Fiat Punto II 1.2 16V 80KM - Nie odpala po nocy

07 Lis 2017, 13:43

Witam,

jestem tu nowy i szukam pomocy odnośnie problemów związanych z moim autem. Borykam się z tym już bardzo długo i żaden "specjalista" nie wie o co chodzi, ale wymienia na czuja i pieniądze kasuje.

Posiadam Fiata Punto II 1.2 16V 80KM benzyna + LPG

Instalacja sekwencyjna STAG 300 zakładana w 2015 roku.

Problem z autem jest taki, że nie odpala po nocy, tzn. odpala ale za 3-4 razem i gdy już odpali to zaczyna się dusić, trząść, szarpać, obroty zaczynają falować a gdy wcisnę pedał gazu to czasem na niego zareaguje a czasem w ogóle tak jakby nie istniał. (To też nie jest tak, że auto nie odpala, tzn. ono odpala na sekundę dosłownie i od razu gaśnie i tak za każdym razem.) Trwa to około 10-15 sekund po czym wraca wszystko do normy. Gdy uda mi się odpalić auto i pojeżdżę nim trochę, to wówczas już dalej odpala bez problemu (nawet po 4h - 5h). Problem się pojawia po dłuższych postojach jak właśnie noc. Dodam, że gdy auto przełączy się już na LPG w tym czasie to też to mija.

Auto było podłączane do komputera, wykazało błędy:

U1600 - immo
U1702 - coś ze wspomaganiem (czasem mi się wyłącza...)

Było również u mechanika, który go "diagnozował". Sprawdzał świece, listwę wtryskową, kable zapłonowe, cewki, podpinał pod komputer właśnie. Postawił diagnozę jakoby uszkodzona była sonda lambda + pompa paliwa. To też zostało zrobione i wymienione na nowe rzeczy. Niestety nie przyniosło rezultatu i dalej jest jak było. Dodam, że akumulator jest nowy Boscha, niedawno go ładowałem...

Ma ktoś pomysł o co może chodzić? Czy gaz zalewa mi silnik? czy może coś z przepustnicą?
nolbek
Nowicjusz

Auto: Fiat Punto II
Silnik: 1.2 16V 80KM
Typ: Sport/Coupe
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2002
  • 07 Lis 2017, 17:33

Ciśnienie paliwa zostało sprawdzone? Czy paliwo nie ucieka spowrotem do baku po wyłączeniu silnika też zostało sprawdzone?
    Odpuść dzisiaj, nie spiesz się na cmentarz i nie zabieraj tam innych...
    MotoAlbercik
    Moderator
    Awatar użytkownika

Zdjęcia: 1212
    Miejscowość: Tychy
    Auto: Jeep Grand Cherokee WJ QD HQ
    Silnik: 4,7 ccm3 253 KM
    Paliwo: Benzyna + LPG
    Typ: Terenowy
    Skrzynia biegów: Automatyczna
    Rok produkcji: 2000

07 Lis 2017, 18:05

nolbek napisał(a):Dodam, że akumulator jest nowy Boscha, niedawno go ładowałem...
    Skoro jest nowy to po co go ładowałeś?

Błędy związane z układem wspomagania może powodować słaby akumulator lub napięcie ładowania. Ty masz wspomaganie elektryczne. Sprawdzałeś w jakich granicach masz napięcie ładowania?

Sprawdź jeszcze silniczek krokowy.
    Kacper
    Forumowicz VIP

Zdjęcia: 3348
    Miejscowość: Warszawa - okolice
    Prawo jazdy: 14 09 1997
    Auto: Volvo S40
    Silnik: 2.0 140KM
    Typ: Sedan/Limuzyna
    Rok produkcji: 1999

07 Lis 2017, 22:28

MotoAlbercik napisał(a):Ciśnienie paliwa zostało sprawdzone? Czy paliwo nie ucieka spowrotem do baku po wyłączeniu silnika też zostało sprawdzone?

Zostało sprawdzone przez mechanika, wcześniej pompa rzekomo nabijała za krótko ciśnienie na listwę.

Co do cofania się paliwa spowrotem do baku to nie wiem, nic mi o tym nie wiadomo. Jak to sprawdzić?

