Ford Focus - Czy może być uszkodzona cewka zapłonowa?

30 Gru 2011, 20:53

Witam. Mam problem z focusem, gdy szybko wdepnę pedał gazu silnik szarpie, strzeli, przez chwile prazuje tak jakby na trzech świecach. Gdy powoli wciskam pedał gazu wszystko jest ok. Oczywiście świece, filtr benzyny, powietrza, olej silnikowy, rozrząd były niedawno wymienione. Jak myślicie, czy może być przyczyną cewka zapłonowa??? Czy może coś tak. Jeśli jesteście zorientowani to podpowiedzcie. Z góry dzięki. Pozdrawiam.
dabljukei
Nowicjusz

30 Gru 2011, 21:40

Jezeli ci faktycznie na 1 gar nie pali, to o ile ECU podaje niewypaly na cylindrach, to wystarczy odczytac kod bledu i zobaczyc na ktorym cylindrze podaje niewypaly, podlaczyc odwrotnie 1 z 4 cylindrem, czy 2 z 3, przejechac sie autkiem i zobaczyc czy ECU poda ze po tej zmianie sa niewypaly na przeciwleglym cylindrze.

Ale to rownie dobrze moga byc przepiecia na przewodach WN.
Czimi
Stały forumowicz

Prawo jazdy: 01 01 2001
Auto: W210 220 CDI

31 Gru 2011, 12:30

Temat prosty:
1, zmień kable wysokiego napięcia i świece
2, jak nie pomaga, kontrola cewek ewentualnie wymiana
3, bez efektu ? została uszczelka pod głowicą zalewa płynem cylinder.

ALE NA 95% KABLE KTÓRE ZMIENIAMY RAZEM ZE ŚWIECAMI.
robbydzia
Aktywny
Awatar użytkownika

Auto: citroen, chevrolet

31 Gru 2011, 16:20

Problemem jest to że kontrolka MIL nie zapaliła się tylko raz na chwilę. Komputer nic nie zarejestrował. Byłem w warsztacie i względem kamputera niema usterki, a silnik pracuje na trzech garach tylko w trakcie wciśnięcia szybkiego pedału gazu, a po chwili jest ok, pracuje na czterech. Ale z jazdą jest problem gdy ruszam i wciskam szybko gaz, samochodem szarpie, a po chwili na większych obotach jest już ok. Myślę że spróbuje wymienić cewkę i przewody. Koszt około 350 zł. Mam nadzieję że będzie ok.
dabljukei
Nowicjusz

31 Gru 2011, 17:30

NIE WYMIENIAJ CEWKI ZACZNIJ OD PKT 1 KABLE I ŚWIECE

Czytaj co napisałem i od czego masz zacząć :!: :!: :!: :!: :!:
robbydzia
Aktywny
Awatar użytkownika

31 Gru 2011, 18:13

Nie przesadzaj ze kable sie razem ze swiecami wymienia, bo sie robi to co 2-3 wymiane swiec o ile jest taka potrzeba, takim tokiem myslenia mozna co 100k km wymieniac silnik na nowy rownie dobrze. Ale co fakt to fakt, szybciej przewody WN niz cewka.
Czimi
Stały forumowicz

Prawo jazdy: 01 01 2001
Auto: W210 220 CDI
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Audi Q7 – czy to najlepszy luksusowy SUV na rynku?
    Segment luksusowych SUV-ów nieustannie się rozwija, prezentując coraz to nowsze modele i innowacyjne rozwiązania technologiczne. Na tym wymagającym rynku Audi Q7 od lat utrzymuje swoją pozycję jako jeden z najbardziej ...
    Nowy Nissan LEAF
    Przenosząc technologię Zero emisji na nowy poziom, nowy LEAF produkowany w Europie będzie miał swój światowy debiut w Genewie. Nowy LEAF, który został zaprojektowany i opracowany ze szczególnym uwzględnieniem ...

01 Sty 2012, 18:35

Wiem, że świec nie trzeba wymienić ale tym sposobem pozbedziemy się ewentualnej usterki porcelanki świec która czasem jest trudna do wykrycia, a koszt wymiany stosunkowo niski :D
robbydzia
Aktywny
Awatar użytkownika