Stłuczka

01 Gru 2012, 18:53

Witam !

Wczoraj byłem na imprezie i przez przypadek kiedy cofałem, pukłem samochód kolesia. Nie wiem jakim cudem, ale dzisiaj o 16 zadzownił do mnie, że mnie zna i wgl. że mam mu zapłacić 250 zł za naprawę, ale później zadzownił do mnie, że wystarczy, że podam mu numer swojej polisy. Samochód jest zarejestrowany na babcie (dostałem od niej auto) i nie byłem pijany i nie zrobiłem tego umyślnie. I teraz moje pytanie:

1.Posiadam prawo jazdy od ~3 miesięcy, czy coś mi grozi jeżeli dam mu numer polisy ?
2.Jakie rozwiązanie jest najlepsze ? Mam wyjście, żeby nie płacić, ani dawać numeru polisy ?
3.O ile spadnie mi procent zniżki w OC ? Mam 60%.

Nie wiem czy to dobry temat, jeżeli nie to przepraszam i prosił bym żeby przenieść go w odpowiednie miejsce.

Żeby ktoś nie pomyślał, że uciekłem po wyszedłem z samochodu, poświeciłem telefonem i nie było nic widać.
Kielosek
Obserwowany

Prawo jazdy: 15 09 2012
Auto: Opel Corsa
Silnik: 1.4
Paliwo: Benzyna
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 1996

01 Gru 2012, 20:36

Ja proponuję najpierw sprawdzić jak wygląda uszkodzony samochód. Czy wogóle jest uszkodzony. Jak się okaże, że jest jakaś ryska czy małe wgniecenie, któego mogłeś nie zauwazyć po ciemku, to jak najbardziej możesz dać polisę OC, żeby gość naprawił sobie auto - po to jest polisa OC. Nie wiem natomiast o ile spadnie zniżka - to zależy od ubezpieczyciela - jedni obcinają 5%, inni 10%.
Odpuść dzisiaj, nie spiesz się na cmentarz i nie zabieraj tam innych...
MotoAlbercik
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 1212
Miejscowość: Tychy
Auto: Jeep Grand Cherokee WJ QD HQ
Silnik: 4,7 ccm3 253 KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Terenowy
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2000

09 Gru 2012, 23:46

Kielosek napisał(a):1.Posiadam prawo jazdy od ~3 miesięcy, czy coś mi grozi jeżeli dam mu numer polisy ?

Sam nr polisy to dopiero początek. Wypadałoby żebyś spisał oświadczenie, że przyznajesz się do winy i opisujesz całą sytuację. Takie oświadczenie idzie do ubezpieczyciela, który będzie się kontaktował z właścicielem pojazdu - babcią.

Kielosek napisał(a):2.Jakie rozwiązanie jest najlepsze ? Mam wyjście, żeby nie płacić, ani dawać numeru polisy ?

Bez komentarza. Jesteś dorosły, więc odpowiadasz za swoje błędy.

Kielosek napisał(a):3.O ile spadnie mi procent zniżki w OC ? Mam 60%.

Nie Ty, tylko babcia. Zależy od ubezpieczyciela, ale najprawdopodobniej 10% na rok.
Dishman
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Skoda Superb z wyposażeniem Laurin & Klement
    Skoda Superb z najbardziej luksusowym i prestiżowym pakietem wyposażenia - Laurin & Klement, na polskim rynku pojawił się w październiku ubiegłego roku. Teraz pakiet dostępny jest z nowym silnikiem. Do dotychczas oferowanych ...