Fiat Uno vs Fiesta Mk3 ? Pierwsze auto ?

01 Kwi 2014, 19:42

Witam serdecznie, jest to mój pierwszy post na tym forum ponieważ kupuje dopiero pierwsze auto :) Właśnie z tym zakupem mam największy problem, ogólnie budżet bardzo mały 1500zł(w tym musiało by się zmieścić również przerejestrowanie i opłata skarbowa), to jeszcze wymagania rozmiarowe mam trochę zawyżone. Jako że mam trochę ponad 190cm, auta typu Maluch czy cinquecento odpadają. Na oku mam "większe" modele, czyli Fiata Uno i Fiestę Mk3.

Fiat Uno - mam na oku model dalszego znajomego za ok 1200zł. Auto z przebiegiem 95000 silnikiem 1.0 97r. w środku jako tako wygląda, z zewnątrz już trochę gorzej. Doły drzwi i progi dorwała ruda, do tego przednie drzwi po obu stronach są innego koloru niż auto. Auta jeszcze nie sprawdzałem od strony mechanicznej, zrobię to dopiero za parę dni i odrazu sprawdzę stan podłogi, żebym przypadkiem po tygodniu nie zleciał z fotelem na asfalt.

Ford Fiesta Mk3- Znalazłem dość ciekawy model za 990 zł [link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]. Niestety nie widziałem jeszcze autka na żywo, lecz mam zamiar w tym tygodniu odwiedzić tego handlarza i zobaczyć auto z bliska. Co do fiesty to ogólnie bardziej mi się podoba niż UNO, do tego handlarz pisze "ładna blacha" także może będzie z nią lepiej niż z Uniakiem. Silnik 1.1 także ekonomicznie też daje rade. Przebieg 150 tysięcy możliwe ze cofany jak to w dzisiejszych czasach, ale znajomy kupił podobną Fiestę za 500zł z przebiegiem prawie 400tyś, i już od roku nią śmiga do pracy.

Proszę o rady co wybrać, może polecicie jakieś inne modele. Odpowiedzi typu dozbieraj z 1000-2000 i kup cos lepszego zachowajcie dla siebie, chce kupić auto teraz i za kwotę którą dysponuje niż zbierać, a po drodze połowę przesrać na głupoty ;) Czekam na odpowiedzi i pozdrawiam 8)
crouch
Obserwowany

Auto: Nie mam

01 Kwi 2014, 20:52

Ja bym nie wybrał żadnego z tych co podałeś i już mówie dlaczego,Uno ciężko znaleść w ładnym stanie a jeśli takie sie już trafi to szybko sie sprzedaje,z rdzą nie ma co walczyć w tak tanim autem więc większość Un kończy swój żywot na szrocie.
Co do Fiesty to na 100% szrot,po pierwsze w tym komisie stoją same szroty a nie auta a po drugie już sama cena mówi za siebie,auto od handlarza za 990zł to ile on musiał dać 500zł? Cena złomowa?

Niewiem skąd dokladnie jesteś ale zobacz na te linki:
[link do Tablica wygasł]
[link do Tablica wygasł] - ode mnie z miasta,czasami mijam go w drodze do pracy i żle nie wygląda,z prawej strony doły drzwi powoli zaczyna brać.
[link do ogłoszenia na Otomoto wygasł] - troche śmieszny opis.
Wydajemy pieniądze, których nie mamy, na tuning, którego nie potrzebujemy, by podobać się ludziom, których nie znamy.
Barol
Moderator - Jakie auto kupić?
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 0
Miejscowość: Górny Śląsk
Auto: VW Golf VI
Silnik: 1.4 TSI 122KM
Paliwo: Benzyna
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2012

