Ford Eskort słaby hamulec ręczny

15 Lis 2009, 18:36

Witam.Mam problem z ręcznym.Wczoraj przetaczałem bębny w tyle i zakładałem nowe szczęki hamulcowe i ręcznego BRAK.Podpowiedzcie mi coś.
Artur864

• 15 Lis 2009, 20:51

Szczęki nowe były nominalne czy grubsze ? Bo muszą być grubsze wtedy będzie ręczny.
    irekman66
    Nowicjusz

Miejscowość: Strzelno

15 Lis 2009, 21:07

A tego nie wiem jakie to szczęki,tylko takie w sklepie mieli.Myślę że to chyba nie będzie miało znaczenia bo jest regulacja linki a w środku w bębnach dodatkowo zastosowane są samo-regulatory, więc powinno być ok.Ale głównie chodzi mi o to czy po przetoczeniu bębnów nie trzeba coś jeszcze zrobić,chyba że po prostu trzeba czasu żeby się to wszystko teraz dotarło???
    Artur864

16 Lis 2009, 00:19

a ustawiłeś dobrze te samo-regulatory? bo one nie zawsze się same regulują
    Serce bije w tempie obrotów maszyny
    bodziokardasz
    Zaawansowany

Miejscowość: Czarna Ziemia

16 Lis 2009, 12:52

A może wystarczy głupie naciągnięcie linki a jak to nie pomoże będziesz musiał kupić grubsze szczęki bo są takie.
    irekman66
    Nowicjusz

16 Lis 2009, 18:14

No jak linkę naciągnę bardziej to prawa strona coś zaczyna łapać a lewa nic.
    Artur864

16 Lis 2009, 20:30

Kup te grubsze szczęki i będzie po problemie
    irekman66
    Nowicjusz

16 Lis 2009, 20:56

A gdzie to dostanę,bo u nas w sklepach to pewnie nawet nie wiedzą że coś takiego jest.Ile może kosztować komplet na dwa koła?
    Artur864

16 Lis 2009, 22:50

Nie ma w sprzedaży grubszych szczęk.
    Z tyłu na tarczy hamulcowej znajduje się plastikowy bolec ktory można wcisnać.Jak się go wciśnie nie powinien się schować całkiem do środka,powinien się oprzeć na dzwigni do ktorej jest podłączona linka wewnątrz bębna.Jeżeli można go wcisnąć do konca to trzeba ściagnąć bęben i sprawdzić samoregulację.
    andrzej_124
    Stały forumowicz

17 Lis 2009, 08:10

No jest tam coś takiego.No a te samoregulatory jak mają działać?Mają lekko się przesuwać czy ciężko?No chyba że bębny mam do wymiany.Ale mi bardziej się wydaje że po przetoczeniu zmieniła się powłoka tego bębna bo przed tym zabiegiem hamowalo ale były rysy i nie chciałem żeby szczęki się zniszczyły.Może faktycznie musi się to dotrzeć?
    Artur864

17 Lis 2009, 11:33

samoregulator działa w ten sposób że poprzez automatyczne wydłużanie swojej długości utrzymuje szczęki w minimalnym luzie między bębnem . To tak będzie jeśli to co ma byc ruchome jest ruchome , ząbki są ząbkami , a nie wyślizganym kawałkiem metalu , sprężyny są zamontowane we włąsciwym miejscu i są sprężynami , linka jest właściwie wyregulowana . Kolejność czynności przy montażu też jest ważna . Składamy szczęki , linke ustawiamy tak aby nie była naciągnięta ( nie pamiętam tam czy dzignie , te przy sczękach opierają się o opory na nich czy na tarczach kotwicznych ) zakładamy bębny ( jeśli nie chcą wejśc ,to wycofujemy samoregulator ) i depczemy po pedale hamulca ( jazda próbna jest wskazana w celu wstępnego ułożenia się szczęk ) Jeśli wszystko jest w porządku , to samoregulatory się wydłużą i ręczny będzie dobry.Ewentualnie pozostanie nam drobne podciągnięcie linki . Jeśli po zmontowaniu najpierw zaczniesz szukać ręcznego poprzez podciąganie linki to prawdopodobnie dzwignie oprą się na piaście a praca samoregulatora będzie nieprawidłowa .
    Nie odpowiadam na problemy na PW
    bonifacy
    Stały forumowicz

Zdjęcia: 0
    Prawo jazdy: 01 01 1981
    Auto: Fabia II , Fabia II
    Silnik: 1,4 CGGB , 1,4 BXW
    Paliwo: Benzyna + LPG
    Typ: Kombi
    Skrzynia biegów: Manualna

17 Lis 2009, 14:18

Nie ma w sprzedaży grubszych szczęk.

Człowieku na jakim świecie ty żyjesz prawie w każdym sklepie z częściami dostaniesz takie szczęki. Wiem bo sam takie coś przerabiałem i nie ma z tym problemu :!:
    irekman66
    Nowicjusz

17 Lis 2009, 20:16

Ale nie grubsze.Szersze dostane ale grubość okładzin jest jednakowa.Wiem bo byłem w kilku sklepach w mojej okolicy i wszędzie tak samo.

[ Dodano: Wto Lis 17, 2009 19:20 ]
    A na tym samoregulatorze jest takie kółeczko z ząbkami,ono ma się kręcić czy jest nieruchome?
    Artur864

17 Lis 2009, 20:34

to kóleczko jest nieruchome . Ruchomy jest ten drugi element , półogrągły - ma się obracać i przesuwać .
    Nie odpowiadam na problemy na PW
    bonifacy
    Stały forumowicz

Zdjęcia: 0
    Prawo jazdy: 01 01 1981
    Auto: Fabia II , Fabia II
    Silnik: 1,4 CGGB , 1,4 BXW
    Paliwo: Benzyna + LPG
    Typ: Kombi
    Skrzynia biegów: Manualna

17 Lis 2009, 20:44

Czyli to jest ok.Ale mam wrażenie że on i tak wraca spowrotem jak go naciągnę.
    Artur864