Ford ka - nazwa części do samochodu

23 Wrz 2010, 16:44

Mój mechanik stwierdził, że w moim fordzie ka jest uszkodzony zaworek do otwierania powietrza ciepło, zimno na podszybie. Nie wiem co to jest? Jak to prawidłowo nazwać?
Pewnie tłumaczył mi jak "chłop krowie" zamiast powiedzieć wyraźnie nazwę.
Czy ktoś wie o co konkretnie chodzi i jak to się nazywa? Po prostu w moim ka wciąż grzeje wentylacja - nawet jak samochód stoi na włączonym tylko silniku grzeje... a jak jedzie to czy włączę ciepły czy zimny nawiew wciąż i tak grzeje;-) Ot i problem;-) Pewnie, że jadę... ale się wkurzam;-)
Pozdrawiam wesoło i z wdziękiem;-)
alixia
Początkujący
Awatar użytkownika

Miejscowość: Wielkopolska
Prawo jazdy: 01 01 1990
Auto: Toyota Yaris
Silnik: 1,0
Paliwo: Benzyna

23 Wrz 2010, 17:58

alixia napisał(a): Pewnie, że jadę... ale się wkurzam;-)

Pierwszy raz słyszę ze kobieta się w.....a jak ma ciepło.Moja slubna nigdy na to akurat nie narzeka... :mrgreen:
Ale do rzeczy:wg mnie jest to zawór regulacji przeplywu ciełej cieczy do nagrzewnicy.Ja bynajmniej tak bym to w sklepie tłumaczył.A skąd on wie ze jest uszkodzony,czy się do tego dobierał... :?: A moze cięgło regulacji spadło w połozeniu kiedy zawór był otwarty i dlatego nie reaguje .... :?: :?:
Co bys nie robił,jak byś nie robił i tak piekło i tak piekło.
Nie odpowiadam na PW.
Migi60
Forumowicz VIP

Miejscowość: Polska
Prawo jazdy: 10 07 1979
Auto: OPEL CORSA
Silnik: 60KM
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2014

23 Wrz 2010, 19:43

hmmm ... no zawiozłam mu fordka ;-) i co mógł to ponaprawiał, ale tego nie dał rady bo ponoć ta część jest zepsuta;-( mówił, że wg jego rozeznania dość drogo to kosztuje więc jak mam możliwość kupić taniej to mam się porozglądać;-) no to się rozglądam, ale nie bardzo wiem za czym;-) dlatego pytam...

co do ciepełka w samochodzie - no pewnie, że fajnie! ale jak mi zaczną "łzawić" szyby a ciepłe powietrze jeszcze je podkręci to co? hiihi... pojadę nie tylko jak baba ale jak ślepa baba;-)
alixia
Początkujący
Awatar użytkownika

23 Wrz 2010, 21:11

To masz ciekawą sytuacje - masz szukać a nie wiesz czego :mrgreen: Najlepiej jakbyś zleciła mechanikowi poszukiwanie tej części . Z tego co ja wiem za włączenie ciepłego - zimnego powietrza odpowiada takie coś [link do oferty na Allegro wygasł] . Można to naprawiać , ale patrząc po cenie jest to nieopłacalne ............ale zdarza się że uszkodzeniu ulega panel sterujący tym zaworem . No i pozostaje pytanie czy mechanik wie dokładnie co jest uszkodzone . Wiesz cene domniemanej części , no to go gnieć aby załatwił to sam.
Nie odpowiadam na problemy na PW
bonifacy
Stały forumowicz

Zdjęcia: 0
Prawo jazdy: 01 01 1981
Auto: Fabia II , Fabia II
Silnik: 1,4 CGGB , 1,4 BXW
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Kombi
Skrzynia biegów: Manualna

23 Wrz 2010, 22:05

coś mi się wydaje, że mu się nie bardzo chce szukać... poza tym - jeśli coś będzie nie tak to on straci a nie ja ... i dlatego mnie w to wrobił;-) oj! faceci;-)
no nic - dzięki piękne za pomoc - już wiem czego szukać ... skonsultuje sie z mechanikiem i kupię ten zaworek do nagrzewnicy;-) całuski!

[ Dodano: 3 Październik 2010, 19:13 ]
zaworek wymieniony, kupiłam przez Allegro u świetnego sprzedawcy - doradził, sprzedał i działa;-) jakby co - mam namiary;-)
alixia
Początkujący
Awatar użytkownika

14 Lis 2010, 21:00

Witam!

...też to przerabiałam...czyli ten silniczek mi padł;ja miałam bardziej przechlapane bo pod koniec września bez ogrzewanka (?!) ...i mrozik już bywał :shock:
Kosztowało mnie to 20 zeta...bo używany kupiłam...i już po problemie :mrgreen:

Pozdrawiam .
Grunt to się nie nerwować :D
siva
Nowicjusz

Miejscowość: Dolnośląskie