Fiat Siena 1.6 - problemy z jazdą na gazie

08 Kwi 2017, 21:09

MotoAlbercik napisał(a):Bo nikt w 15 letnim aucie czy starszym nie będzie zakładał sekwencji, skoro II generacja jest całkiem ok.
Tyż powiem zgadza się :D Mam dwie Fabie . Starsza z 2002 roku , motor AME. Jedna sonda lambda , przed katalizatorem ,Bardzo wdzięczny temat dla instalacji II-gej generacji . Teraz mam w zasadzie I generację :mrgreen: Tyż jeżdzi, spala w normie . Druga młodsza , motor BXW niestety konieczna sekwencja :/ Postęp w konstrukcji i normach EURO :mrgreen:
Nie odpowiadam na problemy na PW
bonifacy
Stały forumowicz

Zdjęcia: 0
Prawo jazdy: 01 01 1981
Auto: Fabia II , Fabia II
Silnik: 1,4 CGGB , 1,4 BXW
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Kombi
Skrzynia biegów: Manualna

09 Kwi 2017, 20:13

MotoAlbercik napisał(a):Natomiast silniki samochodów z lat 90 bardzo dobrze znosiły II generację i mało tego - jeżdżą do dzisiaj.

Do czasu kiedy nie strzeli na gazie i uszkodzą przepływomierz albo obudowę filtra powietrza, bo o kolektorze ssącym już ktoś pisał. To że kiedyś tak montowali to nie znaczy że to jest dobrze dobrana instalacja gazowa.
djkranc
Zaawansowany
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 6
Przebieg/rok: 50tys. km
Auto: Skoda Fabia / Citroen C5
Silnik: 1.4 16v / 2.0 16v
Typ: Hatchback
Rok produkcji: 2002

09 Kwi 2017, 20:46

No cóż - widzę, że dyskusja z tobą w tym temacie jest zbędna...
Ale powiem raz jeszcze - wróć kilka postów wyżej, albo wygoogluj sobie info o II generacji i przeczytaj do jakich samochodów jest przeznaczona. I zapewniam cię, że dla tych samochdów jest ona bardzo dobrze dobrana. Kwestia wystrzałów - a skąd sie te wystrzały biorą? I nie ma od tego czasem zabezpieczenia? Inną kwestią jest sprawa, o której wspominaliśmy już - zastanów się, kto w 15 letnim samochodzie będzie wymieniał instalację II generacji na IV albo V ? Pomijając fakt, że w wielu takich samochodach instalacja IV generacji wogóle nie będzie działać. Dlaczego? Znasz się na instalacjach LPG, to zapewne doskonale wiesz...Nie wiem więc skąd u ciebie takie pomysły, któe tak naprawdę są sprzeczne ze sobą - piszesz, że w tych samochodach powinna być sekwencja, ale sam zapewne wiesz, że ta sekwencja się do tych samochód nie nadaje, bo nie będzie właściwie działać. Chyba, że nie znasz się na LPG, a swoją wiedzę czerpiesz z internetu. Ale wtedy też byś nie pisał takich rzeczy, bo wszystkie informacje o których ja piszę, można przecież znaleść bez problemu w necie...Więc naprawdę cię nie rozumiem :no:
Ale uważam, że każdy ma prawo do swojego zdania, więc nie będę ci narzucał swojego. Bo to nieetyczne by było.
Odpuść dzisiaj, nie spiesz się na cmentarz i nie zabieraj tam innych...
MotoAlbercik
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 1212
Miejscowość: Tychy
Auto: Jeep Grand Cherokee WJ QD HQ
Silnik: 4,7 ccm3 253 KM
Typ: Terenowy
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2000

10 Kwi 2017, 18:58

djkranc napisał(a): To że kiedyś tak montowali to nie znaczy że to jest dobrze dobrana instalacja gazowa.
Powiedzmy że cofamy się w czasie.Jest rok 1999.Ty w tym czasie Jesteś szpecem gazowym . Autor tego tematu zadaje Ci pytanie - mam sienę 1,6 rocznik 1997 ,Chcę gaz . jaką instalację kolego polecasz ? i ile to będzie kosztowało ? Proszę Cię bardzo daj odpowiedż . Ja przypominam że jest rok 1999.
bonifacy
Stały forumowicz

10 Kwi 2017, 21:08

bonifacy napisał(a): Ja przypominam że jest rok 1999.

Cofnijmy się w takim razie do 16 czerwca 1903r powstaje firma ford motor company.. tylko po co się przenosić zajmijmy się teraźniejszością.
Dobrze dobrana instalacja gazowa będzie działa w każdym wtrysku wielopunktowym obojętnie czy test to pół sekwencja czy full grupa czy pełna sekwencja nie mówimy tu o wtrysku mechanicznym. Nie mowie że instalacja II generacji nie będzie działać ale pod warunkiem że dba się o układ zapłonowy i wymienia się go zanim auto zacznie "strzelać" , "kichać" na gazie. Odpowiednio dobrany i zamontowany mikser też jest kluczową sprawą.
djkranc
Zaawansowany
Awatar użytkownika

15 Kwi 2017, 09:51

Witam po raz enty doszedł kolejny problem tak myślę otóż po odpaleniu Siena jakoś dziwnie pracuje jest moc i wgl zbiera się jak trzeba ale sam silnik dziwnie się nagrzewa wcześniej silnik i parownik po osiągnięciu temperatury były gorące a teraz dół silnika gorący góra zimna a parownik cześć ciepła a część zimna. Byłem u mechanika i ten powiedział że wg niego wszystko ok a mnie ten trochę buczacy dźwięk niepokoi. A i 5 i wsteczny czasami ciężko wchodzą. Macie jakieś pomysły?
nowicjusz92
Początkujący

