Fiat doblo 1.9D bardzo duże branie oleju, co jest przyczyną?

25 Gru 2013, 18:53

Witam
Posiadam samochód Fiat doblo 1.9D 63KM, z 2001 roku i mam wielki problem, otóż bierze wielkie ilości oleju wlałem około 2 litry oleju do silnika i po przejechaniu około 500km wziął około 1,5 litra tak kilka razy dolewałem do pełna około 2 litry i przejechałem może 500- 600 km i już na miarce jest minimum, nie wiem co może być przyczyną bo wcześniej nie brał. Przebieg na liczniku jakieś 180tys. km, pracuje równo nie ma problemów z odpalaniem jeździ jak przedtem jak jeszcze nie brał nie wiem co jest przyczyną, zaczął brać około 2tys km temu, zaraz po wymianie rozrządu, i oleju i filtru oleju czy można było coś uszkodzić przy tej wymianie? co może być powodem takiego zużycia? bierze coraz więcej ostatni raz wziął nawet około 3litry na 500km, nie przesadzam!
Nie ma żadnych wycieków na silniku wszystko czyściutkie ja wydechu typowa sadza dla diesla nie jest jakaś taka oleista jak np. w dwusówie. Proszę o jakieś porady co mogło ulec awarii bo bierze więcej niż widzi :x jazda była różna na początku spokojna po mieście, a ostatnie 1000km taka w trasie dawało się mu w palnik bo wiadomo tylko 63KM. Bardzo proszę o pomoc bo nie wiem co może być powodem takiego zużycia
tojamt
Nowicjusz

Auto: Fiat doblo
Silnik: 1.9D 63KM
Paliwo: Diesel
Typ: Van
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2001

26 Gru 2013, 13:20

Są dwie możliwości albo wycieka albo jest spalany.
Jaki jest kolor dymu z wydechu?
Na pewno wskazane było by zmierzenie jakie jest ciśnienie sprężania.
kant95
Zaawansowany

Miejscowość: lublin
Prawo jazdy: 01 01 1981
Przebieg/rok: 20tys. km
Auto: Chrysler Voyager
Silnik: 2.5
Paliwo: Benzyna + LPG
Rok produkcji: 1995

26 Gru 2013, 13:29

Proponuję udać się na stację diagnostyczną celem sprawdzenia składu spalin, w szczególnosci pod kątem stężenia węgowodorów. Jeżeli okaże się, że jest ono przekroczone, to znaczy to, że silnik spala olej. Oprócz tego dym z rury wydechowej powinien być niebieskawy - głębia koloru zalezy od ilości spalanego oleju. Aczkolwiek przy obecnych pogodach trudno będzie okreslić czy silnik spala olej, dlatego najrozsądniej jest udać się na stację diagnostyczną.
Przyczyn spalania oleju może być kilka - przepuszczają uszczelniacze zaworowe ( jest to najłagodniesza i najtańsza opcja ), gorsza opcja to pierścienie, gładzie cylindrów - tu już tylko remoncik silnika. Jest jeszcze opcja, że uszkodzeniu uległa turbsprężarka. Ale i tu koszta nie będa niskie.
Dlatego najlepiej zacząć od dokładnego przejrzenia silnika, czy jednak nie ma wycieków, a potem analiza spalin.
Odpuść dzisiaj, nie spiesz się na cmentarz i nie zabieraj tam innych...
MotoAlbercik
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 1212
Miejscowość: Tychy
Auto: Jeep Grand Cherokee WJ QD HQ
Silnik: 4,7 ccm3 253 KM
Typ: Terenowy
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2000

27 Gru 2013, 12:17

Sprawdzałem dziś i po przegazowaniu leci taki niebieskawy dym a na ziemi widać taką czarną plamę, a po przyłożeniu zaraz pod rurę czuć taki oleisty dym na dłoni.
to olej spala na pewno mogą być pierścionki ale tego się obawiam, mam pytanie czy przy wymianie oleju wraz z rozrządem można było coś uszkodzić bądź przestawić żeby brał?
A jeszcze jedno turbo sprężarki nie mam to zwykły diesel
tojamt
Nowicjusz

29 Gru 2013, 17:52

Zacznij od zaglądnięcia do filtra powietrza i ewentualnej wymiany.
Można zmienić olej.
andrzej_124
Stały forumowicz

30 Gru 2013, 14:43

Spróbuje właśnie olej wymienić na gęstszy. A przyczyną brania może też być zarzadki olej lub przy wymianie został nalany inny niż powinien być. A czy brak katalizatora w wydechu może czymś dla silnika skutkować?
tojamt
Nowicjusz

01 Sty 2014, 10:02

Dowiedz się jaki olej zastosował mechanik,jaki dolewasz ty?!
PhantomASA1
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 3
Miejscowość: Z prawdy :)

01 Sty 2014, 23:08

180 000 km i ta marka "Fiat" to juz wystarczy.Poza tym,podpisuje sie obiema albo obama rekoma pod odpowiedzia MotoAlbercika,nic dodac nic ujac. :ok:
Anton123
Nowicjusz

Prawo jazdy: 0- 7-1973
Przebieg/rok: 10tys. km
Auto: VW-T 5
Silnik: 1,9 TDI 131
Typ: Inny
Rok produkcji: 2006

02 Sty 2014, 10:00

Silniki Fiata z tamtych lat słyną z niskiej jakości pierścieni oraz uszczelniaczy zaworowych.
PhantomASA1
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 3
Miejscowość: Z prawdy :)

18 Sty 2014, 15:40

Jaki kolor dymu ?
W najgorszym przypadku byłaby to uszczelka pod głowicą (koszt ok. 150 zł + zapłata u mechanika)
Sprawdź wszystkie uszczelki ,może jakaś jest już struchlała ,jednak ja bym spróbowała od wymiany oleju na gęstszy. Powodzenia .
kamlux
Nowicjusz
Awatar użytkownika

Prawo jazdy: 30 05 2012
Przebieg/rok: 3tys. km
Auto: Renault Megane
Silnik: 1.6
Paliwo: Benzyna
Typ: Hatchback
Rok produkcji: 1997

18 Sty 2014, 18:59

Ja myślę, że wymiana oleju nic za bardzo nie da. Poprawi sytuację na jakiś czas, a potem problem powróci. A w międzyczasie mogą nastapic inne dodatkowe objawy typu spadek mocy. Jak silnik bierze olej to trzeba to zrobic od razu.
Odpuść dzisiaj, nie spiesz się na cmentarz i nie zabieraj tam innych...
MotoAlbercik
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 1212
Miejscowość: Tychy
Auto: Jeep Grand Cherokee WJ QD HQ
Silnik: 4,7 ccm3 253 KM
Typ: Terenowy
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2000