Przerywany dźwięk tarcia podczas jazdy na rondzie

13 Cze 2019, 06:03

Witam. Jakiś czas temu zauważyłem że podczas jazdy na rondzie słychać słaby przerywany dźwięk jak by tarcia. Pierwszy raz myślałem że to łabędzie gdzieś lecą :). Teraz jestem pewny że to coś z autem. Nie jestem pewny z której strony.

Chciał bym dodać że za dwa dni wymieniam opony bo są z 2012 roku i mechanik kazał wymienić bo mogę nie dojechać na urlop. Mam nowe przednie hamulce (wszystko) i łożyska.

Auto to Suzuki liana 2005. Czy ktoś wie co to może być? Za dwa tygodnie jadę na urlop 500km autostradą i torszke się boję bo to moje pierwsze auto.

Z góry dziękuję za pomoc.
ArianV8
Nowicjusz

• 13 Cze 2019, 08:12

ArianV8 napisał(a):Chciał bym dodać że za dwa dni wymieniam opony bo są z 2012 roku i mechanik kazał wymienić bo mogę nie dojechać na urlop
    Skoro tak twierdzi to pewni są już mocno zużyte i wtedy warto to zrobić.
    ArianV8 napisał(a):podczas jazdy na rondzie słychać słaby przerywany dźwięk jak by tarcia
    Na rondzie jeździsz w lewo, spróbuj gdzieś na jakim pustym placu zrobić podobnie z jazdą w drugą stronę i słuchaj czy taki dźwięk również będzie występował. Warto tu sprawdzić osłony tarcz hamulcowych które czasem potrafią brzęczeć wpadając w rezonans podczas skrętu. Inną rzeczą może być np. łożysko któregoś z kół.
    Cichy77
    Forumowicz VIP

Zdjęcia: 62
    Auto: Mam, często zmieniam!