Ford Focus 1.8 Jakie ma spalanie?

26 Lis 2007, 15:33

Czy może ktoś mi powiedzieć ile mniej wiecej zużcwa benzyny 1.8?Otóż chciałam sprawdzić ile spala mój ford, więc jak już się zapaliła kontrolka to pojechałam na stację zatankować. Przejechałam na rezerwie jakieś 4 km i zatankowałam 10 l. Teraz po przejechaniu 75 km zaświeciła mi się kontrola benzyny . Normalnie się załamałam, czy to możliwe żeby on spalał az tyle benzyny?W takim razie wychodzi na to że po 100 km to spali mi jakies 13 l
anksma
Nowicjusz

• 26 Lis 2007, 15:43

Dziwny sposób na sprawdzenie ile pali samochód.Tak to nigdy się nie dowiesz.Musisz samochód zatankować do pełna pod korek i przejechać 100 km.Następnie znowu zatankować pod korek i wtedy będziesz dokładnie wiedział ile ci pali.Oczywiście jazda musi odbywać się na rozgrzanym silniku no i tą benzynę potrzebną do wlania po przejechanu tych 100 km warto mieć w karnistrze,bo ciężko będzie trafić na stację dokładnie po przejechaniu 100 km.
    Odpuść dzisiaj, nie spiesz się na cmentarz i nie zabieraj tam innych...
    MotoAlbercik
    Moderator
    Awatar użytkownika

Zdjęcia: 1212
    Miejscowość: Tychy
    Auto: Jeep Grand Cherokee WJ QD HQ
    Silnik: 4,7 ccm3 253 KM
    Paliwo: Benzyna + LPG
    Typ: Terenowy
    Skrzynia biegów: Automatyczna
    Rok produkcji: 2000

26 Lis 2007, 18:26

Jest prostszy sposób - zatankować do pełna i pojeżdzić troche , niekoniecznie te 100 km , ale tak np. 250 . Potem zatankować na stacji . Wziąść kalkulator i policzyć . A z karnistra tak jak sugerował kolega to nie będzie wiadomo ile dokładnie wlejemy .
    bonifacy
    Stały forumowicz

Zdjęcia: 0
    Prawo jazdy: 01 01 1981
    Auto: Fabia II , Fabia II
    Silnik: 1,4 CGGB , 1,4 BXW
    Typ: Kombi
    Skrzynia biegów: Manualna

26 Lis 2007, 19:03

Bonifacy - czy zwykły użytkownik samochodu robi dziennie 250 km jazdy mieszanej,czyli po mieście i w trasie?A z obliczeniem ile zostało paliwa w karnistrze,to już chyba nie problem.Wystarczy pomyślec....No i zazwyczaj jak sie podaje ile pali samochód,to podaje się ilość spalonego paliwa w stosunku do 100 km.I tylko wtedy można stwierdzić czy samochód pali normalnie czy za duzo.Natomiast przy 250 km wynik może już być zawyżony i to o kilka litrów - jest to o dużo większa liczba zatrzymywania się i startowania samochodu z miejsca.
    Odpuść dzisiaj, nie spiesz się na cmentarz i nie zabieraj tam innych...
    MotoAlbercik
    Moderator
    Awatar użytkownika

Zdjęcia: 1212
    Miejscowość: Tychy
    Auto: Jeep Grand Cherokee WJ QD HQ
    Silnik: 4,7 ccm3 253 KM
    Typ: Terenowy
    Skrzynia biegów: Automatyczna
    Rok produkcji: 2000

26 Lis 2007, 21:24

Jeszcze raz przemyśl to co co napisałeś !
    bonifacy
    Stały forumowicz

Zdjęcia: 0
    Prawo jazdy: 01 01 1981
    Auto: Fabia II , Fabia II
    Silnik: 1,4 CGGB , 1,4 BXW
    Typ: Kombi
    Skrzynia biegów: Manualna

26 Lis 2007, 22:29

Tak jak napisał Bonifacy będzie wiadomo wtedy, jakie spalanie jest przy takiej jeździe, kiedy było sprawdzane. Im większy dystans przejechany dla sprawdzenia tym dokładniejszy wynik, najdokładniej to by było np. cały miesiąc jeździć notować ilość paliwa zużytego i dystans, jaki przejechaliśmy.
    Jacek
    jaceknie
    Początkujący

Miejscowość: Nowy Dwór Maz.
    • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Hyundai Santa Fe Nowej Generacji w testach Euro NCAP
      Hyundai Santa Fe Nowej Generacji został uznany za najbardziej bezpieczny samochód w swoim segmencie, w ocenie Euro NCAP w 2012 roku. Wyniki we wszystkich kategoriach testowych okazały się najlepsze w klasie, co czyni ...

27 Lis 2007, 09:06

:D Ależ problem powstał, a to po prostu arytmetyka się kłania...Ile by nie przejechać - czy to samo miasto, czy trasa - zawsze trzeba podzielić ilość wlanego paliwa przez przejechane kilometry i jest wynik zużycia; zerujemy dzienny licznik, jeśli jest. Dobrą metodą jest zatankować do pełna, przejechać np 100 w jedną i z powrotem i zatankować - jest wynik z trasy; zalecane jechać w miarę "normalnie". Podobnie pojeździć tyle samo w cyklu miejskim i reszta taka samo. Nie można zapomnieć o czystym filtrze powietrza i niezajechanych świecach i przewodach WN, bo to w sumie też pogarsza wynik. Nie namawiam do "kapeluszniczej" jazdy, ale zdecydowana większość Kolegów Forumowiczów ma w nogach pomontowane dopalacze i mniej, niż 140 nie uznaje za jazdę, tyle, że potem lament: ILE TO PALI!!! :wink:
    fordon

27 Lis 2007, 10:02

Witam:)

Ale o jakiego Focusa ci chodzi??
    rozumiem, że nie ten nowy:)

Tamten spala średnio 6 litrów na 100km.

Może żle jeździsz?? albo ucieka Ci paliwo ze zbiornika??

.::Pozdrawiam::.
    Endrju
    Stały forumowicz
    Awatar użytkownika

Zdjęcia: 449
    Miejscowość: Poznań

27 Lis 2007, 10:48

To jest focus hatchback z roku grudzien 1998. Jeśli chodzi o jazdę to jest to w granicach 50-80, czasem się zdarza na prostej do 100 ale to bardzoooooo rzadko.
    Co do zatankowania pod korek to trochę by mnie to wyniosło, a chcę założyć instalację gazową jak najszybciej i każdy grosz idzie na nią. Tylko że gaz spala 20% więcej gazu. W takim razie czyżby miałby spalać mi aż ponad 15l :?: :? No cóz w sumie to rzezczywiscie takie jednorazowe sprawdzenie to nie wiele da, bo to róznie może być z jazda w danym czasie i z zapaleniem się kontroli. Ale to i tak sporo spalił jak na pierwszy raz.

Tak pomyliłam się, chodzilo mi o spalanie gazu a nie benzyny. :D
    Ostatnio edytowany przez anksma, 28 Lis 2007, 16:02, edytowano w sumie 1 raz
    anksma
    Nowicjusz

27 Lis 2007, 18:31

troszke zle słyszałaś nie jest tak ze samochód z inst gazowa spala 20% wiecej benzyny.
    samochód z zamontowaną instalacją gazowa spala około 20% gazu więcej niz benzyny.czyli np pali 8 litrów benzyny-spali 10 litrów gazu
    chicken19
    Zaawansowany