Freelander - opony zimowe

23 Wrz 2009, 18:01

Witam, posiadam freelandera 2004r i chciałbym kupić dobre opony zimowe za rozsądną cenę w rozmiarze 215/65/16. Żeby nie były zbyt głośne, co możecie mi doradzić? Preferuje opony tylko nowe
Przemek-89
Nowicjusz

Miejscowość: okolice

04 Paź 2009, 08:46

Witam.Ja kupiłem do mojego rok temu takie [link do oferty na Allegro wygasł]
dałem cos okolo 285 zl za sztuke po pierwszym sezonie moge powiedziedziec ze zakup był udany
damkos1
Nowicjusz

Miejscowość: beskidy

07 Paź 2009, 06:10

dołącze sie do tematu czy goog year wrangler nadaja sie na zime
ho
Nowicjusz

Miejscowość: Ostroleka

26 Sty 2010, 11:09

ja jezdze na wranglerach atr w rozmiarze 205 75 15 i sa niezle... to klasyczne at'ki ale podobno na sniek lepsze od bfg a juz na pewno od klasycznej simowki :) zimowka za to lepsza na czysty lod
Prorok78
Początkujący

Miejscowość: Wroclaw

26 Sty 2010, 18:49

od trzecg lat mam wielosezonowe gumy:
http://www.oponybfgoodrich.pl/bfgoodric ... 75994.html
polecam
az td4
friluś1
Zaawansowany

Miejscowość: wrocław
Auto: LR Freelander
Silnik: td4 112kM
Paliwo: Diesel
Typ: SUV
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2005

26 Sty 2010, 23:50

wlasnie o tych pisalem.. to bfg at.. super na asfalt snieg i teren (nie za ciezki) ale gorsze na lodzie od wranglerow :)
Prorok78
Początkujący

27 Sty 2010, 01:27

Właśnie planuję zakup letnich opon, ale zainteresowaliście mnie tematem rozwiązania opon całorocznych A/T.
Jak takie rozwiązanie sprawdza się latem i zimą?
Czy to nie jest tak, że całoroczna opona latem jest gorsza od letniej, a zimą gorsza od zimowej?
No i jak zachowuje się opona A/T na asfalcie?
Jak u mnie jazda asfaltem to 65%, a teren 35%, to A/T będą oki, czy jednak myśleć o oponach raczej na asfalt, czyli np. http://www.oponybfgoodrich.pl/bfgoodric ... 75989.html ?

A skoro już porówbujecie BFG AT z Wranglerami AT, to która lepsza latem?
Dodałbym do tego porównania Dunlop Grandtrek AT2 (AT3?) oraz Pirelli SCORPION S/T.

Pozdrawiam
Orlin
Nowicjusz

Miejscowość: Warszawa

27 Sty 2010, 08:34

pirelli odpusc - nie ten typ oponki ...
Z calorocznymi jest tak jak piszesz - gorsze latem od letnich i zima od zimowek, ale dotyczy to 'klasycznych'opon... nie AT'kow... opony AT maja bardzo gleboki bieznik - w moich atr'ach jak byly nowe to bylo to ponad centymetr i to grubo... to oznacza lepsze prowadzenie na sypkim, grzaskim itd.. bloto snieg szuter... na klasycznych juz bedziesz stal i mielil a at pojada bez problemow :)
Czesc osob twierdzi ze sa glosniejsze na asfalcie od klasycznych - w przypadku wranglerow tego nie zauwazylem... no i co wazne kupujesz jeden komplet a nie dwa :) - czyli wychodzi taniej niz z klasycznymi dwoma kompletami choc AT sa drozsze - za wranglery 205 75 15 trzeba dac okolo 450 - 500 zl za sztuke, bfg podobnie...
jesli chodzi o porownanie wranglerow atr i bfg to podobno bfg sa gorsze troche na sniegu od wranglerow, za to sa pewnego rodzaju standardem... ja ogladalem i jedne i drugie i zdecydowalem sie na wranglery ze wzgledu na lepsza trakcje na sniegu i bierznik ktory ma lepsze wlasciwosci samoczyszczace - wystarczy kilkanascie metrow na asfalcie zeby cale blotko odpadlo :) wg mnie niezaleznie od tego ktore wybierzesz to bedziesz zadowolony... ja polecam wranglery...
co do zachowania na asfalcie to wiadomo ze nie jest to opona typu slick :) ciut bedzie glosniejsza od klasycznej letniej, no i bedzie gorzej hamowac na mokrym asfalcie... trzeba sie z tym liczyc... no ale te autka i tak nie jezdza po 200 tylko wiele wiele wolniej :)
Prorok78
Początkujący

09 Lut 2010, 15:47

Dunlop SJ6 -niezłe oponki na zime,na lato Michelin synchro
sleza
Nowicjusz

Miejscowość: sobótka