Freelander 2.0 Diesel TD4 2002r. - Stuki w silniku :(

14 Wrz 2009, 20:57

Sprowadziłem autko z Anglii. Po przekładce zauważyłem, że coś stuka w silniku jakby wtryski czy coś takiego. Zostały one sprawdzone w Pezalu i są sprawne. Na postoju na wyższych obrotach słychać stuki trzaski w silniku i w tym samym momencie zakopci na czarno. Podczas jazdy także słychać stuki i szarpanie (zwalnianie) przy różnych prędkościach i obrotach. Zazwyczaj zaczyna to robić jak silnik jest rozgrzany. Czy ktoś z forumowiczów jest w stanie coś mi pomóc??
nigga2001
Nowicjusz

Miejscowość: Kościerzyna

14 Wrz 2009, 21:36

a jak było przed przekladką ?
friluś1
Zaawansowany

Miejscowość: wrocław
Auto: LR Freelander
Silnik: td4 112kM
Paliwo: Diesel
Typ: SUV
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2005

14 Wrz 2009, 21:51

ciężko stwierdzić bo osobiście przejechałem nim na trasie 100km i oddałem do mechanika, ale wydaje mi się, że nie było takiego objawu.
nigga2001
Nowicjusz

15 Wrz 2009, 17:19

a co to za mechanik? być może za jego swrawą przestawił Ci się rozrząd, może czujnik położenia wału ?
friluś1
Zaawansowany

15 Wrz 2009, 19:15

a czy w takim wypadku problem by raz występował, a raz nie? bo u mnie tak właśnie jest.
nigga2001
Nowicjusz

15 Wrz 2009, 19:31

jak Ci przerywa elektryka to tak może być, nic tylko posprawdać
friluś1
Zaawansowany

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Wyprzedzanie na czas
    Wyprzedzanie, szczególnie, gdy jest związane ze zmianą pasa ruchu na pas o przeciwnym kierunku, jest niebezpiecznym manewrem. Jeśli dodamy do tego pośpiech i zimowe warunki pogodowe, to otrzymamy okoliczności, które ...
    Wodór receptą na zmiany klimatu
    Do 2050 roku rynek wodoru może osiągnąć poziom 2,5 biliona dolarów, co przełożyłoby się na redukcję rocznej emisji CO2 o 6 gigaton. To 20 procent redukcji koniecznej do tego, aby nie dopuścić do podniesienia się średniej ...

15 Wrz 2009, 20:58

jak dymi na czarno to trochę zbyt bogata mieszanka. Co w przypadku przestawionego rozrządu może być powodem nierównomiernego dostarczania mieszanki.
Ostatnio edytowany przez Legion1349, 15 Wrz 2009, 21:01, edytowano w sumie 1 raz
Legion1349
Aktywny
Awatar użytkownika

Miejscowość: Katowice

15 Wrz 2009, 20:59

Sprawdź rozrząd, skoro są stuki i trzaski elektronika raczej by dawała zaburzenia w pracy silnika ale bez stukania i trzaskania.
... byle do 15:00, byle do piątku ...
HUBI
Początkujący
Awatar użytkownika

Miejscowość: www

15 Wrz 2009, 21:36

HUBI napisał(a):Sprawdź rozrząd, skoro są stuki i trzaski elektronika raczej by dawała zaburzenia w pracy silnika ale bez stukania i trzaskania.

może dawać, jak popitolili kable i coś pogmerali, mogli przestawić pompe, a silnika raczej nie ruszali :wink: do przekładki nie jest wymagane wyjmowanie silnika ani rozbieranie rozrządu :wink: a sam z siebie w warsztacie raczej nie przeskakuje :wink:
pocieszny
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 1
Miejscowość: z błota ;)

16 Wrz 2009, 17:52

pocieszny napisał(a):do przekładki nie jest wymagane wyjmowanie silnika ani rozbieranie rozrządu

ZGODA jasne ze tak ale co dzisiaj potrafią zrobić w warsztatach to w pale się nie mieści, wymieniali mi wahacz w drugim autku i jak odkręcali drążek to nie w tą stronę (lewy gwint) i żebym w porę nie interweniował to coś by uj... bo już była rurka zmieniona na dłuższą. Morał-max ile mogę tyle robię sam w autach.
Z mojej strony sugeruje sprawdzenie rozrządu
... byle do 15:00, byle do piątku ...
HUBI
Początkujący
Awatar użytkownika

Miejscowość: www

16 Wrz 2009, 19:36

rzuć okiem na filtr powietrza
friluś1
Zaawansowany

18 Wrz 2009, 14:47

pocieszny napisał(a):
HUBI napisał(a):Sprawdź rozrząd, skoro są stuki i trzaski elektronika raczej by dawała zaburzenia w pracy silnika ale bez stukania i trzaskania.

może dawać, jak popitolili kable i coś pogmerali, mogli przestawić pompe, a silnika raczej nie ruszali :wink: do przekładki nie jest wymagane wyjmowanie silnika ani rozbieranie rozrządu :wink: a sam z siebie w warsztacie raczej nie przeskakuje :wink:

niestety rozrząd sam może się przestawić, nie wiem jaki jest rozrząd w TD, ale jak na pasku to go sprawdź dla spokoju
Freelander 2004 1.8 16V
Konrad Targówek lub 147750Mhz SQ5OMU
Konrad Targówek
Początkujący

Miejscowość: Warszawa

18 Wrz 2009, 18:31

w TD rozrząd jest na dwóch paskach.
Legion1349
Aktywny
Awatar użytkownika

Miejscowość: Katowice

18 Wrz 2009, 19:47