pomoc bo nie wiem co może być powodem takiego zużycia