Ford Focus mk2, Hyundai i30 czy Kia Rio do 20k?

28 Lip 2018, 18:07

Jestem w trakcie poszukiwania nowego auta. Budżet to 20k PLN. Niedawno moje poszukiwania kierowały się w stronę mini suva lub mini vana. Odnośnik do tematu https://www.forumsamochodowe.pl/suzuki-sx4-do-20-tys-pln-albo-inny-mini-suv-co-mi-doradzicie-vt109321.htm
Jednak jak mike pisał w budżecie 20k ciężko znaleźć coś ciekawego, więc moje poszukiwania skłaniają się w stronę jakiegoś hatchbacka. Po przeczytaniu wielu tematów na tym forum i innych stronach o tematyce motoryzacyjnej i przejrzeniu aktualnych ogłoszeń wybrałem 3 hatchbacki jakie mi się podobają i są w zasięgu mojego budżetu, a są to: Ford Focus mk2, Hyundai i30 oraz Kia Rio. Auto powinno być jak namniej awaryjne, dość wygodne, przestronne, z jak najbogatszym wyposażeniem. Skłaniam się raczej do zakupu auta z silnikiem benzynowym. Być może rozważyłbym zakup auta w dieselu, ale tylko bez dwumasy i dpf-u. Z tego co się orientuję Focus mk2 ma takie silniki o mocy 90KM.

Jaka jest Wasza opinia o modelach, które wybrałem? Którą markę/model bardziej polecacie? Które modele produkowane były w jak najbogatszym wyposażeniu? Na jakie rzeczy czy usterki zwracać uwagę w konkretnych modelach? Może macie jakieś inne propozycje?

Liczęna Waszą pomoc i rady.
Pozdrawiam
Andrzej
andrzej0075
Nowicjusz

Auto: Hyundai i30 II
Silnik: 1.4 MPI 100KM
Paliwo: Benzyna
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2012

26 Sie 2018, 09:19

I stało się. Zakupiłem Hyundaia i30 II z 2012 roku. Silnik 1.4 MPI 100KM. Auto z salonu polskiego, poflotowe. Przy kupnie auta jednak przeważyły aspekty estetyczne i argument ciągłego serwisowania w ASO oraz pewność posiadanego przebiegu. Szukałem auta z jak najbogatszym wyposażeniem, to auto jest raczej średnio wyposażone, ale coś za coś. Na razie jestem bardzo zadowolony.

Przy okzaji dziękuję wszystkim za rady w innym moim pokrewnym wątku suzuki-sx4-do-20-tys-pln-albo-inny-mini-suv-co-mi-doradzicie-vt109321.htm

Pozdrawiam
Andrzej
andrzej0075
Nowicjusz

Auto: Hyundai i30 II
Silnik: 1.4 MPI 100KM
Paliwo: Benzyna
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2012
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Tuning Show 2009 - Kraków / relacja
    Zwiedzający podczas 7.Tuning Show w Krakowie mogli zobaczyć mi. in. samochód rajdowy Janusza Kuliga, Ford Focus WRC, którym wywalczał tytuły mistrza Polski w latach 2000-2001. Ponadto był tylno napędowy Ford ...