Focus mk1 1.6 Z-tech czy Civic mk6 1.4is

06 Mar 2016, 21:30

Witam, niedawno zdałem prawo jazdy i planuje zakup pierwszego auta, interesuje mnie motoryzacja wiec zależy mi żeby samochód miał jakby to ująć "duszę" i lekki sportowy charakter :D nie mówię to o sportowym aucie bo na takie ani mnie nie stać ani nie mógłbym go utrzymać, tylko o aucie z "tym czymś" jeśli wiecie o co mi chodzi :P Jak narazie znalazłem 2 samochody które mnie interesują, Focus mk1 1.6 oraz Honda Civic mk6 1.4is. Do żadnego nie jestem w 100% przekonany, Civicem jeździłem a focusem niestety jeszcze nie :unsure: W hondzie odrzuca mnie plastikowe paskudne wnętrze a w focusie wygląd wersji 5d (3d ładniejsza ale rzadsza) oraz to że mimo swojego skomplikowanego tylnego zawieszenia być może okazać się zwykłym "rodzinnym" hatchbackiem i się rozczaruje że nie kupiłem bardziej sportowej jeśli to tak można nazwać hondy :? . Jak widzicie jestem rozdarty a za niedługo będę musiał wybrać jedno z tych aut. Proszę was więc o pomoc w wyborze, może ktoś miał jedno z tych aut i mógłby się wypowiedzieć na jego temat ? może jakieś inne propozycje ? jestem otwarty również na inne auta :P I jeszcze jedno bardzo ważne pytanie, Które z tych aut prowadzi się lepiej, które jest bardziej angażujące dla kierowcy i daje więcej frajdy ?
Razmes
Nowicjusz

Prawo jazdy: 29 02 2016
Auto: brak

06 Mar 2016, 21:33

Najlepiej to przejedż się oboma i to które bardziej Ci podpasuje możesz szukać a dla ścisłości jaki masz budżet na auto?
Wydajemy pieniądze, których nie mamy, na tuning, którego nie potrzebujemy, by podobać się ludziom, których nie znamy.
Barol
Moderator - Jakie auto kupić?
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 0
Miejscowość: Górny Śląsk
Auto: VW Golf VI
Silnik: 1.4 TSI 122KM
Paliwo: Benzyna
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2012

06 Mar 2016, 21:35

Na samo auto 7500zł nie wliczając ubezpieczenia oraz innych kosztów np. części. Czyli Civic raczej po lifcie a focus chyba pre lift niestety :/
Razmes
Nowicjusz

06 Mar 2016, 21:37

Na upartego Focusa po lifcie znajdziesz ale na pewno będzie do poprawek.
Z innych aut to może Audi A3 albo VW Golf IV?
Wydajemy pieniądze, których nie mamy, na tuning, którego nie potrzebujemy, by podobać się ludziom, których nie znamy.
Barol
Awatar użytkownika

06 Mar 2016, 21:39

A3 ma fajne wyposażenie ale technicznie to golf IV a golfem jeździłem i średnio mi podszedł :(
Razmes
Nowicjusz

06 Mar 2016, 21:46

A3 akurat jest lepiej wykończone niż Golf.
Barol
Awatar użytkownika

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Co wpływa na ceny OC i AC?
    Pojemność silnika, model i marka samochodu, profil kierowcy i jego historia szkodowości jazdy – te wszystkie czynniki wpływają na wysokość składki pakietu ubezpieczeń OC i AC. Wysokość ceny polis komunikacyjnych dodatkowo ...

06 Mar 2016, 21:53

wiem wiem, chodzi mi raczej o prowadzenie, o to jak samochód jeździ ;) gdy jechałem hondą to czułem się trochę jak w gokarcie, bardzo przyjemnie mi się nią jechało. Słyszałem że focusy też świetnie się prowadzą przez ich tylne zawieszenie wiec na pewno się nim przejadę w najbliższym czasie. Szkoda że nie wiem czemu ale kojarzy mi się z rodzinnym samochodem, totalnym zaprzeczeniem hondy którą jeździłem. W hondzie nie podoba mi się plastikowe wnętrze, gdyby nie ono to już bym ją pewnie kupił :D co uważasz o fordzie? miałeś styczność z tym autem ?
Razmes
Nowicjusz

