Ford Orion 1,3 remont silnika czy wymiana ?

10 Lut 2009, 19:03

Witam !
Ostatnio stałem się szczęśliwym posiadaczem Oriona z silniczkiem 1,3l HCS o zaskakującej mocy 60 KM :P ( autko wazy coś ponad 950 Kg i ma przejechane 150 000 ) Silnik bierze okolo 1,5L oleju na 1000 km (to tez zalezy czy na trasie czy po miescie) wypluwa olej z pod głowicy, brak kompresji, ogólnie silnik słaby. Czy wymiana pierścieni i uszczelki polepszy kompresje ? Czy pakować się w szlif ? Czy zmienić olej na gęstszy (uzywam 15W40 Mobil M) ? Czy polecacie użycie "ceramizera" ? Czy odrazu kupic nowy silnik (a może auto :P ) ? Autko pali niedużo ~7L/100km, niezwykle zadbane jeśli chodzi o bude i zawieszenie, komfotr jazdy jest nieporównywalny nawet z młodszymi rocznikowo autami. Poradźcie mi ludzie czy wogóle sie za to brac bo studencka pensja niewielka :P
blackrain
Nowicjusz

• 10 Lut 2009, 19:29

150000 to on miał :lol: ale dawno temu,wiem,że to bardzo udane samochody i z tobą sie zgadzam,b.fajnie sie nim jeżdzi!!!Remont silnika w tych czasach !!!??? :lol: Szukaj silnika ale nie na łapu capu abys nie kupil w gorszym stanie!!! :shock: Od takiego handlarza,ktory da ci gwarancje w ramach rękojmi,warto nawet zapłacic trochę wiecej!!!
    PhantomASA1
    Forumowicz VIP

Zdjęcia: 3
    Miejscowość: Z prawdy :)

10 Lut 2009, 19:30

taniej ciebie wyniesie wymiana silnika niż jego naprawa wiem z doświadczenia ze naprawa silnika ogólnie to minimalny koszt : komplet uszczelek koplet pierscieni komplet panewek na wal oleje rożrząd to ci zabraknie tysiąca
    mam problem z nissanem n15 prosze o pomoc
    Marcin nissan n15
    Nowicjusz

Miejscowość: ok.LIPNA

10 Lut 2009, 20:35

Z jakimi kosztami się wiąze wymiana silnika ? Czy musze wymieniac skrzynie gdyby w grę wchodził silnik z eskorta większej pojemności lub diesel ?
    blackrain
    Nowicjusz

10 Lut 2009, 20:57

Skrzynię raczej będziesz musiał wymienić, nie wiem jak reszta, ale co do skrzyni to prawie na pewno.
    stasiowski121

10 Lut 2009, 21:06

Silników 1,3 na rynku jest sporo. Znajdziesz spokojnie-najlepiej ze świeżego rozbitka,bo wtedy masz gwarancje że do tej pory był na chodzie.
    zmiana na gęstszy olej jest bez sensu i nic ci nie da...Uszczelniacze również.
    Jak zdecydujesz się na remontowanie własnego silnika,to zawsze jest loteria ile cię to ostatecznie wyniesie...ale za to masz pewnośc,że po remoncie masz dobry silnik.
    Wymiana samych pierścieni pomoże pod warunkiem,że oprócz tego nie jest zużyta głowica.
    artur73
    Moderator - Jakie auto kupić?
    Awatar użytkownika

Zdjęcia: 40
    Miejscowość: POZNAŃ
    Prawo jazdy: 02 10 1991
    Przebieg/rok: 25tys. km
    Auto: Renault
    Silnik: 1,6 110KM
    Paliwo: Benzyna + LPG
    Typ: Hatchback
    Skrzynia biegów: Manualna
    • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Ubezpieczenie OC i AC samochodu bez tajemnic
      Ubezpieczenie samochodu to jedna z najważniejszych kwestii, o której muszą pamiętać właściciele pojazdów. Zarówno ubezpieczenie OC, jak i AC mają swoje specyficzne role, które pozwalają chronić ...
      Wakacyjne rabaty na paliwo 2023
      W tym roku rabatów na paliwo w okresie wakacyjnym możemy się spodziewać w takich koncernach jak Orlen, BP, Amic, Cirlce K i Shell które już ogłosiły swoje promocje. W przypadku Orlenu informacja o rabatach została ...