Fiat Punto 1.9 JTD czy VW golf IV 1.9 TDi

26 Lip 2011, 12:10

Witam. Mam 18 lat, miesiąc temu odebrałem prawo jazdy i chcę sobie kupić auto dobre które będzie wytrzymałe a nie psuło się co chwile (wiadomo, ideała się nie znajdzie), i co najważniejsze ekonomiczne. Zastanawiam się nad Fiatem Punto (mam nawet dobra oferte) silnik 1.9 JTD 105PS z przebiegiem 150tyś, 5d oczywiście. Drugie auto (nie mam żadnej oferty) jest VW golf IV najlepiej z silnikiem 1.9 TDi, 5d oczywiście. Mam do wydania 7.500zł, który z tych samochodów doradzilibyście mi? :wink:
radool
Obserwowany

Auto: nie mam jak na razie

26 Lip 2011, 12:20

Szczerze..?
Za 7,5k to bym nawet nie próbował kupić Golfa IV z TDI,to musiałaby być ruina co zimą nie zapala,a latem kopci jak komin Batorego.
Pozostań przy tańszych w odkupie autach i zapewne Punto z JTD jest korzystnym zakupem za tę kasę i z prawdziwym przebiegiem 150 tys. Oczywiście to raczej na ciebie przypadnie wymiana lub regeneracja koła dwumasowego więc pozostaw sobie jakieś 2k...
artur73
Moderator - Jakie auto kupić?
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 40
Miejscowość: POZNAŃ
Prawo jazdy: 02 10 1991
Przebieg/rok: 25tys. km
Auto: Renault
Silnik: 1,6 110KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna

26 Lip 2011, 15:20

Za 7tys ciężko kupić dobrego Golfa IV w benzynie a co dopiero diesla.Ja bym brał Punto jeśli oferta jest sprawdzona.
Wydajemy pieniądze, których nie mamy, na tuning, którego nie potrzebujemy, by podobać się ludziom, których nie znamy.
Barol
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 0
Miejscowość: Górny Śląsk
Auto: VW Golf VI
Silnik: 1.4 TSI 122KM
Paliwo: Benzyna
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2012

27 Lip 2011, 12:13

Ofertę sprawdzę dzisiaj dokładniej na stacji diagnostycznej... Zastanawiam się też nad Oplem Vectra lub Astra, tylko tyle że ciężko jest kupić do 7.500zł w dieslu (chcę diesla ponieważ są oszczędniejsze).
radool
Obserwowany

Auto: nie mam jak na razie

27 Lip 2011, 13:52

Zawsze możesz kupić benzynę + gaz sekwencyjny. Z dobrze założoną instalacją nawet nie będziesz wiedział że jedziesz na gazie a cena za jazdę będzie dużo niższa ;)
MarcinUser
Początkujący

Zdjęcia: 1
Miejscowość: Podkarpacie

28 Lip 2011, 07:46

radool napisał(a):Ofertę sprawdzę dzisiaj dokładniej na stacji diagnostycznej... Zastanawiam się też nad Oplem Vectra lub Astra, tylko tyle że ciężko jest kupić do 7.500zł w dieslu (chcę diesla ponieważ są oszczędniejsze).

Z tym oszczędniejsze to bym uważał.
Stary diesel niekoniecznie taki się może okazać.
Jak sądzę miałeś na myśli spalanie. W dużym mieście na pewno taniej jest "odpychać się" na lpg.
Widzę to po moich autach...
A3 z 1,9 TDI spali mi w mieście 7,5l ropy a na trasie 5,5l. Wystarczy to przemnożyć czyli 7,5l x 5zł to jakieś 37,5 zł za 100 km. Z kolei Astra spala mi 11,5l lpg w tych samych warunkach miejskich czyli 11,5l x 2,50 zł czyli 28,75 zł za 100 km...
Czyli jeżdżenie na lpg jest w mieście tańsze w moim przypadku o jakieś 9 zł za każde 100km...
Pamiętaj,że potencjalne naprawy diesla są nieco bardziej kosztowne niż prostego silnika benzynowego (nawet z gazem).
No i jest jeszcze taka sprawa... Mianowicie jak kupisz teraz,latem diesla,to nigdy nie masz pewności czy zimą nim pojedziesz...a benzyną na 99% zapalisz i odjedziesz..!
artur73
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 40
Miejscowość: POZNAŃ
Prawo jazdy: 02 10 1991
Przebieg/rok: 25tys. km
Auto: Renault
Silnik: 1,6 110KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Skrzynia biegów: Manualna
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Rekordowy rok w czeskich fabrykach Skody
    W 2019 roku ŠKODA po raz pierwszy w historii wyprodukowała ponad 900 tys. pojazdów w swoich fabrykach w Mladá Boleslav i Kvasinach. Wysoki wynik jest zasługą wzrostu produkcji o 2,25 proc. w porównaniu ...