Ford Mondeo MK4 1.8 TDCi 125KM uszkodzony przewód turbiny

30 Gru 2019, 19:20

Witam szanownych forumowiczów.
Jakiś czas temu auto straciło moc i słyszalne było przedmuch pod maską w okolicach podszybia. Dopiero dziś znalazłem motywację i czas, żeby zajrzeć do tego. Uszkodzone jest kolanko wychodzące z turbiny do intercoolera. W sklepie z częściami sprzedawca powiedział, że te kolanko kosztuje 140-160zł. Na allegro widzę po 80, a nawet i 40zl. Czy te kolanka pasują również z focusa lub C maxa? Co przeglądam oferty nie tylko na allegro to czasem Mondeo mk4 jest w spisie razem z focusem i innymi fordami montowanymi z tymi silnikami, a czasem tego modelu nie ma, a rozbieżność cenowa różna, bo nawet widziałem takie same kolanko jakie ja mam ze pomarańczowym środkiem i specyficzną powłoką zewnętrzną za ok 400zl.
Solnik
Początkujący

Prawo jazdy: 11 04 2008
Przebieg/rok: 20tys. km
Auto: Bmw e46 330cd
Silnik: 3.0d 204KM
Paliwo: Diesel
Typ: Sport/Coupe
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2004

01 Sty 2020, 15:12

Takie kolanko możesz kupić nawet używane jak nie będzie pęknięte to spełni swoją rolę, a powinno być wtedy najtaniej.
Generalnie powinno pasować do modeli z tym konkretnie silnikiem i taką samą mocą.
Solnik napisał(a):Czy te kolanka pasują również z focusa lub C maxa? Co przeglądam oferty nie tylko na allegro to czasem Mondeo mk4 jest w spisie razem z focusem i innymi fordami montowanymi z tymi silnikami, a czasem tego modelu nie ma
Na aukcjach czasem nie podają wszystkich informacji i warto sprzedającemu podać nr VIN w celu potwierdzenia czy dana część pasuje do naszego samochodu.
Cichy77
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 62
Auto: Mam, często zmieniam!

01 Sty 2020, 20:26

Na allegro widzę, że do wersji 115KM średnice są mniejsze o 5mm niż do wersji 125KM.
Solnik
Początkujący

Prawo jazdy: 11 04 2008
Przebieg/rok: 20tys. km
Auto: Bmw e46 330cd
Silnik: 3.0d 204KM
Paliwo: Diesel
Typ: Sport/Coupe
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2004
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Lexus zrewolucjonizował oświetlenie samochodowe
    Trudno wyobrazić sobie współczesną motoryzację bez reflektorów w technologii LED czy sprytnych systemów adaptacyjnych świateł. Ale te rozwiązania nie trafiłby na nasze drogi, gdyby nie kreatywność inżynierów ...