07 Mar 2016, 12:02

Nooo faktycznie Focus 1.6 ma duszę :D chyba taką jak od starego żelazka jak wracasz z bazarku z antykami :mrgreen: auto fajnie się prowadzi ale bez przesady, to zwykły hatchback.
Z nowożytnych aut jak chcesz tą mityczną "duszę" to kup sobie jakąś AR z Twin Smarkiem - jednego dnia auto jeździ normalnie, a drugiego nawet nie odpadli tak bez powodu. Polecam zwłaszcza najtańsze egzemplarze :wink:
A tak bardziej na serio - jeśli chcesz auto z tym czymś to szukaj youngtimera, a nie zwykłego hatchbacka, do tego z podstawowym/drugim w kolejności silnikiem... Za 7.5k jest spore pole do popisu. Może uda Ci się ustrzelić jakieś BMW e30, Merca 190, Golfa II w ładnej wersji (choć mk1 byłby jeszcze lepszy, ale one są drogie), Audi 80 coupe/ 100, jeśli jesteś masochistą to coś polskiego typu Polonez rzecz jasna nie za 7k...
IMO jest taka prawidłowość mniej elektroniki = wiecej charakteru
No ale to wszystko zależy od człowieka. Moja koleżanka jako pierwsze auto ma Puga 206 1.1 z LPG i koło niego chodzi wychwalając wniebogłosy :wink: jak dobrze nie prowadził by się Focus 1.6 tak jest to nadal zwykłe auto, którym wcale nie pokazujesz swojej miłości do motoryzacji. No chyba że kupisz ST170, ale to nie za 7.5k :mrgreen:
mike
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 15
Miejscowość: Zawiercie|Śląsk
Prawo jazdy: 04 09 2013
Auto: Lexus ES 330
Silnik: 3.3 V6 228KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Rok produkcji: 2004

07 Mar 2016, 13:05

A e36 w coupe? stać mnie na 1.6 ale jeździłem tym autem i chociaż było w opłakanym stanie to jest to świetne auto a to że 1.6 nie wystarcza do tego wozu to można w bajki włożyć. Widomo każdy by chciał 2,8 albo 3.0 z M3 ale 1.6 to silnik na którym normalnie można jeździć tym autem a nie jak według niektórych "nie ruszy z miejsca " oczywiście wiem że są mocniejsze i duuuuużo lepsze sliniki w gamie ale chodzi mi o to że ten po prostu nie jest taki zły jak ludzie mówią :P naprawdę. Na inny mnie nie stać, co sądzicie?
Razmes
Nowicjusz

07 Mar 2016, 13:30

W e36 zaczął bym od 1.8is - fajnie toto idzie.
Karnij się najpierw mocniejszą wersją tego auta, dopiero później wydawaj osądy na temat 1.6. Znów dostaniesz auto, które no powiedzmy jakoś wygląda (coupe), ale przy próbie wykorzystania jego możliwości jest śmiech na sali. No i znów duszy kapke brak, bo masz bardzo przeciętne auto będące na pograniczu dresowozu (zwłaszcza 1.6 jeszcze tylko przyklej plakietkę M z tyłu) i youngtimera. Kolejna rzecz jest taka, że później tego nie sprzedasz, a i jego kondycja może być dyskusyjna, bo taniość auta z tym silnikiem przyciąga wiejskich rajdowców
mike
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 15
Miejscowość: Zawiercie|Śląsk
Prawo jazdy: 04 09 2013
Auto: Lexus ES 330
Silnik: 3.3 V6 228KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Rok produkcji: 2004

07 Mar 2016, 16:29

1.6 jest o wiele prościej znaleźć w dobrym stanie ponieważ właśnie osoby o których mówisz czyli wiejskie chłopaczki katujące swoje "beemeki" na parkingu pod remizą wybierali przeważnie mocniejsze odmiany i to one są zatyrane i nie nadają sie do niczego. Owszem kupisz 1.6 od sebka za kilka tysięcy ale za 7-8 można kupić świetnie wyposażony i utrzymany egzemplarz np. z Niemiec. Ja wiem że 318is czy nawet sześciocylindrowe 2.0 czy nawet więcej jeździ o niebo lepiej, kultura pracy 6 cylindrowego silnika, elastyczność, moc, to po prostu świetne jednostki. Problem w tym że za 7 tys kupie ruinę a o dobrym egzemplarzu można myśleć od 9-10. 318is jest natomiast rzadki i jak już taki jest do kupienia to jest często z przed 94 roku czyli na pasku rozrządu a takiego nie chce :P Jeśli chodzi o możliwości 1.6 to owszem nie jest to demon prędkości, co nie zmienia faktu że auto jeździ i to całkiem ciekawie, musisz brać poprawkę na to że jestem świeżym niedoświadczonym kierowcą i też nie przeceniałbym swoich umiejętności, na mocniejsze auto jeszcze mam czas :ok:
Razmes
Nowicjusz

07 Mar 2016, 16:53

Kiedyś też tak sądziłem ale rzeczywistość okazała sie brutalna i nawet ciężko o fajne 1.6.
Barol
Awatar użytkownika

07 Mar 2016, 17:15

To mnie zmartwiłeś Barol :( to może jednak ten civic ? to chyba fajne autko i niedrogie, raczej bezawaryjne i ma lekkie sportowe zacięcie :naughty:
Razmes
Nowicjusz

07 Mar 2016, 17:24

Niestety BMW to BMW i tak już zostanie tzn bolid młodziezy wiejskiej.
Civic tak ale może 1.5 VTEC? W tym przedziale bez problemu znajdziesz a te silniki nie dość że mają przyzwoitą moc to jeszcze są dość ekonomiczne.
Barol
Awatar użytkownika

07 Mar 2016, 17:30

1.5 są bardzo fajne i o dziwo oszczędniejsze od 1.4 mimo 25 KM więcej :mrgreen: tylko chciałbym hatchbacka w wersji japońskiej a tych w 1.5 już nie jest tak dużo :/ a ten silnik nie sprawia problemów ?
Razmes
Nowicjusz