Ford focus - Oświetlenie wnętrza auta i deski rozdzielczej.

30 Paź 2007, 11:36

Otóż nie dawno kupiłam focusa, ale okazuje się że jak jest ciemno to bardzo słabe jest podswietlenie deski rozdzielczej. NIe wiem czy tak powinno być, czy tez jest tam jakaś żarówka do zmiany. Jeśli tak to gdzie i jaka to powinna być żarówka?
Drugie pytanko tyczy oswietlenia auta w środku. Po nastawieniu włacznika na drzwi powinna sie lampka właczać po ich otworzeniu i zgasnąć po ich zamknięciu. Niestety lampka nie działa. Nie wiem jaki moze być tego powód. Lampka się swieci tylko wtedy jak sie ją samemu włączy.
anksma
Nowicjusz

31 Paź 2007, 01:37

Co do podświetlenia,to nie zwróciłem nigdy na to uwagi,więc ci nic nie poradzę :cry: .Ale zazwyczaj stosuje się w tych miejscach żarówki 1,2W/12V.Powinno ich byc kilka.Natomiast może pomogę ci z tym oświetleniem wnętrza.Czy lampka nie zaświeca się po otworzeniu żadnych drzwi?Jeżeli tak,to mogłoby to wskazywać na awarię samego przełącznika.Jeżeli jednak jest tak,że po otwarciu drugich drzwi,lampka się zaświeci,to wskazywałoby to na warię włącznika w drzwiach.Nie wykluczone,że zardzewiały oba.W sumie łatwo sprawdzic,co jest przyczyną - wystarczy wykręcić włączniki przy drzwiach i dotknąć przewodem do masy - jak włącznik przy lampce jest sprawny,to lampka powinna się zaświecić,co wskazywałoby na zardzewienie włącznika drzwiowego.
Odpuść dzisiaj, nie spiesz się na cmentarz i nie zabieraj tam innych...
MotoAlbercik
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 1212
Miejscowość: Tychy
Auto: Jeep Grand Cherokee WJ QD HQ
Silnik: 4,7 ccm3 253 KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Terenowy
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2000
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Audi Design - nowe koncepcje i kreatywne idee przyszłości
    W przyszłości nie będzie istniał tylko jeden jedyny typ samochodu - formy mobilności będą różne. Dlatego projektanci Audi tworzą nowe koncepcje i kreatywne idee. Zasadniczo, kierują się wytyczną nowoczesnego sportowego ...
    Wyjazdy weekendowe - bezpieczne piątkowe podróże
    Piątek kojarzy się z początkiem weekendu, odpoczynkiem po intensywnej pracy i wyjazdami. Tymczasem piątkowe popołudnie na drogach to najbardziej niebezpieczny czas w całym tygodniu. Aby zapobiegać wypadkom, kierowcy nie mogą ...