Fiat Siena 1,4 EL

16 Maj 2008, 11:08

Witam i mam pytanie dotyczące Sieny 1,4.
Czy ktoś wie czemu wycofano się z ich produkcji i tak mało jest ich na rynku wtórnym. Czy może posiada on jakieś wady o których się nie mówi?
Jaka moze być cena takiego modelu z 98 roku i z małym przebiegiem?
Za wszelkie informację dziękuję.
trzysuw
Trzysuw
Nowicjusz

Miejscowość: W-wa

18 Maj 2008, 18:20

Trochę słaby silnik, lepszym rozwiązaniem były auta wyposażone w silnik 1.6.
Pozdrawiam,
Artek
ArteK
Forum Samochodowe

Zdjęcia: 11483
Miejscowość: Warszawa
Prawo jazdy: 12 12 1996
Przebieg/rok: 15tys. km
Auto: Toyota Auris TS Hybrid, Yaris
Silnik: 1.8 Hybrid, 1.3 VVTi
Paliwo: Hybryda
Typ: Kombi
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2016

19 Maj 2008, 16:54

Witam, sam jestem posiadaczem owego modelu :) Silnik wycofano, bo zastąpiono go silnikiem 1.2 75KM. 1.4 to jeszcze konstrukcja pamiętająca czasy Uno. Ma 2 (w porywach 3) główne wady:
1. Pali bardzo dużo paliwa
2. Pada często alternator (obudowa pęka)
3. Nie najlepszy stosunek mocy do spalania (auto trochę muli)

Ale za to jest dość elastyczny :) idealny także do gazu.
Cena zadbanego egzemplarza z 98r to ok 6-7tyś zł. No max to 8tyś zł.
Ogólnie mogę Cię zapewnić, że prócz alternatora nic się nie zepsuło (aha sprzęgło padło, ale po 5 latach).
PS. Niedługo sprzedaje swojego i tak myślę, że max 7tyś zł dostanę.
Jakbyś miał jakieś pytania co do auta to pisz :)
rządzić na drodze niekoniecznie znaczy być na niej najszybszym...
lukiwch
Aktywny
Awatar użytkownika

Miejscowość: Wałbrzych

15 Lip 2008, 21:37

Witam mój ojciec ma taki samochodzik 1998 rok....no cóż Siena może za piękna nie jest, spala też nie mało, ale nigdy nas jeszcze nie zawiodła...
norwegian1985
Nowicjusz

Miejscowość: Poznań

23 Lip 2008, 12:24

pamiętam jak siedemdziesięcioletni dziadzia nadział się na mnie sieną 1,2 i jego tekst "panie, ja już 10 lat mam moją sienę i nigdy nie miałem kolizji, a już dziewięć tysięcy nim przejechałem !" ;))). od tego czasu nie wziąłbym sieny, blachy pogieły się jak pudełko zapałek.
sorry za ot.
u
Nowicjusz
Awatar użytkownika

Miejscowość: gdynia

23 Lip 2008, 13:44

Ja wogóle odradzałbym Fiata z roczników do 2000.Oczywiscie zalezy na jaki model się trafi,ale większość Fiatów(różnego pokroju),które przyjeżdżaja na warsztat,to zawsze są jakieś problemy z diagnostyką silnika.Podzespoły tez nie należą do najlepszych i najtrwalszych w porównaniu z innymi samochodami podobnej klasy.Tak samo ma się sprawa z cenami części do Fiatów.Ale cóż - Fiat się ceni dzięki swojemu rynkowi,a to zawdzięcza swoim klientom.I dlatego są takie wysokie ceny tych sampochodów.Ale najwięcej Fiatów sprzedaje się nie dla klientów indywidualnych,ale dla firm.A ich stać na takie drogie samochody bo dają je w lesing.Jest mnóstwo innych samopchodów,które są tańsze,są tańsze do nich części zamienne,jest prościejsza diagnostyka i podobny komfort jazy jak i wyposażenie.A Fiat niestety jest najdroższym producentem samochodów na ryku.
Odpuść dzisiaj, nie spiesz się na cmentarz i nie zabieraj tam innych...
MotoAlbercik
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 1212
Miejscowość: Tychy
Auto: Jeep Grand Cherokee WJ QD HQ
Silnik: 4,7 ccm3 253 KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Terenowy
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2000
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Światowa premiera Golfa TDI BlueMotion
    Debiutujący w Genewie seryjny nowy Golf TDI BlueMotion to jeden z najoszczędniejszych obecnie samochodów. Golf ten napędzany jest nowym silnikiem TDI (wysokoprężny z turbodoładowaniem i bezpośrednim wtryskiem) o mocy ...

30 Lip 2008, 13:37

ja tam fiata sie nie czepiam ... dobre auta i tyle a za takie pieniadze i niskie ceny czesci to calkiem git auto

ja wychodze z zalozenia jak kto dba tak ma

a co do sieny 1,4 ludkowie zostala wycofana z prostej przyczyny ... normy ekologiczne .... w uno tez byl wycofany i w to miejsce byl najslabszy silnik w uno ( 899 ) a w sienie 1,2 8v 75 koni
'

co do pekajacej obudowy alternatora ... nie wazne jeki silnik ten typ tak ma siena ( projek 178 ) z zalozenia miala byc uniwersalna tania i ..... tania :lol: :lol:
Manfred
Aktywny

02 Sty 2009, 20:52

sam jezdzilem fiatem siena 1.4 ogolnie autko niezawodne, procz gnijacych nadkoli. 1.4 el to zwykly golas wiec nie ma sie w nim co zepsuc, czesci smiesznie tanie... mialem ja w gazie ,spalanie w miescie 10l/100 km. duzy bagaznik w ktorym przewieziesz praktycznie wszystko.
niestety zaliczylem dzwona i faktycznie przod sprasowany;) a astrze odpadla ylko maskownica na zderzaku (co prawda mil hak). ogolnie auto tanie w utrzymaniu i moge je polecic...
slawitogdy
Nowicjusz