Freelander 2.0 D automat

16 Maj 2011, 10:59

Witam !!!!
Mam proste pytanie dla większości z Was .
Chodzi o to jaki dać olej do diesla przy 180000 km przebiegu.
Moc 112 ,automat ,2.0.
Wiem że pytanie banalne lecz to mój pierwszy diesel i chcę na dzień dobry żeby dostał prawidłowe i dobre smarowanie.
pawlikgw
Nowicjusz

Miejscowość: Gdańsk

16 Maj 2011, 18:29

witam to może przy okazji ja zadam pytanie czym tak naprawdę różnią się oleje do diesla i benzyny ? :?:
amik
Początkujący
Awatar użytkownika

Miejscowość: dolnoslaskie

16 Maj 2011, 20:14

pawlikgw, Witaj. Najlepiej na taki na jakim jeździłeś do tej pory. Sądząc z opisu masz silnik TD4, 180 000 to dla niego niewielki przebieg. Mam 160 000 i wlewam 5w40 syntetyk . Zużycie to 0,5 na 10 000
piotr R
Aktywny

Miejscowość: WGM

17 Maj 2011, 09:10

Ok.Dodam trochę danych bo widzę że amatorsko podszedłem do tematu.
Silnik faktycznie TD4 ,bmw.Chętnie wlałbym syntetyk ale nie znam historii silnika i nie wiem co było lane.nie mogę znaleźć żadnej adnotacji.I teraz nie jestem pewien czy nie lepiej półsyntetyk.co nie zmienia faktu że i tak nie wiem jaki (10W40???)
pawlikgw
Nowicjusz

Miejscowość: Gdańsk

17 Maj 2011, 20:29

Wlałbym syntetyk jeśli okaże się że silnik trochę zużyty , to zużycie oleju będzie większe. Zawsze można zmienić na klasę niższy. Do TD4 oleje mineralne to w ostateczności , na tym nie warto oszczędzać . Jeżdżę na krótkich odcinkach ,gaszę silnik nim się porządnie rozgrzeje dlatego 5w40.Jeśli do pracy masz ponad 5 km to 10w40 będzie równie dobry.
piotr R
Aktywny

Miejscowość: WGM
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

MINI by PUMA - Dynamiczny styl jazdy i sportowa moda
    Producent samochodów, firma MINI, oraz lifestylowa marka odzieżowa PUMA podpisały umowę partnerską zacieśniającą ich kilkuletnią współpracę. Umowa ta stanowi połączenie sił dwóch innowacyjnych marek-ikon, ...