FILTR ODMY/SEPARATOR OLEJU

02 Sty 2011, 14:40

Witam !!!

Zastanawiam sie nad wymiana wlasnie filtra odmy zwanego takze separatorem oleju. Nigdy go nie wymienialem a podobno jest to wazna czynnosc serwisowa. Zastanawiam sie wlasnie co ile serwisowo nalezy sie go wymieniac ???

LR Freelander ES TD4 2000/2001
GrossOgon
Nowicjusz

Miejscowość: Katowice

02 Sty 2011, 14:46

jak do dolotu zaczyna rzygać olejem, ale wtedy zwykle winne są przedmuchy ze skrzyni korbowej, niż sama odma, jeśli nie zagotowałeś oleju, wymieniałeś jakoś w ludzkich odstępach czasu/kilometrów to nie ma się czym przejmować, jeśłi nie masz problemu to nie ruszaj ;) bo możesz mieć :mrgreen:
Panowie!! Co JEST!! Ciśnienie mi spada! ;)
pocieszny
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 1
Miejscowość: z błota ;)

02 Sty 2011, 15:31

nie lekceważył bym tematu jak nie znamy dokładnie historii auta,
tłoki pompują w dwie strony :!:
jak zakituję całkowicie odmę - to zacznie dmuchać przez bagnet ...
ale i przez uszczelniacze :mrgreen:
niech tą wymianę zrobi ktoś kto zna ten silnik /BMW/
przyjacielscy sąsiedzi ??? zakłamani agresorzy, mija 75 lat od ciosu w plecy - im sie znów marzy wypad w Europę , nawet jakby miały zginąć tysiące podwładnych, nieważne wyśle się następnych
sympatyk
Zaawansowany

Miejscowość: na skraju grodu
Prawo jazdy: 15 09 1976
Przebieg/rok: 20tys. km
Auto: Freelander e picc. scuderia
Silnik: Otto 95÷121
Paliwo: Benzyna + LPG
Skrzynia biegów: Manualna

02 Sty 2011, 22:38

hmm...jezeli chodzi o stan autka to jest zadawalajaco bardzo dobry jak dla mnie;) Olej terminowo wmieniany, filtry tez itp. raczej szanuje sobie landka;] ... nie ma wyciekow oleju, tym bardziej nie rzyga z bagnetu olejem, wiec nie mam na mysli usuniecie usterki ktora wlasnie mam na mysli jako filter odmy tylko po prostu czy jest jakis staly termin serwisowy np. co 50 tys.km lub 2 lata czy po prostu jak radzice ze póki co, jak nic sie nie dzieje to lepiej nie ruszac:) ??
Z góry dzieki za info;)
GrossOgon
Nowicjusz

Miejscowość: Katowice
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

BMW Concept serii 4 Coupé 2012
    BMW Concept serii 4 Coupé niesie dodatkowe pokłady sportowego i ekskluzywnego charakteru, przez co wyraźnie odróżnia się od modeli serii 3. Dynamiczny pas przedni konceptu tworzą ostre kontury i złożone powierzchnie. ...