Freelander 2000 2.0d - stukanie z tyłu auta

14 Mar 2010, 15:50

:evil:Witam i mam nadzieję, że mnie ktoś naprowadzi... bo już mnie to mocno irytuje! właściwie to stukanie pojawia się już teraz przy zmianie kierunku jazdy - to znaczy przód-tył, gdy cofam na wstecznym,to coś mi stuka tak jakby w okolicach prawego tylnego koła, gdy po cofaniu ruszam do przodu, to z reguły stuknie raz czy dwa i koniec - jest to taki metaliczny dźwięk. Ale najciekawsze na koniec - wyczaiłem, że jak zostawiam samochód na postoju, na biegu, i zacznę nim szarpać w tył i przód, to słychać to stukanie-najlepsze jest to, że już kilka rzeczy wymieniłem-które faktycznie były do wymiany i za każdym razem miałem nadzieję, że to już to, ale nie... trzech mechaników poległo :cry: no i dwóch na stacji kontroli pojazdów...
może ktoś z was ma jeszcze jakieś sugestie, gdzie szukać przyczyny... z góry dziękuję!
Szuszel
Nowicjusz

Miejscowość: Wrocław

14 Mar 2010, 16:06

Szuszel napisał(a):trzech mechaników poległo no i dwóch na stacji kontroli pojazdów...

Nie pamiętam dokladnie ...Ma on z tyłu drązek stablilizatora z łącznikami... :?: :?:
Co bys nie robił,jak byś nie robił i tak piekło i tak piekło.
Nie odpowiadam na PW.
Migi60
Forumowicz VIP

Miejscowość: Polska
Prawo jazdy: 10 07 1979
Auto: OPEL CORSA
Silnik: 60KM
Paliwo: Benzyna
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2014

14 Mar 2010, 16:22

hmmm... tego nie wiem - wiem,że jest tam chyba z 12 tulei na wahaczach - no i cztery z nich wymieniłem...
Szuszel
Nowicjusz

14 Mar 2010, 16:38

Szuszel napisał(a):no i cztery z nich wymieniłem...

To pamiętam ze tylne zawieszenie jest dość mocno rozbudowane..Moze jednak przyczyna tkwi w tym ze nie dokońca dobrze sprawdzili Ci zawieszenie i jeszcze jest
luz na tujejach... :?: :?: Z tego co napisałes wcześniej podejrzewam ze musi być
coś w wahaczach wzdłuznych bo dzieje się to w czasie ruszania tak do tyłu jak i tez
do przodu.... :?: :?: :sad:

[ Dodano: Nie Mar 14, 2010 16:41 ]
Ps.A moze któryś z wahaczy jest slabo dokręcony... :?:
Poznasz to bez problemu,przy śrubie mocującej będzie duzo rdzy... :!:
Nie odpowiadam na PW.
Migi60
Forumowicz VIP

14 Mar 2010, 16:49

No właśnie na tych wzdłużnych wymieniałem tuleje... i w dodatku na poprzecznym prawym - do kiedy nie były wymienione to to stukanie dochodziło do wnętrza pojazdu nawet podczas jazdy- teraz po wymianie tylko tak jak napisałem przy zmianie kierunku, dodatkowo zmieniałem jeszcze poduszkę mostu - tą środkową - po tych wszystkich zabiegach to stukanie jest mniej uciążliwe - nie tak częste-pewnie dlatego, że zawieszenie trochę się usztywniło, ale jednak jest :evil:
Szuszel
Nowicjusz

14 Mar 2010, 16:52

A czy przypadkiem nie ma luzu na drązku ustawienia zbiezności... :?: :?:
Nie odpowiadam na PW.
Migi60
Forumowicz VIP

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Nowa Mazda CX-3
    Nowy kompaktowy SUV - Mazda CX-3 – debiutuje podczas targów motoryzacyjnych w Los Angeles. CX-3 jest piątym modelem z nowej generacji samochodów Mazdy wyposażonych w technologię SKYACTIV i zaprojektowanych w myśl filozofii ...

14 Mar 2010, 16:53

aaaaa no i jeszcze jak stoję na zewnątrz i ruszam samochodem przód-tył to wydaje mi się, że stukanie to jest raczej bliżej środka pomiędzy tylnymi kołami, a nie przy tych wzdłużnych wahaczach :?:

[ Dodano: Nie Mar 14, 2010 16:55 ]
a czy jakoś sam mogę sprawdzić ten luz na drążku? tylko nie mam dostępu do kanału...
Szuszel
Nowicjusz

14 Mar 2010, 16:57

Wybacz mi ale dobrze nie pamiętam... :sad: Wał napędowy/dokręcenie/ krzyzak
wału... :?: :?:

[ Dodano: Nie Mar 14, 2010 16:58 ]
Ps.A moze to sprawa mechanizmu rónicowego.... :?: :?:
Nie odpowiadam na PW.
Migi60
Forumowicz VIP

14 Mar 2010, 17:05

kurczaki... też już nie wiem co robić, chyba muszę znaleźć jakiś dostęp do kanału- wjechać i samemu posprawdzać różne możliwości... też miałem takie wrażenie,że może to być krzyżak, albo gdzieś na wale, ale dziwi mnie to, że mechanicy nie są w stanie(albo nie potrafią ) tego wykryć...?!? narazie dzięki za pomoc - jak coś ustalę to się odezwę - jak nie ustalę, to tym bardziej :cry:
Szuszel
Nowicjusz

14 Mar 2010, 17:09

Szuszel napisał(a):jak nie ustalę, to tym bardziej

Wiem nie jest to takie proste.Mam do czynienia z tym na codzień bo pracuje na
SKP... :!: :!: :sad:
Nie odpowiadam na PW.
Migi60
Forumowicz VIP

14 Mar 2010, 19:39

mi z tyłu m.in stukał tłumik. Szlak go trafił na łączeniu tłumika końcowego i długiej rury do katalizatora. I jak ruszałem, albo odpalałem/ gasiłem silnik to było słychać metaliczny odgłos - po prostu tłumik końcowy się ruszał. Może to zły trop ale sprawdzić nie zaszkodzi.
ostrobrody
Początkujący
Awatar użytkownika

Miejscowość: Północ

16 Mar 2010, 16:18

Witam - problem chyba namierzony... stukanie, a raczej takie krótkie trzaski namierzyłem dzisiaj na kanale - na tylnym wózku - tzw. sankach są 4 śruby mocujące - na jednej z nich - prawa przednia- po odkręceniu jej przestało stukać. No ale bez dokręconej śruby to raczej ryzykowne jeździć, więc teraz dokręcona jest, ale między wózek, a podwozie włożyłem podkładkę... póki co jest cicho-zobaczymy jak to będzie na dłuższą metę, ale podobno prowizorki są najtrwalsze. Jednak w razie powrotu stukania wiem już gdzie szukać :razz: Dzięki za pomoc!!!
Szuszel
Nowicjusz