FREELANDER 2.0TD 98r - Zerwana linka tylnej szyby

14 Lis 2008, 13:26

Witam,
Mam spory problem z podnośnikiem szyby drzwi bagażnika, niedawno zerwała mi się linka szyba zjechała w dół i tam została. Wymontowałem szybę oraz cały mechanizm, w sumie są trzy linki stalowe, jedna z nich była zerwana druga zaś mocno pozagniatana. Sprawdziłem sposób nawinięcia linek, długość itp. Dorobiłem nowe linki zamontowałem podłączyłem kostkę z elektryką. Załączyłem przyciskiem podnoszenie w górę, szyba jedzie w góre ale jak tylko puszcze przycisk zjeżdża na sam dół i strasznie trzeszczy. Ponownie rozebrałem mechanizm i nowe linki sa do wyrzucenia bo tak je pozagniatało i poszarpało. Za drugim i trzecim razem zerwało linki. Moje pytanie jest następujące: Czy są jakies dodatkowe czujniki które informują komputer o położeniu szyby i kierunku jazdy góra/dół.
Wg mnie wszystko powinno śmigać jak należy a tak nie jest.
Jeżeli ktoś miał podobny problem lub wie jak to naprawić proszę o pomoc.
SIVON
Nowicjusz
Awatar użytkownika

Miejscowość: Wrocław

14 Lis 2008, 17:57

nie zrobisz tego sam w Jankach koło warszawy jest firma AUTOLINKA toCi moga zrobic koszty około 400zł w Angli dostaniesz za 50F
fredas
Początkujący

19 Lis 2008, 12:32

dzięki fredas
kupno nowego mechanizmu to rząd 2000zł a używki 500zł ale nie ma gwarancji ile pochodzi. Wiem, że to częsta przypadłość we Frelkach i dodam, że bardzo upierdliwa bo albo jezdzisz z opuszczona szyba albo niedomknietą podpartą kijkami jak średniowieczu. Więc byłoby bardzo wskazane gdyby ktoś rozkminił ten patent i podał go na forum.
Jak mi się uda napewno się podzielę tą wiedzą.
Pozdrawiam
SIVON
Nowicjusz
Awatar użytkownika

20 Lis 2008, 18:17

jesli do dziś nie rozwikłałeś problemu to mogę ci zaoferować cały podnoś nik szyby kpl za 400 zł + przesyłka kontakt 608 44 18 04
fredas
Początkujący

02 Gru 2008, 10:29

Przyszedł właśnie cały podnośnik tylnej szyby.
Fredas mam pytanie - Czy wystarczy normalnie go wymienić, tzn. włożyć w tylna klapę zamontować szybę, podłączyć kabelki do szyby od ogrzewania no i podpiąc kostkę do podnośnika?
Bo czytałem na angielskim forum że przy wymianie trzeba skalibrować położenie szyby poprzez wyłączenie akumulatora na 10sek. komputer zresetuje zapamietane ustawienia połozenia szyby i od nowa je ustawi. Przynajmniej tyle z tego zrozumiałem. Ale odłaczenie aku mnie niepokoi bo boję się że rozkoduje się immo i nie uruchomie auta:( też czytałem o takim przypadku we frelku.
Czekam na radę.
Freelander 2.0TD
SIVON
Nowicjusz
Awatar użytkownika

02 Gru 2008, 16:59

zdejm klemę , załóż szybę (ustaw ją prawidłowo masz na prowadnicach śruby do regulacji pochylenia szyby)podłącz kostki załóż klemę szyba pójdzie w dół sama, następnie naciśnij klawisz wyłacznika i trzymaj aj aż się całkowicie zamknie( zrób to przy zamkniętych drzwiach tylnych) i powinno wszystko działać
fredas
Początkujący

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Jak producenci kamuflują swoje prototypowe modele?
    Na kultowym Goodwood Festival of Speed po raz pierwszy w warunkach drogowych Toyota pokazała nową Suprę. Ale sportowego coupé nie mogliśmy podziwiać w całej okazałości, bowiem jego nadwozie zostało pokryte skutecznym ...
    Skoda Vision E - wnętrze samochodu koncepcyjnego
    Futurystyczny design modelu VISION E ukazuje charakter nowego języka stylistycznego ŠKODY dla przyszłych pojazdów elektrycznych. Najbardziej uderzające cechy nadwozia to m.in. brak słupka B czy nietypowo otwierane ...

02 Gru 2008, 17:04

możesz tylko stracić kod radia przy zdjęciu klemy nic się nie obawiaj-
fredas
Początkujący

08 Gru 2008, 11:12

Dzieki fredas
mechanizm wymieniony śmiga elegancko, odbyło się bez odłączania akumulatora.
Freelander 2.0TD
SIVON
Nowicjusz
Awatar użytkownika