Niedawno zostałem użytkownikiem Freelanderka 2.0Di manual 1999 (98KM).
Moje pytanie dotyczy wymiany olejów, z silnikowym raczej sobie poradzę, ale oleje w skrzyni, dyferencjale i inne to dla takiego laika jak ja już wyższa szkoła jazdy bo nie wiem jakie zastosować. Wprawdzie pod maską jest tabliczka (pisana po włosku) ale wszystkie oleje o jakich tam piszą są jednego producenta firmy Agip i tak:
silnik disel - SAE 10w40 AGIP SINT TURBODISEL
COMBIO (to pewnie skrzynia) - PG1 SAE 10W40 AGIP SINT 2000 GPX
SERVOSTERZO (wspomaganie)- AGIP ATF II D
IRD - API GL5 SAE 75W90 AGIP ROTRA LSX
DIFERENZIALE - API GL5 SAE 80W90 AGIP ROTRAMP 80W90
LUBRIFICAZIONE A GRASSO - NLGI2 AGIP GREASE 30
Czy mógłby mnie ktoś oświecić czy muszę szukać właśnie tych olei czy mogę je zastąpić innymi jak tak to jakimi (producent i parametry).
Za wszystkie porady i uwagi z góry dziękuję.
możesz zastosować oleje innej marki. powinny mieć natomiast tą samą specyfikację niż polecane, np:
silnik disel - SAE 10w40 AGIP SINT TURBODISEL olej syntetyczny dedykowany do turbodiesla 10W40
itd
Jak jeździć po nawałnicy? W lecie często nawiedzają nas intensywne burze, gwałtowne opady deszczu i nawałnice. Takie warunki atmosferyczne są bardzo niebezpieczne w szczególności dla kierowców. Pod wpływem silnego wiatru łamią się gałęzie, ...
Drogi użytkowniku, aby dalej móc dostarczać Ci coraz lepszej jakości treści którymi możesz być zainteresowany powinieneś przejść do ustawień prywatności i tam skonfigurować swoje zgody w celu dopasowania treści marketingowych do Twojego zachowania. Pamiętaj! Dzięki reklamom możemy finansować rozwój naszej strony, a Ty w zamian otrzymujesz do niej bezpłatny dostęp.