Freelander - jak zainstalować uchwyty - rączki sufitowe?.

10 Mar 2009, 17:44

Witam serdecznie kolegów - mam problem FREELEK w terenie bryka ,rzuca nim i nie ma się czego przytrzymać - postanowiłem założyc /zainstalować/uchwyty-rączki sufitowe. Może ktoś zetknął się z tym problemem. W którym miejscu najlepiej umieścić i jak technicznie rozwiązać aby to było mocne. Z jakiego auta zorganizować rączki- uchwyty?. Proszę o poradę.
stanisław tołłoczko
Początkujący

Miejscowość: pomorze

10 Mar 2009, 21:33

Odradzam użytkowania w terenie.Szybko się będzie psuł.Radziłbym się oglądnąć za patrolem albo land cruser.
Rączki mają być długie tzn. pół metra tak jak w tirach czy krótkie, takie jakie są w standardzie?
motorro
Zaawansowany
Awatar użytkownika

Miejscowość: Ziemia Lubuska/Dolny Śląsk

11 Mar 2009, 12:44

motorro napisał(a):Odradzam użytkowania w terenie.Szybko się będzie psuł.Radziłbym się oglądnąć za patrolem albo land cruser.
Rączki mają być długie tzn. pół metra tak jak w tirach czy krótkie, takie jakie są w standardzie?
- krótkie jak w osobówkach.
stanisław tołłoczko
Początkujący

11 Mar 2009, 12:47

stanisław tołłoczko napisał(a):
motorro napisał(a):Odradzam użytkowania w terenie.Szybko się będzie psuł.Radziłbym się oglądnąć za patrolem albo land cruser.
- krótkie jak w osobówkach. Najlepiej nad drzwiami .
stanisław tołłoczko
Początkujący

11 Mar 2009, 17:59

stanisław tołłoczko napisał(a):Najlepiej nad drzwiami .

Nad drzwiami są w satndardzie, a jeśli chcesz jeszcze jakieś to w niektórych frelkach widać jak mają zmienioną obudowę od poduszki pow. pasażera na taką z uczwytem(nie wiem czy jest to solidne ale widziałem takie egzemplarze), można jeszcze umieścić je na słupku i podsufitce(ale na niej chyba nie ma sensu bo jak podbije to można zaryć głową i trzebaby trafić w dobre miejsce bo dach ma takie otwory przez które dach jest lżejszy).
motorro
Zaawansowany
Awatar użytkownika

Miejscowość: Ziemia Lubuska/Dolny Śląsk

11 Mar 2009, 19:11

motorro napisał(a):

Nad drzwiami są w satndardzie, a jeśli chcesz jeszcze jakieś to w niektórych frelkach widać jak mają zmienioną obudowę od poduszki pow. pasażera na taką z uczwytem(nie wiem czy jest to solidne ale widziałem takie egzemplarze), można jeszcze umieścić je na słupku i podsufitce(ale na niej chyba nie ma sensu bo jak podbije to można zaryć głową i trzebaby trafić w dobre miejsce bo dach ma takie otwory przez które dach jest lżejszy).
- w standardzie chyba nie ma freeleka mam i nie ma żadnego uchwytu -rączki ani z przodu ani z tyłu - dlatego pytam z jakigo auta można dopasowac rączki i gdzie zamontować.
stanisław tołłoczko
Początkujący

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Dlaczego trzeba posiadać ubezpieczenie motocykla?
    Ubezpieczenie motocykla jest obowiązkowe podobnie jak w przypadku samochodu. Warto sprawdzić, ile kosztuje ubezpieczenie motocykla na rynku, bo oferty TU różnią się od siebie. W wyborze najkorzystniejszej polisy pomaga ...

13 Mar 2009, 10:21

stanisław tołłoczko napisał(a):
motorro napisał(a):

- w standardzie chyba nie ma freeleka mam i nie ma żadnego uchwytu -rączki ani z przodu ani z tyłu - dlatego pytam z jakigo auta można dopasowac rączki i gdzie zamontować.
- trzeba wiedzieć że uchwyty- rączki to wiedza, którą przed zamontowaniem trzeba poznać - przede wszystkim -co auto to inna rączka-uchwyt podsufitowy. Drugie to niekażdy pasuje do Freelka - wybrałem z Astry-1F/jest ich dużo na Allegro/. Niewiem teraz w którym miejscu zamontować aby nie przebić dachu. Może ktoś podpowie jak zamontować, żeby to było mocne.
stanisław tołłoczko
Początkujący