FORD KA - buczy trzeszczy wspomaganie kierownicy padło?

02 Mar 2013, 21:54

Dwa dni temu jakby nigdy nic wsiadam do mojego KA rano, a tu jakis dziwny odgłos było słychac z przodu maski - jakby silnik dziwnie chodził. Samochód ruszył i jakoś jechałam, ale zauwazyłam, że kierwnica na zakretach cięzko chodzi i jakby coś tarło o koło. Podjechałam do mechanika. Stwierdził, że pewnie mało płynu do wspomagania. Nawet nie wiem, że coś takiego istnieje;-) Dolał płynu, pokręcił kierownicą i jakos leciutko zaczęła chodzić. Trzeszczenie ustało. Niestety na drugi dzień rano to samo - kierownica lekko chodzi, ale na zakretach, na rondzie słychać dziwny odgłos - takie jakieś głośne buczenie czy coś podobnego. No jest teraz weekend, ja jeździłam moim Ka, ale coś chyba jest nie tak. Co to może być? Pojadę w poniedziałek do mechanika ponownie ale do innego;-) bo ten coś pochopnie zrobił albo niedokładnie. Do tego czasu umieram z ciekawości i rozdraznienia co to jest za dziwna usterka? Czy to coś poważnego? Ja sie nie znam na wspomaganiu i nie wiem kiedy jest sprawne a kiedy nie. Skoro kierownica lekko sie kręci to chyba działa więc dlaczego ten dziwny dźwięk?
Pozdrawiam wesoło i z wdziękiem;-)
alixia
Początkujący
Awatar użytkownika

Miejscowość: Wielkopolska
Prawo jazdy: 01 01 1990
Auto: Toyota Yaris
Silnik: 1,0
Paliwo: Benzyna

02 Mar 2013, 22:02

Czy na postoju na zapalonym silniku, też buczy?
PhantomASA1
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 3
Miejscowość: Z prawdy :)

02 Mar 2013, 22:37

Tak. Jak silnik chodzi to jakos inaczej a jak krece kierownica do oporu w jedna i druga strone to chodzi lekko ale tez trzeszczy i buczy jakby cos sie ocieralo o kolo zwłaszcza prawe tzn od strony pasazera. Od strony kierowcy jakby mniej.
alixia
Początkujący
Awatar użytkownika

02 Mar 2013, 22:48

Trzeszczenie może pochodzić np.od sworznia wahacza,lub łożyska amortyzatora,czasami gałki układu kierowniczego,buczenie od układu wspomagania.Mechanik powinien był wymienić płyn na nowy,buczenie powinno ustąpić,też tak miałem,dolewka nic nie dała,po wymianie płynu buczenie ustąpiło.
PhantomASA1
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 3
Miejscowość: Z prawdy :)

09 Mar 2013, 15:01

Już znam wyjasnienie sprawy i zamierzam się nim podzielić z forumowiczami - może to pomoże komuś w przyszłości. Otóż byłam u "mojego" mechanika i on po wysłuchaniu mojej relacji od razu stwierdził, że skoro na drugi dzień buczało a płynu jak zauwazył nie ma w zbiorniczku wcale mimo, że go dolano, to jest wyciek! Okazało się, że po dolaniu płynu wszystko wraca do normy i samochód pieknie chodzi, ale ... przerdzewiało coś w przekładni kierownicy i płyn wycieka sobie powoli. Mogę dolać i jechać, ale ile doleje tyle wycieknie;-) CZeka mnie więc grubsza sprawa. Mechanik szuka przekładni na wymianę, a ja czasem doleję płynu pojadę, wrócę i KA stoi.
Ja już bym taką przekładnię 3 razy znalazła ;-) no ale nie wchodze w kompetencje mechanika;-)
Na razie to tyle.
alixia
Początkujący
Awatar użytkownika

16 Mar 2013, 09:36

Zawsze możesz przecież zmienić warsztat i fachowca,prawda? To zależy tylko do Ciebie. Samą przekładnie możesz też zamówić w sklepie internetowym,podobnie jak oleje. Jeżeli będę mógł w czymś pomóc,to służę pomocą.
ZmienOlej
Początkujący

Prawo jazdy: 01 01 1991
Auto: BMW M3
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Silnik 2JZ-GTE - Toyota
    Trudno znaleźć silnik o większej rozpoznawalności wśród miłośników samochodów sportowych niż 2JZ. Historia tej 6-cylindrowej, 3-litrowej, rzędowej jednostki sięga początku lat 90., a motor jest najczęściej ...

17 Mar 2013, 12:52

Dzięki za mentalne wsparcie;-) Ja juz znalazłam kilka propozycji dla mechanika i mu podałam. Załatwia;-) W przyszłym tygodniu pewnie wstawi KA na kanał i już. Powiadomie o wszystkim.
alixia
Początkujący
Awatar użytkownika