Ford Fiesta 1996 r.

06 Lut 2010, 16:03

Witam serdecznie, cieszę się, że odnalazłem Waszą stronę z tak dużą ilością ciekawych informacji.
Posiadam Forda Fiestę, rok prod. 1996, bezstopniowa skrzynia automatyczna cvt, silnik 1,25 Zetek - SE, 16V.
Po zakupie (marzec 2009 r) wymieniłem olej Valvoline Max Life ATF oraz filtr.
Mój problem: Samochód przy zimnym silniku po wrzuceniu biegu wstecznego gaśnie, do przodu rusza płynnie bez problemu, trzeba odczekać parę minut aż silnik się zagrzeje i wówczas wsteczny działa i rusza bez problemu. W czasie jazdy wszystko (na mój gust) jest w porządku.
Bardzo gorąco proszę o jakąś poradę, podpowiedź.
Z góry serdecznie dziękuję i pozdrawiam.
Romek
romekcr
Nowicjusz

Miejscowość: Lubliniec
  • 06 Lut 2010, 18:17

Ja też muszę troszeczkę odczekać po zapaleniu auta,dlatego staję sobie tak by nie cofać ,nigdy nad tym się nie zastanawiałem,ja myślę,że taka jest charakterystyka mojej skrzyni,która do cudów techniki nie należy.
    PhantomASA1
    Forumowicz VIP

Zdjęcia: 3
    Miejscowość: Z prawdy :)

07 Lut 2010, 10:07

Dzięki za wiadomość i za pocieszenie. Może faktycznie nie zastanawiać się nad przyczyną i przyjąć, że tak powinno być, no i ustawiać sie do wyjazdu zawsze przodem.
    Dzięki, pozdrawiam.
    Romek
    romekcr
    Nowicjusz

07 Lut 2010, 21:29

mój tata ma fieste lecz troszke starszą i tak samo czeka aż ruszy no chyba że na ssaniu i da troche gazu to idzie
    badylo18
    Nowicjusz

Miejscowość: stary gaj

08 Lut 2010, 08:26

Dzięki za wiadomość, jest to trochę pocieszające i chyba należy się z tym mankamentem pogodzić.
    Pozdrawiam.
    Romek
    romekcr
    Nowicjusz

08 Lut 2010, 13:49

Tak, oczywiście racja,gdybym przygazował porządnie to mi nie zgaśnie ale rób tu przygazówkę zimnemu silnikowi :!: :???:
    PhantomASA1
    Forumowicz VIP

Zdjęcia: 3
    Miejscowość: Z prawdy :)
    • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Dlaczego warto rozważyć kupno samochodu elektrycznego?
      Zainteresowanie samochodami elektrycznymi stale rośnie i nie wygląda na to, aby w najbliższym czasie miało się to zmienić. Powody tego stanu rzeczy są różne, ale z pewnością najważniejsze są dwa – znaczące zmiany ...
      Mitsubishi Eclipse Cross - SUV coupe
      Nowy model Mitsubishi Eclipse Cross, którego bezpośrednimi konkurentami będą modele Volkswagen Tiguan, Mazda CX5 i Volvo XC40, wyróżnia się sportową sylwetką SUV-a coupe, znakomitymi osiągami i wyjątkową precyzją ...

08 Lut 2010, 14:02

Dzięki, pozdrawiam.
    Romek
    romekcr
    Nowicjusz