Ford fiesta mk7 zapytanie czy zakup się opłaca

04 Sty 2024, 17:41

Dzień dobry,
Chcę kupić forda fiestę mk7 i chcę zapytać na forum czy się opłaca, mając takie informacje:
rocznik 2009, silnik 1.4, benzyna + gaz, przebieg 258 000 km, hatchback, po wymianie olejów i filtrów, opony zimowe dwie nowe dwie uzywane, sprowadzona z wloch, ma ryse na masce, trzy odpryski na prawych drzwiach gdzie sa zaprawki, pali 7 litrów trasa, prawy migacz manetka nie zawsze odbija. Wygląda ładnie całkiem i zadbana, jest za 16 900 zł z możliwością negocjacji.

Zastanawia mnie przebieg jeśli ktoś ma doświadczenie czy to nie za duży już na fiestę, bo chciałbym nią pojeździć parę lat.

Pozdrawiam, z góry dziękuję za pomoc.
Krzyszto000
Nowicjusz

04 Sty 2024, 20:27

Zależy jak utrzymany mechanicznie bo może mieć 258tys i być ok a może mieć 150tys i być totalnym kiblem.
Wydajemy pieniądze, których nie mamy, na tuning, którego nie potrzebujemy, by podobać się ludziom, których nie znamy.
Barol
Moderator - Jakie auto kupić?
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 0
Miejscowość: Górny Śląsk
Auto: VW Golf VI
Silnik: 1.4 TSI 122KM
Paliwo: Benzyna
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2012

04 Sty 2024, 22:23

Krzyszto000 napisał(a):chcę zapytać na forum czy się opłaca

bezsensowne pytanie.
A w jakim stanie jest ten samochod? mechaniczny/blacharski?
Dla kogo ma się opłacać? i co to oznacza czy się opłaca? czy kupujesz do dalszej odsprzedaży i ma się opłacać? czy chcesz kupić auto dobre tj. stan na dzień zakupu plus koszt doprowadzenia do stanu używalności i ma to jeździć.
Czy stan byle jeździł, dojeździć do końca i złom

Ja np. kupiłem niedrogi samochód do domu, coś koło 1200 Euro zakup
Kia Magentis 2.0 CRDI , 230 000km
Auto po sprowadzeniu wymagało wymiany:
-szyby przód 600zł
-alternator 300zł
-akumulator 300zł
-zrobienie korekty lakieru całość ...po znajomości 3 lata temu cena wtedy 350zł (dzisiaj 600zł)

Serwis pozakupowy:
-rozrząd, olej, filtry, pasek osprzetu, świece żarowe, coś koło 1500zł
Opłaty, i rejestracja coś około 1000zł

Czy się opłacało? Tak ponieważ samochód zrobił już 70 000km i jest bezawaryjny , wymianiamy tylko części eksploatacyjne , filtry, olej i teraz wjechały nowe opony.

Jeżeli mi tak to przedstawisz to mogę ci odowiedzieć czy zakup jest opłacalny czy nie jest.
toyman40
Stały forumowicz