Kacper napisał(a):
    nolbek napisał(a):Dodam, że akumulator jest nowy Boscha, niedawno go ładowałem...
    Skoro jest nowy to po co go ładowałeś?

Błędy związane z układem wspomagania może powodować słaby akumulator lub napięcie ładowania. Ty masz wspomaganie elektryczne. Sprawdzałeś w jakich granicach masz napięcie ładowania?

Sprawdź jeszcze silniczek krokowy.

Ładowałem go, ponieważ od tego ciągłego kręcenia dzień po dniu, w końcu osłabł. Napięcie 13,3V. Tak, jest elektryczne. Wyłącza się zwłaszcza przy kręceniu na parkingu, albo max. skręcie kierownicy.
    nolbek
    Nowicjusz

08 Lis 2017, 14:14

nolbek napisał(a):Co do cofania się paliwa spowrotem do baku to nie wiem, nic mi o tym nie wiadomo. Jak to sprawdzić?
    Najlepiej wstawić przezroczysty wężyk i będzie widać czy paliwo po pewnym czasie cofa się. Można tez wstawić zaworek zwrotny (kierunkowy).

nolbek napisał(a):Zostało sprawdzone przez mechanika, wcześniej pompa rzekomo nabijała za krótko ciśnienie na listwę
    Trzeba było sprawdzić przekręcając kluczyk do zapłonu np. 3 razy i dopiero odpalić auto. czy coś by się zmieniło w odpalaniu.

nolbek napisał(a):Napięcie 13,3V.
    Jest za niskie. Powinno być min. 13,8V przez takie napięcie prawdopodobnie są problemy z układem wspomagania o których wspomniałeś. Kolejna sprawa to akumulator nie zostanie doładowany odpowiednio przy takim napięciu i będzie słabł z każdym dniem. Musisz sprawdzić dokładnie alternator i regulator napięcia być może trzeba zregenerować alternator. Nie doładowany akumulator nie będzie miał swojej mocy rozruchowej i przez to mogą tez być problemy z odpalaniem.

Czyli musisz zacząć od alternatora. Sprawdzenie i regeneracja nie jest droga.
    Kacper
    Forumowicz VIP

Zdjęcia: 3348
    Miejscowość: Warszawa - okolice
    Prawo jazdy: 14 09 1997
    Auto: Volvo S40
    Silnik: 2.0 140KM
    Typ: Sedan/Limuzyna
    Rok produkcji: 1999

09 Lis 2017, 19:53

Sprawa się wyjaśniła. Napiszę co u mnie jest powodem ww. objawów, może ktoś skorzysta.

Wczoraj po południu zakręciłem butle LPG i wypaliłem gaz z przewodów. Pojeździłem trochę i zostawiłem go standardowo na noc. Rano wsiadam, przekręcam zapłon, odpalam i o dziwo odpalił za pierwszym razem, nie trząsł się, nie dusił, reagował na pedał gazu. Sprawdzałem to o godzinie 7 rano, auto stało cały czas do godziny 19 i o tej też godzinie postanowiłem sprawdzić czy to rzeczywiście prawda. Faktycznie, auto odpaliło za pierwszym bez problemów, ustało duszenie się, trzęsienie itd. Problem leży w nieszczelnej instalacji gazowej (prawdopodobnie), która zalewała mi silnik gazem przez noc. Teraz tylko do dobrego gazownika i mam nadzieję, że będzie lepiej...

Dziękuje wszystkim udzielającym się za pomoc:)
    nolbek
    Nowicjusz

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

VERVA Street Racing - Top Gear Live / relacja
      VERVA Street Racing wraz z polskim debiutem jednego z najpopularniejszych spektakli motoryzacyjnych na świecie Top Gear Live zelektryzowała niemal 60 tys. zgromadzonych na Stadionie Narodowym w Warszawie. Brytyjski show jeszcze ...
      Renault Type B - 120 lat modelu
      Sztywny dach nadawał samochodowi zaskakujący wygląd jak na dzisiejsze normy. Był prawie równie wysoki co długi. Nadwozie miało długość 1,9 metra (czyli o 50 cm mniej niż nowoczesne Renault Twizy) i imponującą wysokość ...