Focus MK1 - problem z klimatyzacją, piszczy i nie działa

16 Paź 2018, 20:52

Witam . Mam problem z klimatyzacją , kupiłem parę dni temu Focusa MK1 z 2000 roku od znajomego , wytłumaczył mi że miał lekkiego dzwona z prawej strony i od tego czasu podczas korzystania z samochodu klimatyzacja piszczy jak turbina i nie działa . nie wie co to moze być . Twierdzi również ze może być tak że naprawa nie będzie tego warta , wspomniał też że może być to wina jakiegoś rozczelnienia , co wy o tym myślicie ? czego to może być wina i ile będzie kosztowała naprawa i czy jest tego warta ?
Z góry dziękuję i pozdrawiam .
Focus1993
Nowicjusz

16 Paź 2018, 20:58

Na myśl mi przychodzi że sprężarka klimy dostała i koło jest krzywe lub coś ze sprzęgiełkiem. Szczelność układu to już nie dla nas oceniać, masz tam zaworki więc wciśnij jeden i zobacz czy gaz ucieka TYLKO UWAGA NA OCZY
To nie moc ani sprzęt a technika czyni z Ciebie zawodnika
Kao
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 107
Miejscowość: Francja
Przebieg/rok: 40tys. km
Auto: Bmw 645Ci, M3, Vw T4

17 Paź 2018, 10:16

Problemem może być ślizgające się sprzęgiełko lub rozszczelnienie układu po którym sprężarka nie ma odpowiedniego smarowania i zaciera się wydając takie dźwięki ale tu nie powinna ona się załączać jak nie ma ciśnienia w układzie więc stawiam na to pierwsze.
Focus1993 napisał(a):podczas korzystania z samochodu klimatyzacja piszczy jak turbina i nie działa
Ona piszczy jak jest włączona czy również jak jest wyłączona?
Cichy77
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 62
Auto: Mam, często zmieniam!

17 Paź 2018, 10:20

Piszczy od razu jak odpalam samochód nawet gdy Klima jest wyłączona
Focus1993
Nowicjusz

17 Paź 2018, 10:28

A na pewno piszczy sprężarka, a nie np. pasek który krzywo chodzi po kole pasowym? Nie jest porwany lub przycięty?
galakty
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 1
Prawo jazdy: 23 08 2012
Auto: Ceed I
Silnik: 1.6 CRDi 115/130
Paliwo: Diesel
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2007

17 Paź 2018, 10:38

Focus1993 napisał(a):Piszczy od razu jak odpalam samochód nawet gdy Klima jest wyłączona
Równie dobrze może piszczeć np.. pompa wody lub inne łożysko z rolki prowadzącej nie musi to być sprężarka, a to że nie działa to może być brak czynnika bo układ rozszczelnił się po uderzeniu.
Cichy77
Forumowicz VIP

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Bum i nagłe rozerwanie opony!
    Nagłe rozerwanie opony zdarza się rzadko, ale jest bardzo niebezpieczne. Co może być powodem? Z reguły mamy do czynienia z długotrwałymi zaniedbaniami – przede wszystkim jazdą na niedopompowanych oponach i brakiem regularnej ...
    Lexus UX - nowe wersje specjalne
    Najmniejszy SUV Lexusa doczekał się nowych wersji specjalnych. Miejski crossover klasy premium jest teraz dostępny w odmianach F Sport Style Blue i Elegant Black. Te warianty podkreślają charakterny styl modelu UX i robią ...

17 Paź 2018, 11:34

Chciałbym też wam odrazu na początku powiedzieć że jest amatorem co do mechaniki samochodowej , widziałem się dzisiaj z znajomym wspomniał mi również że po odlaczeniu jakiegos paska nie wien dokladnie ktorego przestaje piszczec.
Focus1993
Nowicjusz

17 Paź 2018, 13:18

Wiec problem jest w osprzęcie, trzeba zweryfikować skąd dochodzi pisk. Winny może być....
Alternator
Sprężarka klimy
Napinacz
Rolki
Mozna to zweryfikować poprzez psikanie bezpośrednio każda część WD40.
Kao
Moderator
Awatar użytkownika

17 Paź 2018, 13:21

To jest bardzo specyficzny dźwięk więc pasek na pewno odpada . Jezeli sa wyższe obroty to i piszczenie jest większe tak jak by była turbina doslownie zamontowana
Focus1993
Nowicjusz

17 Paź 2018, 13:54

Dlatego mowie Ci o podzespołach które napędza pasek
Kao
Moderator
Awatar użytkownika

17 Paź 2018, 19:56

Można jeszcze za pomocą stetoskopu diagnostycznego próbować się przysłuchać przy każdej rolce i też powinno wyjść gdzie jest najgłośniej. Po zdjęciu paska poruszać rolkami czy nie mają luzów i pokręcić, tak tez może wyjść problem. Jest kilka opcji...
Cichy77
Forumowicz VIP