REKLAMA
Witam, a więc przedstawie wam jak będę jeździł przyszłym samochodem i proszę o radę czy diesla czy gaz.
Jeździć będę razem z żoną:
Raz na 2 tygodnie trasa 250km w jedną stronę, czyli 500km. Dodatkowo raz na 2 miesiące trasa 400km, 2 razy w roku trasa 800km.
W mieście tylko troszkę około 50-80km tygodniowo (250km miesięcznie).
Czyli podsumowując w ciągu roku robię około 11-12tys. w trasie + 4-5tys miastem, myślę że rocznie i tak będę klepał po 20tys.
Moje wymagania: Musi być 4drzwiowe, dość pakowne ale nie kombi, oszczędne jak każde, żeby nie rdzewiało.
Moje typy: Octavia I mega mi się podoba i mam z nią doświadczenie, Bora (szkoda że to sedan - nie lifback), ale też mi się podoba. Ostatni typ to Golf IV jestem w stanie zaakceptować jego mały bagażnik.
Typy silników którymi się interesuje: 1.9 tdi 90km/110km wolę 90PS ze względu na turbinkę bez zmiennej geo. łopatek. 1.9 sdi ale nie wiem czy żona sobie poradzi przy wyprzedzaniu ona potrafi zamulić nawet O2 180PS bo nie redukuje z 6-biegu
Ostatni typ jakaś benzynka która lubi gaz (1.6 SR).
Czekam na wasze propozycje, sugestie, gdyż napaliłem się na diesla ale nie wiem czy nie wkopie się w koszty które nie zwrócą mi się przy takich przebiegach.
Kwota jaką chcę wydać to do 10-11tys.