Focus Mk1 problem z klimatyzacją

19 Mar 2020, 22:33

Witam forumowiczów!

Mam problem z klimatyzacją w fokusie. Od początku...
Klima jest nabita i szczelna, wymieniony kompresor. Po wciśnięciu przycisku ac nie uruchamia się kompresor. Bezpieczniki i przekaźniki sprawdzone wszystko jest okej. Jedynym sposobem jakim doszedłem żeby uruchomić kompresor jest zdjęcie obudowy przekaźnika pod maską i załączenie go poprzez "wciśnięcie papierka". Działa to nawet przy wyłączonym przycisku ac w kabinie. Po tej operacji elegancko chłodzi. Gdzie może leżeć problem?
Rafi1007
Obserwowany

20 Mar 2020, 18:29

Musisz sprawdzić sam przekaźnik czy jest sprawny jeżeli tak to problemu bym szukał dalej przy samym przycisku lub sprawdź czy dochodzi prąd do przekaźnika na kablu który odpowiada za jego załączenie czyli tym od przycisku.
Cichy77
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 62
Auto: Mam, często zmieniam!

20 Mar 2020, 19:39

Dzięki za szybką odpowiedź. Przekaźnik nowy nie pomógł. Spróbuję zajrzeć do tego przycisku ale coś mi mówi że jest w porządku bo przy przyciśnieciu go przygasa zielona kontrolka na nim a po puszczeniu świeci mocniej. Nie jestem pewien ale być może ta informacja pomoże.
Rafi1007
Obserwowany

21 Mar 2020, 09:56

Sprawdż więc piny w gnieździe tego przekaźnika - mogą być luźne albo wypalone. Ale jak dociskasz i jest ok, to raczej będą luźne.
Odpuść dzisiaj, nie spiesz się na cmentarz i nie zabieraj tam innych...
MotoAlbercik
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 1212
Miejscowość: Tychy
Auto: Jeep Grand Cherokee WJ QD HQ
Silnik: 4,7 ccm3 253 KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Terenowy
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2000
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Flotowy segment B - jakie auta wybierają firmy?
    Segment B niezmiennie od dziesięcioleci bije rekordy w Europie. Czemu małe hatchbacki są chętnie wybierane? Przede wszystkim z uwagi na rozsądną cenę, łatwość poruszania się po mieście, coraz wyższy poziom technologicznej ...
    Hybrydowe hity 2017 roku
    Za nami przełomowy dla motoryzacji rok 2017. To czas, w którym na rynku debiutuje coraz więcej modeli z napędem hybrydowym i pierwszy raz w historii widoczny jest wyraźny, spadkowy trend sprzedaży samochodów ...