Samochód (SUV ale nie musi) do 150 tysięcy brutto.

25 Sie 2018, 15:13

Cześć.

Razem z żoną zaczeliśmy rozglądać się nad nowym samochodem. Jesteśmy też nie do końca obeznani w motoryzacji. Zrobiliśmy kilka konfiguracji i odwiedziliśmy narazie tylko Nissana żeby się lepiej rozeznać.
Ogólnie jeżeli ktoś chciałby doradzić coś to fajnie, jednak nurtuje mnie bardziej coś innego.
Z konfiguracji Nissana wybraliśmy Tekna+ (automat+benzyna) i wyniosło 130k. Ten Qashqai ma w praktyce wszystko. Oczywiście nie zamykamy się na tylko Nissana ale biorąc taką mazdę CX-5 z podobnym wyposażeniem do 159k itd (sprawdzaliśmy też m.in. VW Tiguana, Hyundaia Tuscona, Volvo XC60 (ale tu cena jest sporo przekraczająca), ) i w głowie rodzi się pytanie dlaczego powiedzmy te Volvo XC60 będzie o wiele droższe z biednym wyposażeniem niż pełny Qashqai. Rozumiem, że "marka robi swoje", ale czy to wszystko ? Czy materiały wykończenia albo powiedzmy technologie różnią się na tyle od siebie, że to podnosi ogólny koszt samochodu ? Czy to są rzeczy na tyle powiedzmy porządane, że lepiej zapłacić i mieć podstawową wersję powiedzmy Volvo XC60 niż najwyższą Qashqai'a. Oczywiście tak jak wspomniałem nie zamykamy się na suvy ale chcemy auto rodzinne.
barlog442
Nowicjusz

25 Sie 2018, 16:29

barlog442 napisał(a):Oczywiście tak jak wspomniałem nie zamykamy się na suvy ale chcemy auto rodzinne.

Nie wiem jak dużą rodzinę macie ale modele, które wymieniasz są hmmm....małe. Taki tiguan jest wielkości golfa, dla mnie nic "rodzinnego"

barlog442 napisał(a): i w głowie rodzi się pytanie dlaczego powiedzmy te Volvo XC60 będzie o wiele droższe z biednym wyposażeniem niż pełny Qashqai.

Choćby dlatego, że kaszkaj jest dobre 30cm krótszy. Konkurentem dla innych podanych aut jest XC40. XC60 jest największe z tego co rozważasz i raczej powinieneś je zestawić z x-trail'em czy santa fe.
A płacisz za wszystko, jakość wykonania, elektronikę, najnowsze rozwiązania zarówno w silniku jak i te wpływające na bezpieczeństwo.

Zastanów się czy chcesz małego suv'a czy auto rodzinne. Zamiast ciasnego nissana za 130k możesz mieć o wiele większego, lepiej wyposażonego, wygodniejszego itd np. forda mondeo czy nawet głupiego passata
Invi
Forumowicz VIP

Przebieg/rok: >50tys. km

25 Sie 2018, 16:33

Ok, dzięki za podpowiedzi. Tak jak mówiłem, nie zamykamy się na nic. A apropo tych modeli to może faktycznie jest to spowodowane jakimiś optycznymi złudzeniami, że są to modele z większą ilością miejsc.
barlog442
Nowicjusz

25 Sie 2018, 21:42

Jeśli macie dużo czasu na decyzję to spokojnie przejdźcie się po salonach i popatrzcie na większą ilość aut zanim podejmiecie decyzję. Za 150 tys.można mieć super wyposażone kombi segmentu D, które jest przestronniejsze niż SUVy stworzone na bazie kompaktów.
Z segmentu D warto zerknąć na pewno na:
Ford Mondeo Mk5
Kia Optima
Mazda 6
Opel Insignia B
Skoda Superb
Volkswagen Passat
Toyota Avensis
Ossy
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 0
Prawo jazdy: 07 01 2010
Przebieg/rok: 20tys. km
Auto: Volvo S60
Silnik: 2.4T
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Sedan/Limuzyna
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2002

26 Sie 2018, 00:47

Co do suva to mogę podpowiedzieć że zaskasująco dużo miejsca jest w X-Trailu dość miejsca za kierownicą jak i z tyłu, sprawiedliwie rozdzielona przestrzeń dla paseżerów i jeżeli się nie mylę to nie ma tunelu srodkowego z tyłu tylko płaską podłogę co jest dużym plusem. Ilość miejsca dla pasażerów odbiła się bagażnikiem ale też nie jest mały.

