Freelander orurowanie, stopnie, progi

17 Paź 2010, 22:08

Witam!
Szukalem ale nic nie znalazłem;/ a mianowicie chcę sobie samemu zrobic stopnie boczne do mojego free.(posiadam materiał) ale nie mam pojęcia jak zrobic mocowanie;/ jezeli miał by ktoś fotki jak są one mocowane to byl bym wdzięczny :grin:

pozdrawiam pawel :grin:
:)
pawelek0203
Nowicjusz

Miejscowość: brzostek

17 Paź 2010, 22:38

Na allegro masz orurowania albo stopnie, możesz tam też podejrzec mocowania
L.R freelander. Jak (gdzie) zdobyc instr.napraw w j.polskim???
Azymut
Nowicjusz

Miejscowość: Mazowsze

18 Paź 2010, 23:03

no własnie potrzylem i tam tylko sa zamontowane i nie widac dokladnie mocowania;/
pawelek0203
Nowicjusz

19 Paź 2010, 11:30

to normalne ze sprzedawca nie pokazuje ci swojego patentu...

poszukaj sobie kogos w okolicy kto ma zamontowane progi i zapytaj czy moglbys zajrzec pod auto jak to jest mocowane ewentualnie kogos na forum kto bedzie na tyle uprzejmy i zrobi ci foto swoich
wujekk87
Początkujący

Miejscowość: Sosnowiec

24 Paź 2010, 11:58

Ja widziałem jak są rozwiązane mocowania stopni progów które zostały kupione na allegro, stopnie mocowane są do progów za pomocą 4 blacho-wkrętów i krótkich blaszek, w tym momencie to raczej ozdoba niż stopień na którym można stawać, jak chcesz się w to sam bawić to zrób to po swojemu.
Amasz
Nowicjusz

Miejscowość: Częstochowa

24 Paź 2010, 16:20

fabryczne każdy stopień mocowany jest w czterech miejscach, wykorzystuje się do tego istniejące otwory w progu ( na wewnętrznej płaszczyźnie) i w belce biegnącej wzdłuż podwozia jakieś 30 cm od progu. do rury stopnia wspawane są dwa prostopadłe "wąsy", każdy z nich mocowany jest we wspomnianych miejscach. zacznij od tych "wąsów", reszta wyjdzie sama.
pozdr
az td4

[ Dodano: 24 Październik 2010, 16:26 ]
tu masz foty, front auta z lewej strony
[link do eBay wygasł]
az
td4
friluś1
Zaawansowany

Miejscowość: wrocław
Auto: LR Freelander
Silnik: td4 112kM
Paliwo: Diesel
Typ: SUV
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2005

30 Paź 2010, 23:30

niewidze problemu w dorobieniu samemu progów wystarczy troche grubej blachy, bardzo grubej, kawałek ładnej rury i farba i spawarka tez sie przyfda. znajdz w podwoziu auta 4 otwory dopasuj do nich śruby i przykrec kawałek blachy nastepnie na tym kawałku blachy dopasuj rure a nastepnie zacheftuj spawarka odkrec sruby ładnie pospawaj, wyszlifuj pomaluj. i gotowe skrecamy i uzywamy
land rover freelander 2000r. 1.8 petrol 120KM
rafciuch
Aktywny

Miejscowość: grudziadz

30 Lis 2010, 19:12

Dzięki za odpowiedź:) postaram się cos wykombinować jak tylko znajde wolną chwile:)
pawelek0203
Nowicjusz