Ford Maverick V6 kręci tylko do 4 tys obrotów.

06 Lut 2016, 07:08

Witam mam Forda Maverick V6 3.0 z 2006 w automacie. Auto jeździ, moc jest, wszystko się zgadza oprócz tego że silnik rozkręca się tylko do 4 tys obrotów i wygląda to tak jakby mu zapłon odcinało. Podczas jazdy też go nie puści za 4 tys. Czy ktoś wie co może być przyczyną i gdzie szukać? Pozdrawiam!!!!
zeppelin
Nowicjusz

Prawo jazdy: 02 02 2002
Przebieg/rok: 24tys. km
Auto: Ford Maverick
Silnik: 3.0 V6 202KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: SUV
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2006

14 Lut 2016, 20:04

Witam!

Po podłączeniu do komputera wychodzi błąd PO340. Jest to czujnik położenia wałka rozrządu. Został wymieniony na nowy. Błąd wyskakuje dalej. Wymieniłem też czujnik położenia wału korbowego. Też bez skutku. Poz skasowaniu błędu na pracującym silniku kontrolka gaśnie. Po zgaszeniu i ponownym uruchomieniu kontrolka zapala się dalej. Auto w dalszym ciągu rozkręca się tylko do 4 tys. Jakieś pomysły gdzie dalej szukać?

Pozdrawiam!!!
zeppelin
Nowicjusz

14 Lut 2016, 20:48

trzeba sprawdzić ustawienie rozrządu
Oleje z dodatkami też potrafią zakłócać sygnał z czujników położenia.
andrzej_124
Stały forumowicz

26 Lut 2016, 14:16

Rozrząd sprawdzony, oleje, filtry wszystko wymienione. Byłem na diagnostyce w salonie Forda. Diagnosta stwierdził na 90% usterkę komputera. Sprawdził instalacje elektryczną. Na czujnik położenia wałka rozrządu powinno przychodzić napięcie a u mnie nie ma nic. Niestety nie był mi w stanie powiedzieć dokładnie jakie to napięcie (5V czy 12V). Musiałbym znaleźć samochód z takim silnikiem jak mój, odpiąć wtyczkę od czujnika i zmierzyć woltomierzem jakie napięcie przychodzi. Czy ktoś mógłby potwierdzić tą tezę?
zeppelin
Nowicjusz

16 Sty 2017, 11:06

Zapomniałem napisać. Znalazł się w końcu mądrala i okazało się że rozrząd był przestawiony o jeden ząbek z jednej strony. Zrobił jak trzeba i wszystko działa. :)
zeppelin
Nowicjusz

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Najpopularniejsze auta terenowe z USA - co warto importować?
    Samochody terenowe z USA cieszą się niesłabnącą popularnością na całym świecie, a ich import do Europy, w tym Polski, stale rośnie. Miłośnicy motoryzacji doceniają ich niezawodność, wytrzymałość oraz niepowtarzalny styl. ...