Ford Mondeo, głośniki, radioodtwarzacz z mp3

11 Lis 2007, 19:47

Witam. Od razu piszę, że nie jest żadnym znawcą samochodowego sprzętu audio. Mam jedynie pytanko, ponieważ chcę komuś na gwiazdkę kupić radyjko z USB na mp3. Chodzą takowe na allegro ok. 200 zł. Problem w tym, że nie znam się na sprzęcie samochodowym. Czy do Forda Mondeo mogę podłączyć jakiekolwiek radio? W sensie czy zmiesci sie w przeznaczonym do tego miejscu? Jaka powinna być moc takiego radia? W tym samochodzie są zamontowane standardowe głośniki. Nie wiem teraz czy brać radio o mocy 4x45W czy słabsze (np. 4x25W). Może ktoś wie lub zna jakieś miejsce w necie, gdzie znajdę coś na ten temat? Dzięki z góry.
reven83
Nowicjusz

14 Lis 2007, 18:04

Jeżeli jest tam miejsce na zamontowanie radia ( a w 98% aut jest takie miejsce :) ) to na pewno się tam zmieści. Może się tylko zdarzyć że będzie ono troszkę wystawało z wnęki, ale naprawdę trochę. Przeważnie jest tak ze względu na sporą ilość kabli w niektórych odtwarzaczach. Wystarczy jednak podjechać do jakiegoś warsztatu i oni to zamontują poprawnie.

Jeżeli chodzi o samo radio, to ja radzę nie kupować radia z nieznanej marki. Najlepiej kupić coś sprawdzonego. Ja osobiście polecam Alpine, Clarion, Blaupunkt.
Jeżeli chodzi o moc, to tak naprawdę i tak żadne radio nie ma większej mocy rzeczywistej niż 22 Watt. Jednak lepiej kupić radio na którym jest napisane 4x45. Głośniki seryjne i tak dadzą radę.
Wspaniała muzyka na wspaniałym sprzęcie:) Wszystko czego potrzebuje:)
Bryza
Początkujący

15 Lis 2007, 21:28

Mmmmm.... Mondeo... Kolego, radio podejdzie, tylko potrzebne Ci będą raczej przejściówki do kabli, ale to też nie powinien być problem. Do tego jeśli chodzi o Fordowskie pierdziawki, to dobrze radzę, pozbądź się tego badziewia, które podobno ma 20W, wstaw w drzwiach coś trochę lepszego o rozmiarze 5"x7". Nie szukaj jakichś super wypasionych, zwykłe na Allegro podejdą, byle nie od Forda. Do tego wycisz sobie drzwi i zobaczysz kolosalną różnicę. Jeśli chodzi o wyciszanie, to poczytaj dobrze ten dział, już kiedyś o tym pisałem... Będę musiał chyba walnąć artykuł do działu Zrób to sam...
DFireCrow

17 Lis 2007, 13:16

To prawda że głośniki fabryczne nie są dobrymi głośnikami. Powiem nawet że przeważnie są to głośniki gorsze od tych na allegro po 40 zł. Ale jednak naprawdę nie polecam wstawiania w drzwi głośników o rozmiarach 5x7. Wstaw najlepiej 16cm, albo 16,5cm. Elipsy z tego co wiem, grają gorzej niż głośniki 16cm.
Wspaniała muzyka na wspaniałym sprzęcie:) Wszystko czego potrzebuje:)
Bryza
Początkujący

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne