Silnik nie chce palić, nawet przestał kręcić. Fiat Brava 1.4

12 Maj 2008, 09:23

Witam! Do tej pory wszystko było ok, czasem można było sie przyczepić ostatnio do odpalania, gdyż jakby nie mial siły krecić. Teraz po przejechaniu 200km i zatrzymianiu się chcialem odpalić i zero reakcji. Kontrolki sie świecą akumulatora, oleju normalnie jak przy odpalaniu lecz nawet nie zakreci. Cisza. Pompka chodzi
premier00
Początkujący

• 12 Maj 2008, 15:09

Skoro nic nie słychać,to nawalił obwód sterowania rozrusznika - od stacyjki począwszy na elektromagnesie skończywszy.Najpierw sprawdz przewód na rozruszniku(ten cienki od elektromagnesu) czy nie wypadł.Jeżeli siedzi na swoim miejscu,sprawdz,czy jest na nim napięcie podczas przekręcania stacyjki w pozycję rozruchu.Jeżeli napięcie dochodzi,a nadal jest cisza,to najprawdopodobniej nawaliła cewka elektromagnesu - musisz wymontować elektromagnez z rozrusznika i go sprawdzić.
    Odpuść dzisiaj, nie spiesz się na cmentarz i nie zabieraj tam innych...
    MotoAlbercik
    Moderator
    Awatar użytkownika

Zdjęcia: 1212
    Miejscowość: Tychy
    Auto: Jeep Grand Cherokee WJ QD HQ
    Silnik: 4,7 ccm3 253 KM
    Paliwo: Benzyna + LPG
    Typ: Terenowy
    Skrzynia biegów: Automatyczna
    Rok produkcji: 2000

12 Maj 2008, 15:31

Dzięki serdeczne!
    Tak nawiasem pytając, ile mogę na to wydać u mechanika w najcieższym przypadku??
    Pozdrawiam
    premier00
    Początkujący

12 Maj 2008, 19:17

Problem rozwiązany. Uszkodzeniu uległy szczotki. Myślałem, że będzie gorzej.
    Dzięki za pomoc
    premier00
    Początkujący

21 Lis 2009, 21:24

skoro przestał kręcić to może szczotki !

dodano:

przepraszam nie doczytałem tematu tylko pierwszy post przeczytałem a odpowiedzi nie :p, ale tak mi sie wydawało że to szczotki! ;p pozdrawiam!
    rycho13
    Początkujący
    Awatar użytkownika

Miejscowość: Lublin
    Auto: Honda Prelude
    • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Dacia Duster Motrio Cup mistrzowskim pucharem
      Pomimo trudnej sytuacji związanej z pandemią COVID-19, firma Renault Polska postanowiła kontynuować puchar Dacii Duster, podtrzymując swoje motorsportowe tradycje. Trzy lata doświadczeń pokazały, że projekt markowego pucharu ...