FREELANDER `01 1,8 cieknący płyn chłodzący

30 Sty 2010, 18:26

Witam,od 3 miesiecy jestem posiadaczem freelandera z silnikiem 1,8. jest to anglik.
do tej pory nie bylo z nim problemu,ma przejechane 48.000 mil.
od kilku dni zaczal ubywac mi plyn chlodzacy,na poczatku bardzo malo teraz zbiorniczek na dzien.robie ok.30km/dziennie .
plyn wycieka (i to istotne ) na zimnym silniku,najczescie po powrocie z pracy po kilku godzinkach,na cieplym poziom jest idealny niezaleznie od przejechanych kilometrow.wyciek jest z prawej strony silnika (po przeciwnej stronie paska rozrzadu)poniżej konca walka rozrzadu.z racji braku dobrych mechanikow na wyspie,obawiam sie ze bede zmuszony naprawic to w polsce poniewaz tutaj wszyscy nie bardzo wiedza jak sie za to zabrac,jedni mowia zeby dolac do plynu uszczelniacza inni mowia ze to uszczelka pod glowica(a ta byla wymieniana 5.000 mil temu,razem z pompa wodna,srubami itp),inni ze glowica jest za slabo dociagnieta.a nie jest to maly wydatek bo temat zaczyna sie od 350 funtow.druga sprawa to drgania kierownicy i wrazenie jazdy na kapciu przy zwalnianiu ok 30km/h ,drgania sie nasilaja po jakis czasie to ustaje i wszystko wraca do normy.prosze o porade i tak jak napisalem na wstepie wyciek plynu jest na ZIMNYM silniku.dziekuje
Darek
darek_maku
Nowicjusz

Miejscowość: UK

31 Sty 2010, 17:13

jest to uszczelka pod kolektorem mialem taki przypadek i naprawiłem po wymianie uszczelki a ona kosztuje 12zł
piter97
Nowicjusz

Miejscowość: Biłgoraj

02 Lut 2010, 21:52

jaka uszczelka pod kolektorem co to ma do tego !!!!
Jak już to uszczelka pod głowicą pompa wody jest napędzana paskiem rozrządu więc to nie to może być źle dokręcona uszczelka to fakt albo ktoś ją za bardzo dokręcił i mogła pęknąć a w oleju nie masz wody nie dymi ci na biało?? ja już kilka silników od ferdka zrobiłem i to są dość częste sprawy
co do drgań to mam pytanie jaki masz stan klocków hamulcowych ? bo tutaj może być problem ewentualnie to mogą być łożyska
Wojtek P
Początkujący

Miejscowość: Podkarpacie

04 Lut 2010, 00:37

darek_maku napisał(a):Witam,od 3 miesiecy jestem posiadaczem freelandera z silnikiem 1,8. jest to anglik.
do tej pory nie bylo z nim problemu,ma przejechane 48.000 mil.
od kilku dni zaczal ubywac mi plyn chlodzacy,na poczatku bardzo malo teraz zbiorniczek na dzien.robie ok.30km/dziennie .
plyn wycieka (i to istotne ) na zimnym silniku,najczescie po powrocie z pracy po kilku godzinkach,na cieplym poziom jest idealny niezaleznie od przejechanych kilometrow.wyciek jest z prawej strony silnika (po przeciwnej stronie paska rozrzadu)poniżej konca walka rozrzadu.z racji braku dobrych mechanikow na wyspie,obawiam sie ze bede zmuszony naprawic to w polsce poniewaz tutaj wszyscy nie bardzo wiedza jak sie za to zabrac,jedni mowia zeby dolac do plynu uszczelniacza inni mowia ze to uszczelka pod glowica(a ta byla wymieniana 5.000 mil temu,razem z pompa wodna,srubami itp),inni ze glowica jest za slabo dociagnieta.a nie jest to maly wydatek bo temat zaczyna sie od 350 funtow.

