Ford Mondeo - jak wymontować altelnator?

24 Maj 2010, 18:32

witam;) od niedawna posiadam forda mondeo(combi). chcialbym zapytac jak wymontowac altelnator?;) Czy sa jakieś specjalne knify? czy jestem w stanie to opanować sam? posiadam kanał. Mam dostarczyć wyciagnieęty altelnator do punktu naprawy. Z góry dzięki za odpowiedzi. Pozdrawiam Marko.;)
Ostatnio edytowany przez marko425, 24 Maj 2010, 22:05, edytowano w sumie 1 raz
marek
marko425
Nowicjusz

Miejscowość: wadowice

24 Maj 2010, 21:21

wymontowanie jest wzhlędnie proste, zależy tylko z którego roku to mondeo i z jakim silnikiem (czy jesteś w stanie wyjąć nie rozbierając pół auta,
ogólnie: rozpinasz wtyczki,odkręcasz kabelki (odłącz wcześniej akumulator, zapamientaj które kabelki idą do których śrubek, odwrotne podpięcie spali alternator) popuszczasz śrube do naciągu paska, ściągasz pasek, odkręcasz 2 śruby mocujące alternator, i wyjmujesz alternator, im nowsze auto tym gorzej się jest do niego dostać ale powinieneś sobie bez większego problemu poradzić :wink:
Panowie!! Co JEST!! Ciśnienie mi spada! ;)
pocieszny
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 1
Miejscowość: z błota ;)
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Nieoznakowane radiowozy BMW 330i xDrive
    Polska dołączyła do grona krajów, w których samochody marki BMW wspierają funkcjonariuszy Policji w realizowaniu ich wymagających obowiązków. Pierwsza pula 40 samochodów BMW 330i xDrive wyjechała ...
    Mercedes Klasy V z pakietem AMG
    Mercedes Klasy V z pakietem AMG - sportowy styl w segmencie vanów, będzie miał swoją polską premierę podczas VII Ogólnopolskich Targów Motoryzacyjnych i Biznesowych Fleet Market, które odbędą się ...