Ford Fiesta 1995 Problem z zepsuciem

13 Paź 2007, 13:02

Witam. Trzy miesiące temu samochód nagle zatrzymał mi się na drodze. Po prostu kiedy zatrzymywałem się czułem, że gaśnie, aż w końcu zgasł. Odcholowałem go po prostu do garażu, gdyż było to kilka dni przed moim wyjazdem za granicę. Teraz kiedy próbowałem naładować akumulator nic to nie pomogło. Ładowałem w ciągu ostatniego tygodnia ok. 35h, w tym 25 bez przerwy i żadnej poprawy. Samochód jedynie raz dychnie po przekręceniu kluczyka i nic. Po 10h ładowania przy przekręcaniu kluczyka gasnął też zegar, ale teraz to ustąpiło. Czy ktoś wie z czym może być związany ten problem?
Masahiko
Nowicjusz

• 13 Paź 2007, 14:14

Jak dla mnie,napisałeś to bardzo chaotycznie.Ja zrozumiałem tak,że podczas próby uruchomienia silnika,rozrusznik przekrecił raz(napewno bardzo ciężko) i brakło prądu.Ładowałeś akumulator przez 35 godzin i nic.Później przez 10 godzin i gasnął nawet zegar.A teraz zegar się świeci.
    Przedewszystkim nie napisałes jaki masz tam akumulator,jakim prądem go ładowałeś.Sprawdz napięcie jakie podaje prostownik(może być np. uszkodzona dioda w prostowniku i nie bedzie on ładował tak jak powinien).Jak prostownik bedzie ok,naładuj ponownie akumulator prawidłowo - np. akumulator 45Ah ładuje się prądem 4,5 A przez 10 godzin,pilnując poziomu wody i temperatury akumulatora.Nastepnie po odczekaniu okołogodziny,nalezy sprawdzić napięcie akumulatora(powinno wynosić około 12V) i sprawdzić gestość elektrolitu.Dobrze by było też sprawdzić jak masz możliwość prąd rozruchowy.Wszystkie te czynności pozwolą wyeliminować wadę akumulatora.
    Mam tylko nadzieję,że dobrze dokręciłeś klemy do akumualtora,a nie tylko je włożyłeś na luźno(były i takie przypadki).
    Jak to wszystko posprawdzasz,napisz jakie efekty i będziemy myślec dalej.
    Odpuść dzisiaj, nie spiesz się na cmentarz i nie zabieraj tam innych...
    MotoAlbercik
    Moderator
    Awatar użytkownika

Zdjęcia: 1212
    Miejscowość: Tychy
    Auto: Jeep Grand Cherokee WJ QD HQ
    Silnik: 4,7 ccm3 253 KM
    Paliwo: Benzyna + LPG
    Typ: Terenowy
    Skrzynia biegów: Automatyczna
    Rok produkcji: 2000
    • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Limuzyny - przegląd polskiego rynku
      Nawiązując do wydarzenia które dzisiaj się rozpoczyna to limuzyna Donalda Trumpa jest już w Warszawie i budzi na pewno nie małe emocje nie tylko miłośników motoryzacji. Ten opancerzony samochód wyposażony ...