Nie odpalający Mondeo Mk4

08 Paź 2019, 21:13

Witam forumowiczów, potrzebuję pomocy z diagnozą co jest nie tak.Auto to Mondeo Mk4 2009 benz/lpg Po powrocie z pracy auto stało do samego rana nie ruszane, wchodzę rano a tu silnik kręci ale nie chce odpalić. Stwierdziłem że może akumulator rozładowany to podpiąłem prostownik i po ponownym uruchomienie dalej to samo. Zostały podpięte kable rozruchowe do drugiego samochodu i zapalił za 1 razem, kupiłem nowym akumulator, zamontowałem i przy próbie uruchomienia dalej to samo, kręci nie odpala. Brak błędów na desce, podłączony pod kompa, brak błędów. Wyczyściłem klemy od akumulatora papierem ściernym ale dalej bez rezultatów, ktoś może jest w stanie mi pomóc co może być nie tak po opisaniu problemu ?
kere21
Obserwowany

09 Paź 2019, 10:00

Dziwne jest to że po podłączeniu kabli z innego auta odpalił a na akumulatorze nawet tym nowym nie chce.

Kontroli wszystkie normalnie zapalają się na desce?
Sprawdź jeszcze kabel masy między akumulatorem, a nadwoziem.
Cichy77
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 62
Auto: Mam, często zmieniam!

09 Paź 2019, 18:37

Dziś wyciągnąłem akumulator odpiąłem kabel masowy całkowicie od kielicha, wyczyściłem wszystko ładnie papierem ściernym i niestety bez rezultatu.
kere21
Obserwowany

10 Paź 2019, 10:10

Cichy77 napisał(a):Dziwne jest to że po podłączeniu kabli z innego auta odpalił a na akumulatorze nawet tym nowym nie chce.

No to jest bardzo dziwne. Ja się z czymś takim jeszcze nie spotkałem.
Ale trzeba szukać. Być może to był tylko przypadek.
Spróbuj zrobić jeszcze tak - spróbuj odpalić na swoim, tym nowym aku. Jak rozrusznik będzie kręcił, a silnik nie zaskoczy, to podłącz kable rozruchowe i spróbuj odpalić z innego auta. Zobaczymy czy tym razem również zaskoczy.
Odpuść dzisiaj, nie spiesz się na cmentarz i nie zabieraj tam innych...
MotoAlbercik
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 1212
Miejscowość: Tychy
Auto: Jeep Grand Cherokee WJ QD HQ
Silnik: 4,7 ccm3 253 KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Terenowy
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2000
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Odśnieżarka? Zachowaj bezpieczny odstęp!
    Niskie temperatury i opady śniegu powodują, że na ulicach często pojawiają się odśnieżarki i posypywarki. Chociaż nie są pojazdami uprzywilejowanymi, zachowanie pewnych środków ostrożności przez innych uczestników ...