Ford Mondeo - jak wymontować altelnator?

24 Maj 2010, 17:32

witam;) od niedawna posiadam forda mondeo(combi). chcialbym zapytac jak wymontowac altelnator?;) Czy sa jakieś specjalne knify? czy jestem w stanie to opanować sam? posiadam kanał. Mam dostarczyć wyciagnieęty altelnator do punktu naprawy. Z góry dzięki za odpowiedzi. Pozdrawiam Marko.;)
Ostatnio edytowany przez marko425, 24 Maj 2010, 21:05, edytowano w sumie 1 raz
marek
marko425
Nowicjusz

Miejscowość: wadowice

24 Maj 2010, 20:21

wymontowanie jest wzhlędnie proste, zależy tylko z którego roku to mondeo i z jakim silnikiem (czy jesteś w stanie wyjąć nie rozbierając pół auta,
ogólnie: rozpinasz wtyczki,odkręcasz kabelki (odłącz wcześniej akumulator, zapamientaj które kabelki idą do których śrubek, odwrotne podpięcie spali alternator) popuszczasz śrube do naciągu paska, ściągasz pasek, odkręcasz 2 śruby mocujące alternator, i wyjmujesz alternator, im nowsze auto tym gorzej się jest do niego dostać ale powinieneś sobie bez większego problemu poradzić :wink:
Panowie!! Co JEST!! Ciśnienie mi spada! ;)
pocieszny
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 1
Miejscowość: z błota ;)
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Ile można zapakować do samochodu?
    Każdy samochód opisany jest dziesiątkami parametrów. Dotyczą pojemności silnika, ilości miejsc siedzących czy masy własnej. Wśród parametrów jest jeszcze jeden, często przez użytkowników ...