Ford Fiesta ZETEC ECONETIC Tdci - problem z filtrem DPF

09 Cze 2019, 18:49

Z mojej Fiesty zostal wyciety dpf okolo miesiac temu auto przeszlo w Stan awaryjny Pali sie kontrolka silnika i pisze natychmiast serwis, z tego co czytam niepkwinno sie tego robic ale zrobione to zostalo bez mojego pozwolenia i osoba ktora to zrobila twierdzi ze to niema nic wspolnego z tym i szuka innych problemow, diagnostyka pokazuje bledy dpf wiec niebedac mochanikiem mysle ze tu jest problem, czy jesli bede tak jezdzic silnik szybko sie zatrze i inne podzespoly czy powinnam natychmiast przestac i zosatwic do naprawy ,jezdze tylko po miescie i chwilowo niemam na naprawe tego
mmagdaa89
Nowicjusz

Prawo jazdy: 02 03 2005
Przebieg/rok: >50tys. km
Auto: GOLF
Silnik: 1.6
Paliwo: Benzyna
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2004
  • 10 Cze 2019, 09:58

mmagdaa89 napisał(a):z tego co czytam niepkwinno sie tego robic ale zrobione to zostalo bez mojego pozwolenia
    Skoro tak było to poproś o wstawienie wyciętego filtra ponieważ nie godziłaś się na to.
    mmagdaa89 napisał(a):osoba ktora to zrobila twierdzi ze to niema nic wspolnego z tym i szuka innych problemow, diagnostyka pokazuje bledy dpf wiec niebedac mochanikiem mysle ze tu jest problem
    Jeżeli filtr ten został usunięty trzeba również programowo go wyłączyć bo inaczej sterownik będzie sypał błędami o niesprawnym filtrze DPF.

Jeżdżąc bez tego filtra silnikowi nic nie powinno się stać ale ja bym na twoim miejscu zostawił auto w warsztacie gdzie była wykonywana usługa i dopóki nie uporają się z problemem nie odbierałbym go bo im dłużej będziesz z tym zwlekała tym pewnie większy problem będzie z usunięciem tej usterki.
    Cichy77
    Forumowicz VIP

Zdjęcia: 62
    Auto: Mam, często zmieniam!

10 Cze 2019, 10:03

Bardzo dziekuje troche mnie to uspokoilo poszukam jak najszybciej Jakiegos serwisu w ktorym to zrobia
    mmagdaa89
    Nowicjusz

Prawo jazdy: 02 03 2005
    Przebieg/rok: >50tys. km
    Auto: GOLF
    Silnik: 1.6
    Paliwo: Benzyna
    Typ: Hatchback
    Skrzynia biegów: Manualna
    Rok produkcji: 2004

10 Cze 2019, 18:45

Jeśli chodzi o wycięcie filtra polecam się upewnić, iż nie został wycięty razem z katalizatorem. W niektórych układach brak katalizatora/filtra dpf powoduje szybsze zużycie turbosprężarki, gdyż pracuje ona w warunkach, do jakich nie została przystosowana. Konkretnie spaliny wylatują szybciej a turbina pracuje w innym zakresie temperatur. Zaznaczam, iż mam na myśli większe przebiegi (30-40 tyś). Jeśli chodzi o sam filtr dpf na ten moment istnieje możliwość regeneracji. Czy jest ona skuteczna nie mam takiej wiedzy.
    raficar
    Nowicjusz

Miejscowość: Warszawa
    Auto: Bmw e90
    Silnik: 2.0
    Paliwo: Diesel
    Rok produkcji: 2006
    • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Samochód dla niepełnosprawnego kierowcy
      Odsetek osób niepełnosprawnych w Polsce wynosi ponad 12% mieszkańców, czyli 3,1 mln obywateli. Podobnie sytuacja kształtuje się w całej Europie. Najczęstszą przyczynę niepełnosprawności stanowią schorzenia układu ...