FORD KA - zamarzł czy co?

28 Gru 2010, 15:46

Mam mojego Forda niestety pod chmurką. Jak dotychczas co jakiś czas go odpalałam, przejechałam trochę i znów sobie stał. Dzisiaj nawet szyb nie udało się płynem odmrozić. Na dodatek po raz pierwszy nie zapalił. Słyszę tylko jakiś głuchy odgłos, jakby pykanie takie, kontrolki szaleją, zapalają się, gasną i zapalają, też jakieś takie pykanie słychać. Dodanie gazu nic nie daje - zero reakcji, jakbym wcale nie nacisnęła gazu. Radio w samochodzie gra, nawiew piszczy, ale działa. Tylko nie daję rady odpalić. Czy to możliwe, żeby mi paliwo zamarzło? ... albo co? Nie wiem co mam robić? Czy nadal próbować odpalać czy może dodać jakiegoś odmrażacza do paliwa? Nie mam pojęcia co się dzieje. Były większe mrozy i odpalał.
Pozdrawiam wesoło i z wdziękiem;-)
alixia
Początkujący
Awatar użytkownika

Miejscowość: Wielkopolska
Prawo jazdy: 01 01 1990
Auto: Toyota Yaris
Silnik: 1,0
Paliwo: Benzyna

28 Gru 2010, 15:50

akumulator rozładowany
Panowie!! Co JEST!! Ciśnienie mi spada! ;)
pocieszny
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 1
Miejscowość: z błota ;)

28 Gru 2010, 17:14

Ale radio gra, nawiew chodzi. Gdyby akumulator się rozładował to też by tak było?
alixia
Początkujący
Awatar użytkownika

28 Gru 2010, 17:57

radio pobiera niewiele prądu rozrusznik bardzo dużo,
jeśli przekręcisz kluczyk i słyszysz pyk i gasną kontrolki to właśnie brakuje prądu do kręcenia rozrusznikiem,
przy okazji w zimie staraj się wyłączać radio, nawet jeśli wyjęcie kluczyka odcina prąd, zdarza się, że radio i tak pobiera prąd z akumulatora a potem brakuje na rozruch ;)
a czy to akumulator to bardzo prosto sprawdzić ;) poproś kogoś (sąsiada wujka kogokolwiek) kto ma kable do rozruchu i samochód niech podjedzie, podepnie swoje auto, chwila ładowania i będzie jasna sprawa ;)
Panowie!! Co JEST!! Ciśnienie mi spada! ;)
pocieszny
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 1
Miejscowość: z błota ;)

28 Gru 2010, 18:54

Widać, że kolega ma podejście do kobiet;-) prosto, jasno i wiem o co chodzi;-) dziękuję;-)
Nie wiem czy ktoś z moich znajomych ma takie kabelki, ale będę pytać. Od biedy zgłoszę to mojemu mechanikowi, pewnie jakoś mi pomoże. Tylko teraz jak samochód jest taki oblodzony i zamarznięty, to pewnie nawet maski się nie podniesie. Jak tylko mróz trochę puści będę coś działać;-) Szkoda tylko, że sobie nie pojeżdze;-( buuuuuu
alixia
Początkujący
Awatar użytkownika

28 Gru 2010, 20:10

A ja myślę, że niepotrzebny tu jest nikt z kabelkami. Wystarczy zaopatrzyć się w prostownik. Jeżeli samochodu mało używasz w zimie, to nawet warto wyjąć akumulator i zabrać do domu. Ewentualnie jak masz możliwość i nie chcesz wyjmować z jakiegoś powodu akumulatora z samochodu, to przed wyjazdem wystarczy podłączyć akumulator pod prostownik. Myslę, że jeżeli akumulator jest sprawny i chodzi tylko o spadek jego sprawności z powodu mrozów, to godzinka ładowania wystarczy żeby uruchomić silnik.
Większy problem może być, jak mieszkasz np. w bloku i nie masz możliwości podłączenia prostownika. Wówczas ratuje cię tylko wyjmowanie akumulatora z samochodu. No chyba, że masz jakiegoś sąsiada, który za każdym razem będzie ci "użyczał" prądu przez kabelki. Ale po takim uruchomieniu silnika musisz zrobić troszkę kilometrów, żeby akumulator podładował się z alternatora. Bo jeżeli uruchomisz silnik przez kabelki np. z samochodu sąsiada i przejedziesz 3km ( np. do sklepu ) i go zgasisz, to możesz mieć znowu kłopot w uruchomieniem.

Jako kobietę zapraszam do nowo utworzonej grupy "Kobiety".
Odpuść dzisiaj, nie spiesz się na cmentarz i nie zabieraj tam innych...
MotoAlbercik
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 1212
Miejscowość: Tychy
Auto: Jeep Grand Cherokee WJ QD HQ
Silnik: 4,7 ccm3 253 KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Terenowy
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2000
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Ubezpieczenie OC i AC samochodu bez tajemnic
    Ubezpieczenie samochodu to jedna z najważniejszych kwestii, o której muszą pamiętać właściciele pojazdów. Zarówno ubezpieczenie OC, jak i AC mają swoje specyficzne role, które pozwalają chronić ...
    Siedmiomiejscowy Lexus RX
    Jak podaje japoński magazyn Mag-X, premiera wydłużonej wersji bestsellerowego crossovera Lexus RX z kabiną o trzech rzędach siedzeń ma nastąpić już na jesiennym Tokyo Motor Show, a do sprzedaży ruszy w styczniu 2018. Według ...