Focus III lub Volvo V40 II - ok 30 tys

01 Mar 2025, 08:54

Cześć!
Przymierzam się do zakupu nowego starego auta, ma to być hatchback w kwocie ok 30 tys. Auta które przykuły moją uwagę to Focus 3 oraz Volvo V40 II.

Styl jazdy mieszany z przewagą miasta, dlatego trochę bardziej celuję w benzynę, ale diesel też się tutaj sprawdzi, chociaż nie tak fajnie jak benzyna ;)

Z researchu, który dotychczas zrobiłem wydaje mi się, że:
Focus 3:
- dobre wyciszenie
- polecane ekonomiczne i trwałe silniki:
- przedlift:
- 1.6 benzyna Duratec (85KM, 105KM, 125KM) - w praktyce niewielka różnica w jeździe
- 1.6 diesel TDCi (95KM, 105KM, 115KM) - w praktyce niewielka różnica w jeździe
- polift:
- 1.6 benzyna Duratec - tylko 85KM
- brak dobrych diesli

Volvo V40 II:
- nie wiem jak wyciszenie - przypuszczam, że co najmniej jak w Focus 3
- polecane ekonomiczne i trwałe silniki:
- tylko przedlift mieści się w budżecie:
- 1.6 Diesel D2 114 KM
- diesel D3 i D4 zapewnia lepsze osiągi i trwałość, kosztem spalania - raczej nie będę się za nimi rozglądał
- chyba nie ma polecanych benzyn - albo kiepskie albo co najwyżej średnie

Czy może coś ważnego pominąłem co warto wiedzieć przy wyborze tych aut? Wnętrze i komfort jazdy chyba bardzo zbliżony dla obu aut - wiele części z Focusa pasuje do Volvo.

Jeszcze rzucił mi się w oczy taki serwis longo:
https://longo.pl/katalog?models=VOLVO_V40&models=VOLVO_V40%20CROSS%20COUNTRY&models=FORD_FOCUS&yearFrom=2012&orderBy=PRICE_ASC
używane auta z gwarancją. Co o tym uważacie, wygląda porządnie? Może ktoś korzystał?
Cornwell
Nowicjusz

02 Mar 2025, 23:15

Za gwarancję płacisz co miesiąc kupę kasy i suma sumarum jak dla mnie opcja nie opłacalna przy takich samochodach.

Oba te samochody będę się prowadziły bardzo podobnie bo są m.in. na wspólnej płycie podłogowej.

Volvo II to model zbudowany w oparciu o podzespoły drugiej generacji Focusa. Z kompaktu Forda pochodzi m.in. płyta podłogowa i dużo jednostek napędowych.

Poczytaj też tu volvo-s40-czy-ford-focus-ii-ktory-vt6629.htm

Wybierając między tymi dwoma modelami chyba bardziej bym się skłaniał ku Focusowi.
Rokiko
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 35

03 Mar 2025, 11:45

Rokiko napisał(a):Volvo II to model zbudowany w oparciu o podzespoły drugiej generacji Focusa. Z kompaktu Forda pochodzi m.in. płyta podłogowa i dużo jednostek napędowych.

Poczytaj też tu volvo-s40-czy-ford-focus-ii-ktory-vt6629.htm
wszystko się zgadza, oprócz tego, że Volvo V40 II gen jest na Focusie III. Na mk2 jest c30/s40/v50 :ok:
mike
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 15
Miejscowość: Zawiercie|Śląsk
Prawo jazdy: 04 09 2013
Auto: Lexus ES 330
Silnik: 3.3 V6 228KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2004

04 Mar 2025, 14:50

Volvo V40 II za 30 tys? Przecież to :no: możliwe. Z tych dwóch w tym budżecie zdecydowanie focus 1.6 benzyna lub 1.6tdci.
hoderi145
Aktywny

Auto: Audi Q3 Sportback
Silnik: 1.5tsi 150km
Paliwo: Benzyna
Typ: SUV
Skrzynia biegów: Automatyczna
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Z której strony jest wlew paliwa?
    Jak sprawdzić nie wysiadając z samochodu z której strony mamy wlew paliwa? Jest to bardzo przydatne kiedy jeździmy różnymi samochodami i nie zawsze pamiętamy z której strony podjechać pod dystrybutor ...