Ford mondeo- strasznie kopci

04 Paź 2008, 06:53

witam. mam forda mondeo 2001 rok z silnikiem tdci. od jakiegos czasu zauwazylem ze strasznie mi kopci z rury wydechowej przy duzych obrotach. czy to znaczy ze mam uszkodzone wtryski?? czy mozliwe ze one sie tylko zalepily jakims syfem. troszke mi sie nie usmiecha wymiana bo to raczej nie sa tanie zeczy. a moze to nie sa wtryski?? prosze o rade.
pozdrawiam
krzysztofbryk
Nowicjusz

Miejscowość: oława
  • 04 Paź 2008, 07:55

mozliwe ze nagar ci sie zrobil na wtryskach
    dawidbn
    Zaawansowany

Miejscowość: Koszalin

04 Paź 2008, 08:26

sprawdz wszystkie przewody gumowe po turbinie moaze jest gdzies dziura i silnik nie dostaje wystarczajaco powietrza,wlej tez srodek do czyszczenia wtryskow pozdrawiam
    Suzuki Jimny
    Mitsubishi Outlander
    Land Rover Discovery 3 ChallangeG4
    macpaw5
    Zaawansowany
    Awatar użytkownika

06 Paź 2008, 10:14

czytałem kiedyś o silnikach TDCI.wtryski są dość awaryjnym elementem w tym silniku.jezeli środek do czyszczenia nie pomoże to możliwe ze beda do wymiany ale to juz trzeba by dać do oceny dobremu mechanikowi bo nie ma co wymieniac w ciemno zwłaszcza ze kosztuja bodajrze 1600 zł za komplet jak dobrze pamietam.silniki TDDi były bardziej wytrzymałe i mniej awaryjne i tansze w serwisie od TDCi
    chicken19
    Zaawansowany

06 Paź 2008, 20:11

silniki TDDi i TDCi nie są tanie w eksploatacji,a w twoim aucie prawdopodobnie usterką są wtryski bo one często padają przez nasze Polskie paliwo!
    autolucas
    Początkujący
    Awatar użytkownika

Miejscowość: Płock

07 Paź 2008, 18:21

oznaka uszkodzenia któregoś z wtryskiwaczy jest to ze auto ciezko pali, jezeli twoje auto odpala dobrze to wtryski sa ok, przyczyna moze byc pekniety przewód od turbiny i jest za małe cisnienie w kolektorze ssacym. stan z przodu samochdu i niech ktos ci go przegazuje mocniej, jak bedziesz slyszał ze gdzis powietrze gwiżdże to wystarczy tylko znaleźć dziure
    mlody861
    Zaawansowany

Miejscowość: ok Warszawy
    • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Silnik 2.5 D-4D w Hiluxie Powerboost
      W Toyocie Hilux wzmocnione mogą być obydwa silniki Diesla, tj. 2.5D-4D i 3.0 D-4D. Ten pierwszy zyskuje 23 KM mocy (do 167 KM), oraz 67Nm momentu obrotwego (do 410 Nm). Silnik 3.0 D-4D w Hiluxie Powerboost będzie rozwijał ...
      Łańcuchowe rozrządy nie są bezobsługowe
      Jeśli nie chcesz mieć problemu z łańcuchowym napędem rozrządu, powinieneś nauczyć się dbać o nowoczesny silnik. Myślisz, że skoro kupiłeś nowy lub kilkuletni samochód, to nie musisz nawet zaglądać pod maskę pomiędzy ...

07 Paź 2008, 19:39

mlody861
    oznaka uszkodzenia któregoś z wtryskiwaczy jest to ze auto ciezko pali, jezeli twoje auto odpala dobrze to wtryski sa ok,

Akurat dziś robiłem bmw identyczne objawy,po regulacji i czyszczeniu wtrysków auto chodzi idealnie i nie kopci.Nie twierdze że na 100 % to będą wtryski ale należało by chociaż sprawdzić.
    autolucas
    Początkujący
    Awatar użytkownika

Miejscowość: Płock

08 Paź 2008, 19:31

a co regulowałeś i czyściłeś we wtryskiwaczach?
    mlody861
    Zaawansowany

08 Paź 2008, 20:14

a czy moze zauwarzyłes jakis spadek mocy?
    mlody861
    Zaawansowany

09 Lis 2008, 09:14

zauwazylem jakby tak troszke slabiej szedl. ciekawostka jeszcze jest fakt ze kopci mi jak wejde na wysokie obroty. mozliwe ze to turbina?? lub jakas niedobra emisja spalin czy zle dawkuje paliwo?? dzieki z gory za odpowiedzi
    krzysztofbryk
    Nowicjusz

Miejscowość: oława