Zdjęcia: 2
Prawo jazdy: 09 03 2016
Przebieg/rok: 7tys. km
Auto: Fiat Siena HL
Silnik: 1.6 16V 101KM
Typ: Sedan/Limuzyna
Rok produkcji: 1997
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Mitsubishi e-Evolution Concept
    MITSUBISHI e-EVOLUTION CONCEPT jest jeżdżącym prototypem, który odzwierciedla strategiczne kierunki, w których w przyszłości będzie się rozwijać marka Mitsubishi Motors. Łączy atuty samochodów typu SUV, ...
    Test Volvo V90 2018r. D4 190KM Inscription
    Udostępniono mi, w celu przetestowania, Volvo V90 z 2018 r. Samochód ten był w bogatej wersji wyposażenia Inscription oraz posiadał kilka istotnych dodatków. Atutem był dwulitrowy, czterocylindrowy silnik diesla, ...

18 Kwi 2017, 20:44

Co do nagrzewania sprawdził bym termostat ewentualnie sprawdzić poziom płynu chłodzącego i czy układ nie jest zapowietrzony, no ale gaz na zmianę biegów nie ma żadnego wpływu to już raczej mechanik musiał by zobaczyć.
djkranc
Zaawansowany
Awatar użytkownika

27 Kwi 2017, 18:06

Witam (znowu)
Otóż sytuacja w mojej sienie wyglada tak na postoju przy zimnym silniku po dopaleniu auta i osiągnięciu 2000 obrotów przełącza się na gaz i gasnie. Po ponownym odpaleniu auto i ruszeniu auto po przełączeniu się na gaz szarpie i muli jakbym ruszał z za wysokiego biegu. Na PB jest ok. Miesiąc temu wymieniony parownik lovato na Tomasetto, wyrzucony krokowiec i wstawiona śruba ustawiona na 2obr na centralce świeci się pomarańczowa i czerwona kontrolka . Czy coś podejrzewacie? Wiem że bez wizyty u gazownia może się nie obejść ale chciałbym się przygotować finansowo. Może zwykła regulacja wystarczy.
nowicjusz92
Początkujący

03 Maj 2017, 12:19

Pierwsze pytanie - dlaczego partacz gazownik wywalił krokowca? Śruba jest dobra dla I generacji. W II generacji powinien być krokowiec żeby instalka dobrze działała. Może ów gazownik partacz, powinien zastanowić się dlaczego w II generacji zamiast śruby zakładano krokowce... Osobiście podejrzewam, że ów partacz głównie zajmuje się montażem instalacji, a naprawami rzadko i to w ten sposób, że zamiast sprawdzać i ewentualnie regenerować poszczególne elementy to woli je poprostu wymienić, bo ma większą kasę za to...
Proponuję pojechać do tego gazownika i poprosić o sprawdzenia krokowca ( ciekawe czy wogóle ma to proste urządzenie do testowania sprawności krokowców... ) i jak będzie uszkodzony to go wymienić plus wyregulować porządnie instalację. A jak okaże się że krokowiec jest sprawny, to poszukać przyczyny takiego zachowania instalacji, pomimo że parownik jest nowy. A tak na marginesie - zregenerować parownika za jakieś 50 złotych już mu się nie chciało....Lepiej było partaczowi wymienić za jakieś 300 zł....
MotoAlbercik
Moderator
Awatar użytkownika

09 Maj 2017, 18:52

Śrubę założyłem sam i było ok póki parownik się nie zjebał. Po wymianie było ok a teraz póki nie rozgrzeje silnika to nie ma szans żeby szedł na LPG. Szarpie, nie reaguje na pedał gazu na benzynie jak już odpali to idzie. No i zauważyłem że pobiera mi też Pb, przejechane ok 500 km wlane Pb za 5 dyszek i już prawie nie ma. Odpalam na PB ale przecież by tyle nie zeżarła na sam rozruch. Czy to może byc wina centralki?
nowicjusz92
Początkujący

10 Maj 2017, 14:51

Skoro sam założyłeś śrubę, to dlaczego sam nie zregenerowałeś parownika? To nie takie trudne.
Załóż spowrotem krokowca, pojedż do gazownika żeby wyregulował instalację i tyle.
MotoAlbercik
Moderator
Awatar użytkownika

10 Maj 2017, 19:53

jak założę krokowca to w ogólnie nie idzie nawet jak silnik jest rozgrzany to automatycznie po przełączeniu na gaz gaśnie tak jak obecnie na zimnym z założoną śrubą - szarpnie, obroty spadną zero reakcji na pedał gazu
nowicjusz92
Początkujący

10 Maj 2017, 20:28

nowicjusz92 napisał(a):wstawiona śruba ustawiona na 2obr
Dlaczego akurat na dwa ? Na jakiej podstawie te ustawienia ? U mnie śruba jest na cztery obroty.Ty aby nie zubażasz mieszankę na lpg ? Nie chcesz odkręcić śruby bo więcej spali ?
bonifacy
Stały forumowicz

10 Maj 2017, 20:49

Czujnik temperatury reduktora jest założony? Nie jest to normalne że przełącza na gaz na zimnym silniku. Zdecydowanie masz zły skład mieszanki na LPG.
djkranc
Zaawansowany
Awatar użytkownika

11 Maj 2017, 06:39

Regulowałem na rozgrzanym silniku powyżej dwóch obrotów zapalała się zielona albo czerwona kontrolka . Przy 2 obrotach na srubie i przygazowaniu kilka razy palą się pomarańczowa i czerwona kontrolka. A po za tym powyżej dwóch obrotów auto zaczynało nierówno pracować i gasło.
nowicjusz92
Początkujący