Fiat Punto 2 Classic 1.2 8V - rodzaj instalacji

26 Lis 2012, 13:51

Witam.
Posiadam Fiata Punto 2 Classic 1.2 8V z 2009r. Kupiony został jako nowy w 2010r i wlasnie wtedy została założona instalacja gazowa BRC II generacji w serwisie Fiata.
Ostatnio jak byłem u innego gazownika, niż we fiacie (ponieważ skończyła się gwarancja), powiedział mi on, że moja instalacja gazowa jest 2 generacji, co w związku z tym pogarsza to specyfikację samochodu. Powiedział, że nie można zakładać instalacji w takiej generacji skoro samochód ma możliwość zainstalowania generacji 4 i że reguluje to ustawa. Powiedział jeszcze, że serwis który to montował ma obowiązek na własny koszt wymienić instalację na instalację sekwencyjną.
Moje pytanie jest następujące: czy to prawda? Czy rzeczywiście istnieje taka ustawa?
Bardzo proszę o odpowiedź.
songoku456
Obserwowany

Auto: Fiat Punto II Classic
Silnik: 1.2 8V
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2009

26 Lis 2012, 15:49

Auto, które wyposażone jest w sondę lambda i katalizator, i które jest młodsze niż z 90 r. musi mieć sterowanie gazu elektroniczne, czyli przynajmniej powinna być to III generacja. Z tą instalacją auto nie przejdzie przeglądu. Nie pamiętam jaki to jest dokładnie numer ustawy, ale taki przepis na pewno od dawna istnieje.
ecotech
Nowicjusz

Auto: VW Lupo
Silnik: 1.4 100KM

26 Lis 2012, 19:23

Czy to znaczy, że serwis zakładając taka instalację postąpił wbrew prawu? Czy można od nich wymagać wymiany instalacji na ich koszt?
songoku456
Obserwowany

Auto: Fiat Punto II Classic
Silnik: 1.2 8V
Rok produkcji: 2009

26 Lis 2012, 19:59

ecotech napisał(a):Auto, które wyposażone jest w sondę lambda i katalizator, i które jest młodsze niż z 90 r. musi mieć sterowanie gazu elektroniczne, czyli przynajmniej powinna być to III generacja.

II generacja spełnia te warunki

songoku456 napisał(a):Czy to znaczy, że serwis zakładając taka instalację postąpił wbrew prawu?
.

Nie jestem pewny . Trzeba przeczytać . Może to : Dz. U. Nr 104/2011 poz.607
Nie odpowiadam na problemy na PW
bonifacy
Stały forumowicz

Zdjęcia: 0
Prawo jazdy: 01 01 1981
Auto: Fabia II , Fabia II
Silnik: 1,4 CGGB , 1,4 BXW
Typ: Kombi

09 Gru 2012, 19:59

Serwis zamontował dobrą instalacje i zgodną z przepisami. II generacja instalacji to instalacja podcisnieniowa (mixerowa) ze sterowaniem elektronicznym czyli komputerem odczytujacym sygnał sondy lambda i korygujacym skład miesznki za pośrednictwem silniczka krokowego. Wedle przepisów wszystko ok. III generacja to instalacja wtrysku ciagłego (nadciśnieniowy wtrysk gazu sterowany silnikami krokowymi). Jak pisałem wedle przepisów serwis zamontował odpowiednią instalację, ale oczywiscie nie ulega wątpliwosci że na instalacji IV generacji byłoby lepiej.
Migaz
Zaawansowany

Miejscowość: warszawa
Auto: Mercedes
Silnik: m104
Typ: Kombi
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 1994
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

ADAM Rally R2 - ADAM w wersji rajdowej
    Opel powrócił do sportu motorowego w listopadzie 2012 roku, dzięki Modelowi ADAM "Cup". Międzynarodowy Salon Samochodowy w Genewie to okazja do zaprezentowania kolejnego osiągnięcia firmy - nowej studyjnej wersji powstałej ...
    Bez kichania, kaszlu i łzawienia oczu w samochodzie
    Przez kilka chłodniejszych miesięcy w przewodach i zakamarkach układu klimatyzacji zdążyły zebrać się szkodliwe dla naszego organizmu zanieczyszczenia, grzyby i pleśnie. U wielu ludzi wywołują one takie nieprzyjemne reakcje ...