01 Kwi 2014, 21:20

Uno jest proste jak budowa cepa i bardzo tanie w naprawach. Od czasu do czasu remontuje uno mojej babci przy okazji podszpachlowuje i maluje jak wychodzi ruda. Mechanicznie to bardzo trwały samochód, z blachą zależy jak trafisz ale lubi gnić. Jednak trochę szpachlówki i włókna szklanego może zdziałać cuda :mrgreen: Mam styczność z uno fire 1.0. Demon prędkości to nie jest ale jedzie, na głowę nie pada i pali niewiele ( w mieście 7 l )
Za ok 1500zł powinieneś już znależć uniaka. Wiadomo, że rdza jakaś tam będzie więc patrz by podłoga, kielichy, podłużnice były zdrowe. Zewnętrzne oznaki korozji można samemu za grosze ogarnąć jednak gdy gniją elementy konstrukcyjne to robi się niebezpiecznie.
kirin88
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 10
Prawo jazdy: 0- 0-2006
Auto: BMW & ROVER
Silnik: V8 :D
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Sedan/Limuzyna
Rok produkcji: 1995

01 Kwi 2014, 21:23

Pamiętam jak z kolegą dłubaliśmy jego Uno nieraz pod blokiem,gdzieś miałem nawet zdjęcia :mrgreen:

Znalazłem jeszcze dwa takie Ople:
[link do ogłoszenia na Otomoto wygasł] - jeśli faktycznie 1właściciel to cała historia będzie znana.
[link do ogłoszenia na Otomoto wygasł] - ładnie sie prezentuje.
Wydajemy pieniądze, których nie mamy, na tuning, którego nie potrzebujemy, by podobać się ludziom, których nie znamy.
Barol
Awatar użytkownika

01 Kwi 2014, 21:47

Fiesta 1.1 ekonomiczna? Nigdy w życiu. Pali dużo i nie jedzie. Lepiej 1.3 bo pali tyle samo :ok:
Koniu
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 4
Miejscowość: obecnie Fulda
Auto: Mondeo // Astra

02 Kwi 2014, 09:42

Niewiem skąd dokladnie jesteś ale zobacz na te linki:
[link do Tablica wygasł] ... 8e3ed34897
[link do Tablica wygasł] ... 8e3ed34897 - ode mnie z miasta,czasami mijam go w drodze do pracy i żle nie wygląda,z prawej strony doły drzwi powoli zaczyna brać.
[link do Otomoto wygasł] - troche śmieszny opis.

Jestem ze Górnego Ślonska ;) także lokalizacja pasuje. Co do aut:
-Clio w miarę porządna oferta, może się nad nim zastanowie
-Uno i Micra niestety cena, troche za wysoka i w dodatku Uno ma gaz z którym mam przykre "wspomnienia"
Na reszte odpowiem później ;)
crouch
Obserwowany

Auto: Nie mam

02 Kwi 2014, 12:20

Nie bój się gazu w uno. Możecie wierzyć lub nie, ja też nie wierzyłem. Kumpel miał uno, poj. niewiele ponad 1.0 chyba 1.2 było z LPG. W mieście 7 l gazu, na trasie 5l łykal :mrgreen: dosłownie jeździł jak za darmo. Miałem wtedy potężne v8 to śmiali się ze mnie, że na odpalenie bumy idzie więcej paliwa niż na przejechanie 100km uniakiem:D Uno dobrze znosi gaz więc jak najbardziej polecam.
Co do clio to na pewno będzie droższe w utrzymaniu niż poczciwy uniak, choć wygodniejsze...
kirin88
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 10
Prawo jazdy: 0- 0-2006
Auto: BMW & ROVER
Silnik: V8 :D
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Sedan/Limuzyna
Rok produkcji: 1995

02 Kwi 2014, 15:29

Zobacz na te
[link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]
[link do oferty na Allegro wygasł]
[link do oferty na Allegro wygasł]
Koniu
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 4
Miejscowość: obecnie Fulda
Auto: Mondeo // Astra

02 Kwi 2014, 20:33

Dokładnie tak jak kirin pisze,Uno z lpg to jazda za grosze.
Barol
Awatar użytkownika