Witam Czy możecie podpowiedzieć coś na temat układów dolotowych w autach z dużą pojemnością. Mam duży (bardzo duży) silnik wolnossący. Pod maską temperatura jest bardzo duża, więc i obudowy filtrów powietrza (dwie sztuki) nie mają łatwego życia. A jak wiemy im chłodniejsze powietrze docierające przez układ dolotowy tym lepsze osiągi auta. W tym momencie kompletna seria. Zastanawiam się nad carbonowymi obudowami filtrów powietrza z dodatkową izolacją wewnątrz (robione na zamówienie) plus duże filtry stożkowe do tego. Co sądzicie? Lepiej to połączyć z kolektorem silikonowymi złączami czy nierdzewką? Wiem, że zamontowanie filtra stożkowego w normalnym aucie ma znikomy przyrost mocy, ale jak auto ma 500KM to już powinno jednak mieć to znaczenie. Są osoby, może od sportów motorowych które będą w stanie pomóc? z góry dzięki! pozdrawiam!
Trzeba sprawdzić jak wyprowadzone są kanały dolotowe i skąd zacjągają powietrze? Możesz wrzucić fotkę silnika patrząc na niego z góry oraz mógłbyś napisać jaki to samochód i silnik jest to Vka czy rzędówka. Ile ma cylindrów?
Liczyłem że obejdzie się bez chwalenia bo zaraz hejterów i ciekawskich się zleci no ale dobra To jest 6.0 v12 BMW wolnossące. Seryjnie 445KM i 600Nm Sama zmiana katalizatorów na sportowe AWG dała spory przyrost mocy - z 13.9s seryjnego 1/4mili na 13.3s (na hamowni jeszcze nie byłem) Więc chcę jeszcze zobaczyć jak niedużym kosztem można coś z tego silnika wycisnąć.
Myślę że w tym przypadku zastępując oryginalne filtry powierza stożkowymi przyrost mocy mógłby być spory. Generalnie filtry stożkowe potrafią dodać nawet do 10% mocy, ale w twoim przypadku jeżeli uzyskał byś 5% to masz to mając obecnie 500KM będzie miał 525KM. To zawsze coś
Dobrze by też było jakoś zwiększyć dolot powietrza do tych filtrów z zewnątrz żeby powietrze do nich zasysane nie było z pod maski (tam zawsze jest cieplej niż na zewnątrz).
Mam plan aby filtry były w obudowach węglowych z największymi filtrami jakie znajdę. Do tego większa średnica dolotu do puszki (może uda się jakoś zderzak pogodzić aby nie było zbytnio widać z zewnątrz. Między puszkami a przepływomierzami raczej poszerzyć za bardzo się nie da ale można zrobić zwężkę w stronę przepływomierza, to dobry pomysł? I lepiej rury silikonowe czy nierdzewka?
Jak przygotować się do zakupu używanego Volvo? Porady i wskazówki Zakup używanego Volvo, podobnie jak każdego innego samochodu, wymaga odpowiedniego przygotowania, aby uniknąć potencjalnych problemów. Jakie cechy wyróżniają używane samochody Volvo? Czy możliwe jest kupno auta ...
Bezpiecznie do szkoły, przedszkola i pracy - pieszo i rowerem Po powrocie mieszkańców z wakacji ruch na ulicach miast wrócił do zwiększonego natężenia. To właśnie w terenie zabudowanym dochodzi do większości wypadków z udziałem pieszych czy rowerzystów. Jak ...
A co sądzicie o sportowych wkładach filtra powietrza? O takie panele wymienne mi chodzi, nie o stożki. Słyszałem, że to kompletna strata pieniędzy bo ani z tego ładnego dźwięku nie będzie (puszka), ani poprawy osiągów.
Drogi użytkowniku, aby dalej móc dostarczać Ci coraz lepszej jakości treści którymi możesz być zainteresowany powinieneś przejść do ustawień prywatności i tam skonfigurować swoje zgody w celu dopasowania treści marketingowych do Twojego zachowania. Pamiętaj! Dzięki reklamom możemy finansować rozwój naszej strony, a Ty w zamian otrzymujesz do niej bezpłatny dostęp.