Renauld Scenic 1.6

13 Lis 2010, 21:55

W sceniku była woda a,że idzie zima to kupiłem płyn hłodniczy i tu sie zaczął problem. Nie mogłem nigdzie znależć kranika do spuszczania płynu więc spusiłem go szlaufami. Zalałem płynu weszło prawie 5 litrów. Płyn znajduje się w wszystkich przewodach ale po przejazdce dostrzegłem ze temp cały czas faluje a gdy wrociłem i otworzyłem maske to aż goroco biło. Dodam że temp. wskazywala nie wiecej niż połowa. I teraz moze mi ktoś powiedzieć czego to wina? Jesli odpowietrzania to prosiłbym o wskazóeki jak to prawidłowo wykonać. Bo robie to po raz pierwszy.
Z góry dziekuje
jogi349
Nowicjusz

Miejscowość: Ukf

13 Lis 2010, 22:27

Poszukaj na przewodach do nagrzewnicy( tych za silnikiem ) odpowietrznika, drugi może znajdować się na wężach do chłodnicy lub w samej chłodnicy( dokładnie już nie pamiętam ale to zależało od auta ), odkręć po kolei jeden i uciskaj gruby wąż od chłodnicy ten na dole aż przez odpowietrznik pójdzie płyn bez powietrza,.Ja robię w ten sposób że lekko nagrzewam auto aby w układzie zrobiło się lekkie ciśnienie i luzuję odpowietrznik. Operację przeprowadzasz aż będzie leciał płyn a nie płyn z powietrzem czy burzyny.Odpowietrzysz zrób próbę czy auto już nie "wariuje"jak jett ok to zostaw aby ostygło i zobacz poziom płynu w zbiorniczku w razie czego uzupełnij najlepiej pomiędzy min a max.
arciasty
Stały forumowicz

Miejscowość: koluszki

13 Lis 2010, 22:38

Aha. Własnie tam jest ale tylko w przewodzie do nagrzewnicy. Dzięki . W tygodniu sprubuje
jogi349
Nowicjusz

Miejscowość: Ukf
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Wiosenny długi weekend "majówka"
    Przed nami majówka i wielu kierowców wybierze się ze swoimi rodzinami na odpoczynek. Zanim jednak wsiądziemy do samochodu, odpowiednio zaplanujmy podróż i przygotujmy się do niej. Wyjeżdżając na drogi ...