Plyn chlodzacy na reduktorze

16 Wrz 2009, 19:25

witam panowie mam problem a mianowicie co jakis czas ubywa mi plynu chlodzacege czytalem o ubywajacym plynie ale w tym watku kolegom ubywalo plynu systematycznie u mnie sprawa wyglada inaczej, co jakis czas okolo3 / 4 tygodni w jednym momencie ubywa plynu , w zbiorniczku z normalnego poziomu to znaczy pomiedzy max a min do poziomu ze ledwie na dnie zbiorniczka widac plyn . Niestety nigdy tak nie zdarzyło sie akurat mi bo autkiem jezdzi moja zona a jak znam zycie nie patrzy na wskazniki wiec nie wiem czy czasem nie zagotowal sie plyn . Po ostatnim ubytku zobaczylem ze na reduktorze jest plyn przepatrzylem wszystkie weze macajac dosc dlugo na odpalonym silniku i z gory i z kanalu i nieznalazlem wycieku po za tym po dolaniu znowu jest stan juz od tygodnia .Nie wiem dokladnie do czego sluzy taka sztywna rurka wychodzoca z reduktora wygieta do dolu moze tedy wywala plyn jak ktos ma jakies pomysly jak sprawdzic i dojsc z kąt ten plyn ucieka prosze o pomoc Pozdrawiam :cry:
amik
Początkujący
Awatar użytkownika

Miejscowość: dolnoslaskie

16 Wrz 2009, 19:58

Reduktor jest grzany płynem chłodzącym, jeśli sądzisz że może być w nim jakiś wyciek to najprościej spuścić z niego olej. Zobaczysz czy jest w nim płyn, ewentualnie zwróć uwagę na ilość spuszczonego oleju, powinno go być 1,1l jeśli będzie go więcej ( o tyle ile dolałeś płynu ) to jesteś w domu …
friluś1
Zaawansowany

Miejscowość: wrocław
Auto: LR Freelander
Silnik: td4 112kM
Paliwo: Diesel
Typ: SUV
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2005

17 Wrz 2009, 20:35

mozesz tez ominac podgrzewanie sam bez tego badziewia jezdzilem jakies 3 miesiace i nic sie nie dzialo
land rover freelander 2000r. 1.8 petrol 120KM
rafciuch
Aktywny

Miejscowość: grudziadz

18 Wrz 2009, 16:43

witam a czy ktos wie do czego jest ta wygięta sztywna rurka wychodzaca z reduktora , jakie ma zadanie. A co do plynu to narazie jest stan ale tak bylo wczesniej , moze teraz zastosowac taki myk i do tej rurki zamontowac jakis zbiorniczek jesli bedzie wyciek bede wiedzial czy to z tej rurki czy nie . pozdrawiam
amik
Początkujący
Awatar użytkownika

Miejscowość: dolnoslaskie

18 Wrz 2009, 20:01

ta rurka wchodzi plyn chlodzacy ktory w tym przypadku podgrzewa olej w reduktorze. mozesz go poprostu złączyć jakałś wygieta rurka i obiemkami zapiac i bedzie gitara. a w zbiornik nie dasz rady spuscic bo caly czas plyn krazy w ukladzie.
land rover freelander 2000r. 1.8 petrol 120KM
rafciuch
Aktywny

Miejscowość: grudziadz
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Renault ZOE - limitowana seria STAR WARS
    Renault świętuje partnerską współpracę z producentami STAR WARS™ i prezentuje limitowaną serię swojego najbardziej awangardowego samochodu ZOE, który jest liderem wśród samochodów elektrycznych ...
    Silniki Renault Energy F1 w bolidach Caterham F1 Team
    Renault Sport F1 i Caterham F1 Team potwierdzają przedłużenie współpracy w ramach Mistrzostw Świata FIA w Formule 1 na trzy kolejne lata. Od przyszłego sezonu, Caterham F1 będzie korzystać z silników Renault ...