Ford Tourneo Connect 1.5 TDCi 88kW- jaki/ile olej i filtry?

18 Lip 2023, 13:09

Witam serdecznie,
Rok temu stałem się posiadaczem auta Ford Grand Tourneo Connect 1.5 TDCi 88kW 2016r. automat (przystosowany do przewozu osób niepełnosprawnych - poruszam się na wózku) Jest to pierwszy mój samochód, nie mam żadnego doświadczenia, a chcę o niego zadbać. Mechanik sprawdził niedawno samochód i powiedział, że wszystko działa bez zarzutu, tyle że trzeba wymienić w nim olej i filtry.

Na fakturze, którą otrzymałem z autem, z ostatniej wymiany oleju, jest podana nazwa oleju : Castrol Edge 0W30 Ford/Volvo. Nie znalazłem takiego w internecie (jest tylko Castrol Edge 0W30 Titanium) a według wyszukiwarki oleju na stronie Castrol jest tylko jedna opcja, która pasuje do tego silnika:

Castrol MAGNATEC STOP-START 0W-30 D

https://www.castrol.com/pl_pl/poland/ho ... 92b37b9996

Tu zwracam się do Was o pomoc - który olej zakupić, ile litrów powinienem zakupić, oraz
jakie filtry do tego dokupić?

Będę wdzięczny za podpowiedź / link do jakiegoś sklepu gdzie i co najlepiej kupić.

Dziękuję.
HHenry
Obserwowany

18 Lip 2023, 18:58

Mam Couriera z tym silnikiem. Oleju wchodzi dużo, ponad 6l.
Olej 0w-30 powinien spełniać aprobatę FORD WSS-M2C950-A.
Np. taki zestaw, jeśli ma być castrol.
[link do oferty na Allegro wygasł]
Jaki filtr, w tej chwili nie pamiętam, to auto żony. Musisz poszukać w necie.
Link przykładowy, sprzedawcy nie znam.
Oprócz aut w stopce, wiem co nieco jeszcze na temat Pandy III, Lancera IX, Vitary 1,6 i Outlandera 2.0
yeti65
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 15
Miejscowość: Pieniężno
Prawo jazdy: 29 11 1984
Przebieg/rok: 30tys. km
Auto: Duster , Tucson 2.0D 4x4
Silnik: 1.0 100KM 2.0D 112KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: SUV
Skrzynia biegów: Manualna

19 Lip 2023, 08:30

yeti65 napisał(a):Olej 0w-30 powinien spełniać aprobatę FORD WSS-M2C950-A.
Dokładnie taki powinien być według instrukcji.

Od Castrola mamy tylko jeden który spełnia aprobatę i to jest ten Castrol MAGNATEC STOP-START 0W-30 D.

Oleje z innej stajni które możesz rozważyć to np. Havoline ProDS F SAE 0W-30 https://pl.texacolubricants.com/pl_pl/h ... 0w-30.html lub Millers Oils XF Premium C2 ECO 0W30 https://www.millersoils.pl/produkt/mill ... -eco-0w30/

Jak szykujesz się na wymianę co 10tkm to myślę, że każdy z nich się sprawdzi choć Ja bym się tu kierował chyba w stronę Havoline.

HHenry napisał(a):ile litrów powinienem zakupić
No tu zależy od oznaczenia silnika jaki masz bo były dwie wersje XWGA i XWGB co ciekawe różnica w ilości oleju jest bardzo duża i wygląda to następująco:
  • Pojemność układu smarowania 4,6 litrów (Napełnienie początkowe, XWGB)
  • Pojemność układu smarowania 3,85 litrów (Napełnianie serwisowe, XWGB)
  • Pojemność układu smarowania 7 litrów (Napełnienie początkowe, XWGA)
  • Pojemność układu smarowania 6,2 litrów (Napełnianie serwisowe, XWGA)

HHenry napisał(a):jakie filtry do tego dokupić?
Filtr oleju o oznaczeniu OEM 1109.AY lub Filtron OE 667/1 z tego co widze pasują do obu tych silników XWGA i XWGB.
Rokiko
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 35

29 Sie 2023, 11:56

Dzień dobry, bardzo dobrze, że pytasz. Castrol od wielu lat współpracuje na płaszczyźnie technologicznej z Fordem dlatego w naszej ofercie znajdziesz produkty dedykowane ściśle do samochodów Forda. Z danych jakie wpisałeś to jedyny słuszny wybór to Castrol Magnatec 0W30 D- jest to olej, który został głównie zaprojektowany do Twojego silnika. Także możesz go bez obaw zalać. Dla pewności zachęcam Ciebie do skorzystania z naszego dobieraka w którym gwarantujemy poprawny dobór oleju: https://www.castrol.com/pl_pl/poland/ho ... inder.html W razie dodatkowych pytań jestem do dyspozycji. Pamiętaj tylko wymieniać olej co 15 000km lub co rok i wszystko będzie jak należy. W razie pytań chetnie pomogę. Pozdrawiam serdecznie! Bartek Makarski
BMakarski
Nowicjusz

28 Wrz 2023, 21:17

Szczerze to korzystam z Castrol EDGE i wiem, że niektórzy mogą uważać, że są "lepsze" marki na rynku. Ale moim zdaniem, jeśli chodzi o renomowane oleje, różnice są niewielkie. Kluczem do długowieczności silnika jest regularna wymiana - co 10 tys. km lub raz w roku (o ile nie przejeżdżamy tych 10 tys.). Ja zawsze trzymam się tej zasady :P . Zauważyłem, że po przejściu na Castrola, turbo w moim aucie pracuje znacznie ciszej. Mam już 130 tys. na liczniku, ale silnik działa jak nowy. Dla tych, którzy mają samochody z turbodoładowaniem: nie lekceważcie jakości oleju.
kobylak11
Nowicjusz