W moim przypadku Diesel czy Benzyna + Gaz?

02 Kwi 2014, 15:48

Witam, a więc przedstawie wam jak będę jeździł przyszłym samochodem i proszę o radę czy diesla czy gaz.
Jeździć będę razem z żoną:
Raz na 2 tygodnie trasa 250km w jedną stronę, czyli 500km. Dodatkowo raz na 2 miesiące trasa 400km, 2 razy w roku trasa 800km.
W mieście tylko troszkę około 50-80km tygodniowo (250km miesięcznie).
Czyli podsumowując w ciągu roku robię około 11-12tys. w trasie + 4-5tys miastem, myślę że rocznie i tak będę klepał po 20tys.
Moje wymagania: Musi być 4drzwiowe, dość pakowne ale nie kombi, oszczędne jak każde, żeby nie rdzewiało.
Moje typy: Octavia I mega mi się podoba i mam z nią doświadczenie, Bora (szkoda że to sedan - nie lifback), ale też mi się podoba. Ostatni typ to Golf IV jestem w stanie zaakceptować jego mały bagażnik.
Typy silników którymi się interesuje: 1.9 tdi 90km/110km wolę 90PS ze względu na turbinkę bez zmiennej geo. łopatek. 1.9 sdi ale nie wiem czy żona sobie poradzi przy wyprzedzaniu ona potrafi zamulić nawet O2 180PS bo nie redukuje z 6-biegu :P
Ostatni typ jakaś benzynka która lubi gaz (1.6 SR).

Czekam na wasze propozycje, sugestie, gdyż napaliłem się na diesla ale nie wiem czy nie wkopie się w koszty które nie zwrócą mi się przy takich przebiegach.
Kwota jaką chcę wydać to do 10-11tys.
Nesill
Nowicjusz
Awatar użytkownika

Miejscowość: Augustów
Prawo jazdy: 01 07 2008
Auto: SKODA OCTAVIA
Silnik: 1.8T 150KM AUM
Paliwo: Benzyna
Typ: Liftback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2002

02 Kwi 2014, 16:39

ja bym celował właśnie w Octavię 1,9TDI/90KM tym bardziej, że Ci się podoba i jak będzie mało mocy to wsadzić można chipa przy najprostszym osprzęcie silnika 90konnego. Jedyny problem może być tylko ze znalezieniem ładnego egzemplarza, bo sporo u nas aut na handel i po flotach.
Silnik 1,6 jest powolny i dużo pali.
dzida
Forumowicz VIP
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 455
Miejscowość: Biłgoraj
Prawo jazdy: 05 05 2008
Auto: Honda Civic VIII
Silnik: 1.8
Typ: Hatchback
Rok produkcji: 2010

02 Kwi 2014, 16:42

Ja też jestem za Octavia :) 90 konny diesel nie ma dwumasy, DPF-u, turbiny ze zmienną geometrią łopatek i jest po prostu bardzo prosty. Uwaga na przebiegi.. 300 tysięcy w górę to norma. JAk benzyna to 1.8T lub 2.0 8v z LPG. 1.6 się nie nadaje..
Koniu
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 4
Miejscowość: obecnie Fulda
Auto: Mondeo // Astra

02 Kwi 2014, 16:46

Jest u mnie w mieście [link do Tablica wygasł]

Byłem widziałem był u mechanika do roboty następujące rzeczy:
- regeneracja turbiny,
- wymiana poduszek pod silniku,
- zawieszenie starczy jeszcze na rok,

Był tylko jeden problem nie mogliśmy go do końca sprawdzić bo nie szło połączyć go pod komputer, bezpieczniki sprawdzone, ciekawe czy ktoś celowo nie przeciął jakiś kablów.
Samochód wizualnie wygląda jak powinien na 280tys (polski salon 2 właściciel).
Jest trochę do roboty, jednak właściciel jest w stanie zjechać z ceny. Na razie się w niego nie pcham przez brak możliwości podłączenia pod PC, jednak nie jest źle jak zapłacenia za samochód 5k+ i włożyć 5tys w naprawę ale mieć pewny samochód bo wszystko porobione.
Jednak wciąż szukam, bo nie wiem czy coś jeszcze mu nie dolega.
Nesill
Nowicjusz
Awatar użytkownika

02 Kwi 2014, 16:49

A nie masz więcej zdjęć z zewnątrz. Wydaje mi się że są nierówne szpary z przodu.. :/
Koniu
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 4
Miejscowość: obecnie Fulda
Auto: Mondeo // Astra

02 Kwi 2014, 16:51

15 min temu na monitorze aukcji wyświetliła mi się taka skoda: [link do oferty na Allegro wygasł]
A śmieszy mnie najbardziej to że ktoś ją kupił na kup teraz, takie okazje się zdarzają :P ale bez właśnie monitora aukcji to nie znajdziesz czegoś takiego, tutaj rządzą handlarze.

Z dodatkowych zdjęć mam to:
http://www.galerieallegro.pl/zdjecia/Galeria/3275732/1
Nesill
Nowicjusz
Awatar użytkownika

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Fiat 500 - samochód do miasta
    Włoska propozycja ma w 2019 roku ponad 13-procentowy udział w rynku. Od stycznia do kwietnia 2019 roku zarejestrowano 756 samochodów. Fiat 500 to odpowiedź na potrzeby osób poszukujących aut, które wyróżniają ...