Ford Mondeo MK4 1.8 TDCi 125KM uszkodzony przewód turbiny

30 Gru 2019, 19:20

Witam szanownych forumowiczów.
Jakiś czas temu auto straciło moc i słyszalne było przedmuch pod maską w okolicach podszybia. Dopiero dziś znalazłem motywację i czas, żeby zajrzeć do tego. Uszkodzone jest kolanko wychodzące z turbiny do intercoolera. W sklepie z częściami sprzedawca powiedział, że te kolanko kosztuje 140-160zł. Na allegro widzę po 80, a nawet i 40zl. Czy te kolanka pasują również z focusa lub C maxa? Co przeglądam oferty nie tylko na allegro to czasem Mondeo mk4 jest w spisie razem z focusem i innymi fordami montowanymi z tymi silnikami, a czasem tego modelu nie ma, a rozbieżność cenowa różna, bo nawet widziałem takie same kolanko jakie ja mam ze pomarańczowym środkiem i specyficzną powłoką zewnętrzną za ok 400zl.
Solnik
Początkujący

Prawo jazdy: 11 04 2008
Przebieg/rok: 20tys. km
Auto: Bmw e46 330cd
Silnik: 3.0d 204KM
Paliwo: Diesel
Typ: Sport/Coupe
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2004

01 Sty 2020, 15:12

Takie kolanko możesz kupić nawet używane jak nie będzie pęknięte to spełni swoją rolę, a powinno być wtedy najtaniej.
Generalnie powinno pasować do modeli z tym konkretnie silnikiem i taką samą mocą.
Solnik napisał(a):Czy te kolanka pasują również z focusa lub C maxa? Co przeglądam oferty nie tylko na allegro to czasem Mondeo mk4 jest w spisie razem z focusem i innymi fordami montowanymi z tymi silnikami, a czasem tego modelu nie ma
Na aukcjach czasem nie podają wszystkich informacji i warto sprzedającemu podać nr VIN w celu potwierdzenia czy dana część pasuje do naszego samochodu.
Cichy77
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 62
Auto: Mam, często zmieniam!

01 Sty 2020, 20:26

Na allegro widzę, że do wersji 115KM średnice są mniejsze o 5mm niż do wersji 125KM.
Solnik
Początkujący

Prawo jazdy: 11 04 2008
Przebieg/rok: 20tys. km
Auto: Bmw e46 330cd
Silnik: 3.0d 204KM
Paliwo: Diesel
Typ: Sport/Coupe
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2004
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Audi Q7 – czy to najlepszy luksusowy SUV na rynku?
    Segment luksusowych SUV-ów nieustannie się rozwija, prezentując coraz to nowsze modele i innowacyjne rozwiązania technologiczne. Na tym wymagającym rynku Audi Q7 od lat utrzymuje swoją pozycję jako jeden z najbardziej ...
    Jak radzić sobie z podstawową obsługą samochodu?
    Mogłoby się wydawać, że włączenie świateł przeciwmgłowych, wymiana koła na zapasowe czy znajomość sygnalizacji świateł ostrzegawczych na desce rozdzielczej to podstawowe umiejętności, jakie powinien posiadać kierowca. Tymczasem ...