kolego mam to samo wymienilem wszystkie weze od ukladu chlodniczego i dalej cieknie na zimnym silniku wlasnie z tej samej strony co u ciebie. Dodam ze nie kopci na bialo w oleju nie mam plynu, wymienialem olej w silniku.. narazie raz na 3 dni dolewam 0,5 l a robie jakies 70 km poki co nic z tym nie robie bo nawet niewiem od czego zaczac .
gaza
Początkujący

Miejscowość: Tarnów

04 Lut 2010, 10:24

jeśli chodzi o układ chłodzenia i silniki K serii rovera to polecam forum na roverki.pl tam wam chłopaki pomogą co do tych wycieków.
Ostatnio edytowany przez Legion1349, 05 Lut 2010, 00:59, edytowano w sumie 1 raz
Legion1349
Aktywny
Awatar użytkownika

Miejscowość: Katowice

06 Lut 2010, 23:32

w dalszym ciagu jestem w kropce ,bylem u kolejnych pseudomechanikow ale nadal nic nie wiadomo.nie wykluczam uszczelki pod glowica,ale wole byc w 100% pewny zanim wydam 600 Funtow na wymiane.dziwny jest fakt ze plyn nie wylatuje codziennie tak samo.tzn auto stalo przez dwa dni i poziom plynu byl bez zmian,a na nastepny dzien wyciekl caly zbiornik.co do drugiego pytania to faktycznie stan klockow hamulcowych jest dosc kiepski,a do tego mam wrazenie jazdy z zaciagnietym hamulcem recznym).łozyska sa ok(nie slychac zeby cos sie dzialo).po 22.02 wstawiam auto na serwis land rovera.mam nadzieje ze znajda usterke.dziekuje za odpowiedzi.
Darek
darek_maku
Nowicjusz

Miejscowość: UK
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Legalizacja butli LPG
    Zbiorniki montowane w instalacjach gazowych w Polsce posiadają 10 letnią ważność badania. Po tym okresie należy dokonać legalizacji lub wymiany zbiornika na nowy. Maksymalny okres użytkowania butli to 20 lat, chyba że dokument ...
    (Nie) zdążyć przed szlabanem - przejazd kolejowy
    Pokonywanie przejazdu kolejowego nie należy do najtrudniejszych manewrów, o ile robi się to z głową. W razie nieuwagi grozi nam bowiem między innymi znalezienie się w aucie pomiędzy opuszczonymi rogatkami. W momencie, ...

07 Lut 2010, 00:00

wymiencie uszczelke pod kolektorem dolotowym zielona uszczelka
Suzuki Jimny
Mitsubishi Outlander
Land Rover Discovery 3 ChallangeG4
macpaw5
Zaawansowany
Awatar użytkownika

07 Lut 2010, 19:51

darek_maku napisał(a):bylem u kolejnych pseudomechanikow ale nadal nic nie wiadomo.
czemu nie pojedziesz w koncu do normalnego?
Colicab
Nowicjusz

Miejscowość: spod auta

08 Lut 2010, 10:34

darek_maku napisał(a):w dalszym ciagu jestem w kropce ,bylem u kolejnych pseudomechanikow ale nadal nic nie wiadomo.nie wykluczam uszczelki pod glowica,ale wole byc w 100% pewny zanim wydam 600 Funtow na wymiane.dziwny jest fakt ze plyn nie wylatuje codziennie tak samo.tzn auto stalo przez dwa dni i poziom plynu byl bez zmian,a na nastepny dzien wyciekl caly zbiornik.co do drugiego pytania to faktycznie stan klockow hamulcowych jest dosc kiepski,a do tego mam wrazenie jazdy z zaciagnietym hamulcem recznym).łozyska sa ok(nie slychac zeby cos sie dzialo).po 22.02 wstawiam auto na serwis land rovera.mam nadzieje ze znajda usterke.dziekuje za odpowiedzi.

darek_maku jak juz bedziesz znal usterke to napisz na forum co bylo przyczyna. z gory dzieki :)
pozdrawiam
gaza
Początkujący

Miejscowość: Tarnów