Kolejnym autem co miło mnie zaskoczył to Ford Kuga, naprawdę bardzo przyjemne auto, środek ładnie wykończony na dość dobrym poziomie

Sprawdz te 2 auta, może coś Ci podpasuje
To nie moc ani sprzęt a technika czyni z Ciebie zawodnika
Kao
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 107
Miejscowość: Francja
Przebieg/rok: 40tys. km
Auto: Bmw 645Ci, M3, Vw T4

26 Sie 2018, 08:28

Dzięki, z pewnością się przyjrzymy tym samochodom.
Po salonach tak jak napisałem, zaczeliśmy już chodzić. Pierwszy był Nissan bo w naszym budżecie mogliśmy wybrać najwyższą opcję. Po wczorajszej rozmowie to się trochę zdziwiłem ale żona nie chce ... kombi, więc prawdopodobnie będzie to sedan, kompaktowy suv albo suv.
Tak jak jeden z użytkowników tutaj napisał, że Qashqai to bardziej Volvo XC40 niż XC60 i po tym zacząłem go konfigurować. Oczywiście w ramach budżetu nie udało mi się wybrać wszystkich dodatków, ale czy warto mieć uboższego XC40 niż pełnego Qashqaia ?
barlog442
Nowicjusz

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Jak zaoszczędzić za kierownicą, jadąc bezpieczniej?
    Czy wysokie ceny paliw a mogą zmusić kierowców do przemyślenia swoich nawyków za kierownicą? Stało się tak w Wielkiej Brytanii, gdzie coraz bardziej kosztowna jazda samochodem nieoczekiwanie zaczęła przekładać ...
    Jak marki premium zmieniają motoryzację
    Niegdyś rola producentów samochodów ograniczała się niemal wyłącznie do produkowania aut. Ale to już przeszłość. Dzisiaj największe marki nie tylko dają nam coraz bardziej zaawansowane pojazdy, ale również ...

26 Sie 2018, 08:39

barlog442 napisał(a): Oczywiście w ramach budżetu nie udało mi się wybrać wszystkich dodatków, ale czy warto mieć uboższego XC40 niż pełnego Qashqaia ?

To już Twoja decyzja, ja np jeżdżę bardzo dużo a nie używam większości dodatkowego wyposażenia jakie mam w aucie
Invi
Forumowicz VIP

Przebieg/rok: >50tys. km

26 Sie 2018, 09:54

barlog442 napisał(a):Oczywiście w ramach budżetu nie udało mi się wybrać wszystkich dodatków, ale czy warto mieć uboższego XC40 niż pełnego Qashqaia ?

Pewnie, że warto. Podziel sobie wyposażenie na kategorie.
a)musi być
b)nie jest niezbędne, ale fajnie byłoby to mieć
c)to tylko bajer, bez żalu mogę z tego zrezygnować.
I dopiero wtedy porównuj bezpośrednio poszczególne modele.
Może się okazać, że te ubogie Volvo ma wszystko co potrzeba, a przewaga wypasionego Nissana jest tylko w zbędnych bajerach.
Oprócz aut w stopce, wiem co nieco jeszcze na temat Pandy III, Lancera IX, Vitary 1,6 i Outlandera 2.0
yeti65
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 15
Miejscowość: Pieniężno
Prawo jazdy: 29 11 1984
Przebieg/rok: 30tys. km
Auto: Duster , Tucson 2.0D 4x4
Silnik: 1.0 100KM 2.0D 112KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: SUV
Skrzynia biegów: Manualna

26 Sie 2018, 10:55

Pomyśl nad Kia Sorento
W tej cenie dostaniesz auto bardzo dobrze wyposażone z dużą ilością miejsca i 7 letnią gwarancją
andrewb25
Stały forumowicz

Miejscowość: małopolskie