Freelander I - zamek tylnych drzwi

02 Gru 2011, 23:44

Witajcie!

Freelander rok 2002, pełna buda.
Zamek tylnych drzwi rygluje się raz na kilka razy.
Jeśli się nie zarygluje, autko "myśli", że drzwi są zamknięte: podnosi się szyba, działa wycieraczka czy też grzałka szyby. Ale drzwi (bez wciskania klamki) można otworzyć - zamek się nie rygluje. Nie zależy to od siły trzaśnięcia drzwiami. Trzeba próbować kilka razy, aby się zaryglował.
Nie widać, aby przestawiły się drzwi czy rygiel. Tak samo jest przy próbie wciskania rygla wkrętakiem.

Spotkał się ktoś z czymś takim?
Co mogło się zużyć/rozregulować/zepsuć?
--
Pozdrawiam.

Adam.
Rander
Początkujący

Miejscowość: Polska ;)
Auto: Mitsubishi Pajero II
Silnik: 2.8TD/125KM
Paliwo: Diesel
Typ: Terenowy
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2000

03 Gru 2011, 09:58

witaj,
masz padniete styki lub siłownik zamykajacy zamka - wyciągaj na stół - póki masz otwarte
żebyś nie złościł się jak .. nie bedzie chciał otworzyć :mrgreen:
przyjacielscy sąsiedzi ??? zakłamani agresorzy, mija 75 lat od ciosu w plecy - im sie znów marzy wypad w Europę , nawet jakby miały zginąć tysiące podwładnych, nieważne wyśle się następnych
sympatyk
Zaawansowany

Miejscowość: na skraju grodu
Prawo jazdy: 15 09 1976
Przebieg/rok: 20tys. km
Auto: Freelander e picc. scuderia
Silnik: Otto 95÷121
Paliwo: Benzyna + LPG
Skrzynia biegów: Manualna

03 Gru 2011, 10:44

Siłownik działa - słychać go.

Ale i tak idzie na stół. Dwa lata temu wymieniałem linkę od windy szyby, więc przy okazji ją też skontroluję i przesmaruję przed zimą.
--
Pozdrawiam.

Adam.
Rander
Początkujący

05 Lut 2012, 16:58

Masz popsuta czesc mechaniczna zamka drzwi tylnych
LANDER2
Nowicjusz

Prawo jazdy: 01 01 2001
Auto: Discovery

17 Kwi 2012, 11:27

Niestety zmuszony jestem odgrzać temat tylnych drzwi . Wczoraj stwierdziłem , że coś sie zj....ło . A dokładnie szyba nie schodzi na dół a to powoduje ze drzwi sie nie otwieraja . Sprawdzilem elektryke i nie działa wycieraczka tylnej szyby i spryskiwacz . Stop działa . Brak wycieraczki moze być spowodowane tym , że szyba jest delikatnie opuszczona . Bezpieczniki sprawdziłem , co nastepnej kolejnośći sprawdzić i co obstawiacie ze uległo uszkodzeniu . Drzwi oczywiscie sa zamkniete i mam problem z ich otwarciem , czytałem o sróbkach na dole tapicerki ale wymacałem tylko 2 i nie wiem jak do nich podejsc nie mam stosownego sprzetu , jakies patenty macie .
kostass
Początkujący

Miejscowość: Łódź

17 Kwi 2012, 15:09

Jeżeli autko "myśli", że ma otwarte tylne drzwi, to nie działa ogrzewanie tylnej szyby, tylna wycieraczka i spryskiwacz. Czasem jeszcze przy wciśnięciu klawisza do opuszczania/podnoszenia tylnej szyby odzywa się piszczyk.

Czy próbowałeś na chwilę odłączyć akumulator?
Standardowo po włączeniu akumulatora tylna szyba powinna zjechać na dół.

Wszystko powyższe dotyczy "pełnej" budy. Przy budzie ze zdejmowanym dachem jest inaczej.
--
Pozdrawiam.

Adam.
Rander
Początkujący

17 Kwi 2012, 15:38

Metody na akumulator jeszcze nie stosowałem , dzis sprawdzę . Gorzej jak mi szyba opadnie i sie nie podniesie . Mam zejmoany dach , ale i tak szyba przy odłaczaniu akumulatora opadała w dół . Ale nawet jak opadnie to nic mi to nie da , drzwi nadal nie otworze .
Ale co mogło paść ? I od czego zacząć sprawdzanie .
kostass
Początkujący

17 Kwi 2012, 21:54

Witaj. W klamce tylnych drzwi są dwie małe sprężynki, potrafią skorodować i pękają . Ich brak powoduje niedomykanie drzwi nie można również otworzyć Dostaniesz się do nich bez problemu z zewnątrz wystarczy śrubokręt krzyżakowy. Wymieniłem je rok temu na małe gumki.
piotr R
Aktywny

Miejscowość: WGM

18 Kwi 2012, 08:25

Dzięki Piotr R za wskazówkę . Klamka chodzi bez zmian ale co szkodzi sprawdzić . Na razie wybebeszyłem tapicerkę sprawdziłem kostki , odłaczylem akumulator i nic . Może silniczek opuszczania szyby zastrajkował , kiedy wciskam guzik opuszczania słychać lekkie cykania z miejsca gdzie sie znajduje . Gdzie znajde przekaźniki do sterowania zamkiem i szybą ?
kostass
Początkujący

18 Kwi 2012, 21:55

Silnik zamka nie ma przekaźnika, napięcie zmierz bezpośrednio na nim.
R9 w puszce pod kierownicą podaje napięcie na silniki szyb. W tym obwodzie są bezpieczniki F 18; 35; 8 i 29
pozdr.
az td4
friluś1
Zaawansowany

Miejscowość: wrocław
Auto: LR Freelander
Silnik: td4 112kM
Typ: SUV
Rok produkcji: 2005

20 Kwi 2012, 14:41

Dzieki za wskazówke , ale ja jestem za cienki zeby to sprawdzić . Moja rola ograniczyła sie do zdjecia tapicerki , teraz juz musze oddać autko do fachowca , chociaz on bardzo nie lubi freelanderów . Jak to mowi wszystko jest w nich dziwne . Sprawdze jeszcze te bezpieczniki , sprawdziłem tylko jeden , ktory był na rozpisce w puszce z bezpiecznikami . Dzieki wszustkim za pomoc
kostass
Początkujący

31 Mar 2018, 11:51

Mam identyczną sytuację jak kolega powyżej (nie blokuje rygiel zamka, szyba chodzi) Zdemontowałem zamek, siłownik przy poruszaniu nim ręką chodzi swobodnie, styki w porządku. Ale przy przesuwaniu nim w drugą stronę niczego nie blokuje, jakby nie było żadnej zapadki. Ten moduł z mechanizmem jest nie rozbieralny. Czy jest na to jakaś rada?
netids
Obserwowany

Prawo jazdy: 31 03 1979
Przebieg/rok: 20tys. km
Auto: Land Rover
Silnik: 2 TD
Rok produkcji: 2002